[Column] Frank Waals: Praatjes voor de bühne
20-12-2017 11:13:24 | Hits: 2759 | columnist: Frank Waals | Tags:

En toen werd hij ineens met 39 procent van de stemmen in het EenVandaag Opiniepanel verkozen tot politicus van het jaar 2017: Thierry Baudet. Amper een half jaar nadat hij door Kamerleden werd weggelachen in praatprogramma’s om zijn onorthodoxe maniertjes, taalgebruik en de inmiddels beroemde pianofoto. Later, in Van der Vorst ziet sterren, gaf hij toe het ooit nog eens een blauwe maandag als model te hebben geprobeerd. Het werd geen succes.

Zijn opmars als Forum voor Democratie-frontman werd dat wel, al moet gezegd dat een deel van zijn achterban vooral in zijn pas is gaan lopen door de ongebruikelijke wijze waarop hij zijn standpunten aan de kaak stelt. Via filmpjes op Facebook en de overstapservice voor Ruttesympathisanten een schokeffect op social media proberen te creëren. Al zou Baudet er goed aan doen het kort(er) van stof zijn iets beter onder de knie te krijgen. Het complete partijprogramma hoeft niet voortdurend, zonder ademhalen, in één quote te worden gestopt.

Zijn ergernissen over de soms onnodige elementen uit het regelement van orde van de Tweede Kamer zijn dan wel weer te begrijpen. Als een kleuterklasje dient na elke motie hardop de zin "En gaat over tot de orde van de dag" en "Wordt het indienen van deze motie voldoende ondersteund? Dit is het geval. Dan maakt ze deel uit van de beraadslaging" te worden uitgesproken. Maar dan Baudet zelf. Partijkartel, wat een jeukwoord, maar als je het maar net zolang blijft herhalen, weet iedereen op een gegeven moment wat het is. Hij snoepte er kiezers bij de VVD en PVV mee weg. Althans, in de peilingen dan. Die zijn tot aan de volgende verkiezingen, en al helemaal in dit vroege stadium, natuurlijk geen stuiver waard. Alleen al de formatie zelf is nog nat achter de oren.

Baudet schopt echter flink tegen de gevestigde orde aan, en hoezeer de nieuwe politicus ook op zijn eigen aanwezigheid op de beeldbuis lijkt te genieten en erop kickt woorden te gebruiken waar 90 procent van de bevolking het woordenboek voor moet raadplegen, hij doet het nog altijd op een prettiger ogende manier dan Tunahan Kuzu en de zijnen. Als schaamteloze Turkije- en Erdoganpropagandist wekt deze vooral ergernis op, in ieder geval bij ondergetekende. Maar aangezien de Nederlander vandaag de dag over de ruggengraat van een ongewervelde lijkt te beschikken, wint DENK nog steeds aan terrein.

Voor talkshows zijn het daardoor twee ideale sprekers geworden. Of we nu onze handen stukslaan omdat we kijken naar hij die zegt wat wij denken, of ons ergeren aan mannen die te veel praatjes maken voor de bühne, voor zowel Baudet als Kuzu zijn er wat dat betreft in beide kampen aanhangers en tegenstanders voor te vinden. Wedden dat ook zij ’s morgens de kijkcijfers checken?

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals
Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

14-11-2017 | [Column] Frank Waals: Iedereen een klokkenluider
18-10-2017 | [Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure

13-04-2017 | [Column] Frank Waals: Vragen staat vrij

14-03-2017 | [Column] Frank Waals: Turkse invloed
28-02-2017 | [Interview] Raymond van Vliet over valkuilen in de dj-scene

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie