[Column] Frank Waals: Iedereen een klokkenluider
14-11-2017 12:34:00 | Hits: 5457 | columnist: Frank Waals | Tags:

"Was het niet chiquer geweest als ik Job Gosschalk 1-op-1 had benaderd en het probleem achter de schermen bij hem had aangekaart?", vroeg een acteur zich hardop af toen we op zondagavond, twee dagen voordat in Nederland de bom barstte, koffiedronken in een Rotterdams café. "Misschien wel, maar toch is er één heel belangrijke reden om het op deze, openbare manier te doen: een discussie aanwakkeren en het vuurtje opstoken dat anders nooit was gaan laaien", vervolgde hij.

Het resultaat is een deels schuld bekennende castingdirector die zijn functie neerlegt en Kemna die een week later alle banden met hem verbreekt, het voorbeeld van Endemol volgend. Dat beide organisaties nu ineens met morele principes op de proppen komen, maar tot vlak daarvoor geen enkel probleem hadden met openbare machtsmisbruik op de burelen, daar hebben we het verder niet over. Hoe noemen we zoiets ook alweer? Je eigen straatje schoonvegen? Damage control? Give it a name. Het vervolg zie je op 31 december vast en zeker in de VARA-oudejaarsconference. Graag gedaan, Youp!

Het resultaat is een deels schuld bekennende castingdirector die zijn functie neerlegt

Het scoren van een mediascoop en daarmee een complete beroepsgroep een geluid geven is dankbaar, de reacties die het oplevert buitengewoon interessant. Naast de vele felicitaties van collega’s, heel sportief ook van de concurrentie, stroomde mijn mailbox de afgelopen week vol met allerlei tips van mensen die ook wel een goed verhaal dachten te hebben. Sjongejongejonge, wat zat daar een hoop rommel tussen zeg! Van afgewezen jongens en meiden na een mislukte (seks)date met een bekende Nederlander tot interessant gemaakte verhalen met een hoop onwaarheden, aangedikte feiten en verkeerde aannames waar om die reden geen verhaal in zat. Willen we stiekem niet allemaal een keer klokkenluider zijn?

Er moet echter enige voedingsbodem zijn om dieper in een zaak te duiken, getuigen op te sporen en bewijslast te verzamelen. Niet alles is namelijk ook meteen nieuws. In negentig procent van de binnengekomen gevallen was dit niet het geval en is het vooral belangrijk te waken voor het tuinen in een enthousiast, maar te dun verhaal. In tien procent van deze gevallen dus wel. Goed onderbouwde verklaringen, sommige aangevuld met alle officiële documenten die daarbij horen, en vast en zeker zullen leiden tot nieuwe publicaties. En dan niet alleen op het onderwerp Gosschalk. Sommige staan al in de steigers, andere moeten nog worden opgepakt.

Het zijn roerige tijden in de journalistiek

Naar aanleiding van onze publicaties in Nieuwe Revu, gaf premier Mark Rutte in een reactie aan blij te zijn dat de #MeToo-discussie nu openlijk wordt gevoerd. Hij hoopt dat deze verder een normerende werking zal hebben. Het zijn roerige tijden in de journalistiek en de discussie of alles ook maar meteen gebracht moet worden, in plaats van eerst door een advocaat of rechter te worden beoordeeld, duurt onverminderd voort. De controlerende taak van de media blijft echter de controlerende taak van de media. Net als advocaten, bakkers, winkeliers, kappers en tegelzetters dat in hun branche ook doen met ieder hun eigen opvattingen. Niets mis mee.

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals
Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

18-10-2017 | [Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure

13-04-2017 | [Column] Frank Waals: Vragen staat vrij

14-03-2017 | [Column] Frank Waals: Turkse invloed
28-02-2017 | [Interview] Raymond van Vliet over valkuilen in de dj-scene
20-02-2017 | [Column] Frank Waals: Breken met wetten

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie