[Column] Frank Waals: Het vlaggenschip Trump is op ramkoers
10-01-2018 11:11:44 | Hits: 3516 | columnist: Frank Waals | Tags:

"Iceberg, right ahead", klonk het luttele uren voor het zinken van de Titanic in 1912. Het majestueuze White Star Line schip uit Belfast werd opgeslokt door de wateren van de Atlantische Ocean, waar ze nog altijd op 3800 meter diepte ligt verborgen. In Washington DC vaart momenteel een ander vlaggenschip op volle kracht richting haar ijsberg. Kapitein: Donald J. Trump. De president van de VS toont zelf keer op keer aan waarom we ons zorgen moeten maken.

Inmiddels veelbesproken is de uitgelekte reactie van het presidentiele paar op de verkiezingsavond van 8 november 2016, waarin first lady Melania in huilen zou zijn uitgebarsten en Donald zelf totaal verbijsterd de overwinning tot zich nam. Daadwerkelijk president worden was nooit het doel, eerder zijn eigen naam nog sterker als merk neerzetten en na de verkiezingen een succesvol eigen tv-station beginnen met grote bedrijven als sponsor daaraan verbonden. Exact een jaar na zijn inauguratie hebben we echter te kampen met een Hillary Clinton die nog steeds op de barricaden staat en een president die de lasten steeds zwaarder vindt wegen tegenover de lusten. Hij voert een beschamend schoolpleingevecht met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, maar dan wel over iets angstaanjagends als kernwapens over de hoofden van miljoenen onschuldige burgers. Het vlaggenschip Trump is op ramkoers!

Trump voert een beschamend schoolpleingevecht met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Zijn rol als keiharde zakenman in The Apprentice is hij overigens ook nog steeds niet verleerd. Belangrijke functies in de hoofdstad staan voortdurend op de tocht en het überhaupt een jaar daarin volhouden lijkt uitzonderlijk. Tom Price (Head of Health and Human Services, 232 dagen), Steve Bannon (White House Chief Strategist, 211 dagen), Reince Priebus (White House Chief of Staff, 190 dagen), Sean Spicer (White House Press Secretary, 183 dagen), Michael Flynn (National Security Advisor, 25 dagen) en Anthony Scaramucci (White House Communications Director, 10 dagen) hebben hun flitsbezoek aan DC alweer afgesloten. Daarnaast werd de eerder door Trump geprezen FBI-directeur James Comey al na minder dan vijf maanden in office op straat gezet.

Niet alleen de mensen die de media te woord staan, maar ook de media zelf liggen al een behoorlijke tijd onder vuur en een vergrootglas, met FOX News voorop. Al hoeven ze daar zelf niet eens veel moeite voor te doen. Met een president die familieleden inzet als presentatrices van zelfgeproduceerde en tenenkrommend slechte Facebook-journaals en tegelijkertijd FOX als enige waarheidsgetrouwe bron gebruikt, maak je je al verdacht zonder ook maar onpartijdig of partijdig te willen of proberen zijn. Wat zal dat betekenen voor hun geloofwaardigheid op de lange termijn?

Nieuwszenders dienen neutraal te zenden

Dat laatste verloor die andere nieuwszender, NBC, overigens deze week nog na de 75e editie van het Golden Globes Gala. Enkele seconden na de introductiespeech van komiek Seth Meyers over Oprah Winfrey (die een oeuvreprijs won) verscheen er op het officiële Twitterkanaal van de zender de volgende zin: Nothing but respect for OUR future president! Een tweet die overigens al snel weer werd verwijderd, aangezien het overduidelijk het werk betrof van een socialmediaredacteur die zijn of haar boekje te buiten ging. Nieuwszenders dienen neutraal te zenden, maar deze online uitglijder versterkt desalniettemin het beeld van de linkse, anti-Trump pers. Persoonlijk vraag ik me af op Oprah in 2020 de juiste vrouw op de juiste plaats is. De politiek moet juist weer worden losgeweekt van het showbizzimago dat het door Trump kreeg. Een meer zakelijk en politiek ervarener type met een heldere, nuchtere boodschap à la Bernie Sanders zou het oude beeld weer moeten herstellen.

Winfrey in beeld of juist daarbuiten bij de volgende presidentscampagne? Haar man Stedman Graham geeft in ieder geval aan dat, als maar genoeg mensen het zeggen te willen, ze het uiteindelijk ook zal doen. Meyers maakte er tijdens de award-uitreiking al een rake opmerking over. "Mijn grappen over de ongeschiktheid van Trump als president tijdens het Correspondentsdiner van 2011 zouden hem volgens ingewijden hebben getriggerd om daadwerkelijk zijn campagne te starten. Mocht dat waar zijn dan zeg ik nu alvast: Oprah, je bezit niet de kwaliteiten die nodig zijn voor het ambt. Je zult nooit president worden!"

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals
Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

20-12-2017 | [Column] Frank Waals: Praatjes voor de bühne
14-11-2017 | [Column] Frank Waals: Iedereen een klokkenluider
18-10-2017 | [Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure
13-04-2017 | [Column] Frank Waals: Vragen staat vrij
14-03-2017 | [Column] Frank Waals: Turkse invloed
28-02-2017 | [Interview] Raymond van Vliet over valkuilen in de dj-scene

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie