[Column] Frank Waals: Cursiefje
23-04-2018 11:54:41 | Hits: 3389 | columnist: Frank Waals | Tags:

Columnisten schreven in vroeger tijden hun epistels onder de noemer cursiefje. Een met regelmaat verschijnend stukje proza, sinds begin jaren zeventig bekend als column en vandaag de dag in allerlei soorten en maten: geschreven, gesproken, uitgebeeld. Persoonlijk ben ik liefhebber van het bespreken van de actualiteit. Voor het vier alinea’s doorbomen over de maagkraampjes van het konijn van de buurvrouw neem ik wel plaats in een verjaardagskringetje.

Sinds enkele jaren hebben we er wat dat betreft een nieuw fenomeen bij: columns die nieuws worden omdat ze geplaatst worden. Denk aan de tirade van Youp van ’t Hek over de falende klantenservice van T-Mobile (die toen ineens wel wilden helpen waar ze daarvoor niet thuis gaven) of diens afzeggen van deelname aan het programma De Kwis, omdat hij niet plaatst wenste te nemen naast een presentator met "een teer zieltje".  Paul de Leeuw had namelijk een mening over Youp’s column waarin de schrijver zelf ook zijn mening verkondigde.

Een nieuw fenomeen: columns die nieuws worden omdat ze geplaatst worden

Of wat te denken van Hanina Ajarai die door het Algemeen Dagblad de laan uit werd gestuurd nadat ze schreef dat de hartstilstand van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri haar meer verdriet deed dan de 298 slachtoffers van de ramp met de MH17. De kritiek op haar schrijfsels explodeerde in de weken die volgden en het AD koos eieren voor haar geld.
In 2004 was het schrijfster Heleen van Royen die besloot een privégesprek tussen haar, Studio Sport-presentator Tom Egbers en de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk te publiceren in een column voor Het Parool. Oudkerk snoof cocaïne, bezocht met regelmaat verslaafde prostituees en surfte op gemeentelijke computers naar porno, schreef ze. De PvdA’er zelf ontkende deels en deed de rest af als een privéaangelegenheid, maar moest uiteindelijk toch aftreden.

Het is voor nu wel even goed zo

Een column kan ook iets positiefs teweegbrengen. Mede door het schrijfsel van voormalig profwielrenster Marijn de Vries, over haar ervaringen met seksueel misbruik in de sport, verscheen er een vuistdik rapport van de commissie (Klaas) De Vries waarin deze en vergelijkbare zaken waren onderzocht. Een project dat werd opgezet door sportbond NOC-NSF. Ze bleek, zoals verwacht, niet de enige en zowel journalisten als advocaten konden aan de slag.
Wat jammer trouwens dat we sinds zijn overlijden de vaste column van Johan Cruijff in De Telegraaf moeten missen. Een vakman die altijd met nieuwe inzichten en ideeën kwam, of we deze nu begrepen of niet. Een wereld van verschil met de stukjes van collega-vedette Willem van Hanegem die negatieve zinsopbouwen lijkt te hebben uitgevonden.

Voor mij is dit overigens voorlopig ook de laatste. Na één jaar wekelijks en vier jaar maandelijks in de pen te zijn geklommen, is het voor nu wel even goed zo. Herhaling moet voorkomen worden! Wellicht tot een volgende keer.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

15-03-2018 | [Column] Frank Waals: Clubliefde?
05-02-2018 | [Column] Frank Waals: In de toekomst...
10-01-2018 | [Column] Frank Waals: Het vlaggenschip Trump is op ramkoers
20-12-2017 | [Column] Frank Waals: Praatjes voor de bühne
14-11-2017 | [Column] Frank Waals: Iedereen een klokkenluider
18-10-2017 | [Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie