[Column] Frank Waals: Clubliefde?
15-03-2018 12:00:00 | Hits: 3093 | columnist: Frank Waals | Tags:

De apotheose in de strijd om het landskampioenschap en promotie/degradatie is nog niet eens in zicht of we weten al dat het er bij veel Eredivisieclubs volgend seizoen heel anders uit zal zien. Nog niet eerder was van zo’n grote groep trainers al voor de lente bekend dat het vertrekt. Na Henk Fraser (Vitesse), Ernest Faber (FC Groningen), John Stegeman (Heracles Almelo) en Mitchell van der Gaag (Excelsior), geeft nu ook Jurgen Streppel (SC Heerenveen) aan na de zomer zijn geluk elders te gaan beproeven.

Bovendien staat de functie van Gertjan Verbeek bij FC Twente al enige tijd op de tocht vanwege tegenvallende prestaties en zijn vele tv-optredens die hij, onder druk van supporters, per direct heeft moeten stopzetten. Erwin van der Looij kondigde eind januari al aan het seizoen bij Willem 2 af te maken en daarna het hoofdtrainerschap over te dragen aan een opvolger, maar trok begin maart eerder dan gedacht en gewenst al voor het laatst de deur van het stadion achter zich dicht. Niet uit eigen beweging, maar ook nu weer onder lichte dwang van de Tilburgse achterban.

Hoe komt het toch dat directieleden van clubs zo vaak hun oren lijken te laten hangen naar boze fans? Supporters die hun onvrede uiten door in hun emotie de media op te zoeken en met grote spandoeken de tribunes als tweede platform gebruiken om een coach pootje te lichten? Wanneer een kleine groep zelfbenoemde clubliefhebbers besluit één van de medewerkers te intimideren, bedreigen of in het openbaar af te vallen, is anno 2018 de kans groot dat het van veel serieuze media nog een platform krijgt ook, daarmee de publieke opinie ernstig nadelig beïnvloedend.

Negeren zou soms het beste devies zijn, maar veel vaker is het wachten op een official die uiteindelijk voor de camera van de NOS uitlegt dat hij een stap heeft moeten zetten die hij liever niet had genomen: ontslag op staande voet! Alles om de eer, de naam en het sportieve belang van de club niet nog verder te schaden. Van der Looij zag zich zelfs genoodzaakt zelf de handdoek in de ring te gooien en daarmee de directie een stap voor te zijn. Twee weken later zou het vast en zeker de omgekeerde weg zijn geweest. Want wanneer een directeur openlijk het vertrouwen in de trainer uitspreekt, weet je: die vliegt er zo snel mogelijk uit.

Clubs zijn financieel voor een belangrijk deel afhankelijk van kaartverkoop, merchandise en aanhangende horeca, maar de doorsnee supporter die voetbal als een religie en het stadion als zijn kerk beschouwt, weet zich heus keurig te gedragen. Het zijn die paar rotte appels die weer eens een geluid krijgen en er onbegrijpelijke acties doorheen weten te drukken. Al zien we dat natuurlijk niet alleen maar bij de belangrijkste bijzaak van het leven. Het nieuws staat er ook daarbuiten bol van.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

05-02-2018 | [Column] Frank Waals: In de toekomst...
10-01-2018 | [Column] Frank Waals: Het vlaggenschip Trump is op ramkoers
20-12-2017 | [Column] Frank Waals: Praatjes voor de bühne
14-11-2017 | [Column] Frank Waals: Iedereen een klokkenluider
18-10-2017 | [Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure
13-04-2017 | [Column] Frank Waals: Vragen staat vrij

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie