[Column] Frank Waals: Project Answer
06-11-2015 09:00:00 | Hits: 4746 | columnist: Frank Waals | Tags:

Project Answer, zo heet het boek dat ik schreef en wat vanaf nu door de buitenwacht gelezen kan worden. Een groot deel ervan is al gelezen, aangezien het columns, interviews en artikels betreft die her en der in tijdschriften, op het web en in de krant zijn verschenen en dus ook hier bij het Nederlands Medianetwerk. Dat is het leven van een freelance journalist. Dan werk je een beetje overal. Maar voor deze uitgave zijn er een aantal nieuwe en uitgebreide interviews aan toegevoegd. Zoals die met Erik Mouthaan en Boris van der Ham. Bij elkaar vormt het een blik op het nieuws, de sport en het entertainment dat wij dat als media en consument de afgelopen jaren kregen voorgeschoteld en waarover we ons als maatschappij hebben opgewonden, om hebben gelachen, boos om zijn geworden of hebben verwonderd. Hopelijk met een nuchtere blik op dit alles. Ik kom uit Rotterdam, dus dat moet wel goed komen.

Hoe gaat de media om met verschillende soorten nieuwsberichten en waarom krijgt het ene meer aandacht dan het andere? Voorbeeldje: Justin Bieber bekogelde eens het huis van zijn buurman met een doos eieren. Verschrikkelijk natuurlijk, want die buurman raakte daardoor in een diepe, diepe depressie. Hij was bang, zelfs een beetje geschokt ook en hij kon er niet meer van slapen. Super erg allemaal. Hij klaagde de zanger aan en Amerikanen stemden ervoor hem uit te zetten naar Canada. Op dezelfde dag, tegelijkertijd dat Justin de voorpagina’s van menig medium beheerste, werden mishandelde vrouwen, vermoorde tieners en Sylvana Simons’ zoveelste beklag om zwarte piet naar pagina 2, 3 en zo verder geschoven. De consument wil Bieber? Dan krijgt het Bieber. Hoe onnozel zijn ruzietje dan ook is, kranten verkopen zich niet vanzelf. Het is natuurlijk allemaal niks nieuws, maar opmerkelijk blijft het wel.

Andere zaken die we via de tv, de krant, de radio of het web tot ons hebben genomen, worden ook onder de loep genomen met daarbij altijd de vraag: waarom doet men wat men doet? Het boek draagt de titel Project Answer maar dat betekent niet dat ik deze ook over 280 pagina’s kan geven. Ik weet namelijk in bijna alle gevallen niet waarom mensen doen wat ze doen. Waarom negeert president Poetin zo’n beetje alle wereldleiders met een andere mening? Mensen die niet in zijn pas lopen. Oekraïne is van hem en homo’s moeten dood. En dat terwijl twee mannen aan de andere kant van de wereld eindelijk kunnen trouwen. In Rusland worden ze door homohaters gelokt voor een nepdate en vervolgens via de media te kakken gezet. Eerst op YouTube, daarna via nieuwsrubrieken en internetsites die het overnemen. Zo gaat ISIS ook te werk met om de zoveel tijd een onthoofdingsfilmpje. Dat soort organisaties weten dat wij het te zien krijgen en genieten, vanwege de ernst van hun daden, van het platform dat ze krijgen voor hun propaganda. Schrikken we hier nog van? Ik wel. Menig tiener met een spelcomputer waarschijnlijk niet. Of niet meer. Het is verworden tot bijna dagelijkse kost.

Of wat te denken van het WK voetbal en de Olympische Spelen, die beide plaatsvinden in Rio de Janeiro. De stad waar criminaliteit en vervuiling zo ongeveer het hoogst zijn. Zou niet alleen de FIFA maar ook het IOC corrupt zijn? Speciale aandacht is er voor Amerika en haar presidentsverkiezingen. Als ik u vraag: hoeveel mensen denken er dat Donald Trump volgend jaar daadwerkelijk president wordt, hoeveel handen gaan er dan de lucht in? Erik Mouthaan omschrijft Trump in dit boek als een vakantieliefde die wel weer overwaait. Nu vult Trump nog de rol in van relschopper waar de media en de consument van smult, maar volgend jaar herfst zal het toch echt om de inhoud moeten gaan. 

Een laatste opvallende uitspraak in het boek, die ik u niet wil onthouden, is er één van Boris van der Ham. Hij geeft toe zich in zijn jaren op het Binnenhof niet altijd naar de media toe te hebben gepresenteerd als de man die hij werkelijk is. Hij ziet dat nu ook bij andere kamerleden gebeuren. Hij zegt: "Ik was met mijn 28 jaar nog best jong toen ik de kamer binnen kwam en dan ben je nog een beetje op zoek naar jezelf. Moet ik wel of niet een stropdas omdoen, dat soort dingen. Bij alle beginnende Kamerleden zie je gedragsveranderingen voorbij komen. Jesse Klaver van GroenLinks is daar met z’n 29 jaar een goed voorbeeld van. Sinds hij in de politiek zit, heeft hij zich altijd heel ouwelijk gekleed en praat hij soms alsof hij iets of iemand wil imiteren. Maar ook mensen op leeftijd die de kamer binnenkomen zie je vaak plotseling heel ingewikkelde en saaie taal gebruiken. Dat moeten ze echt afleren."

Draag je functies als deze in de media, dan loop je het risico bekend of beroemd te worden. We weten inmiddels dat je in deze tijd op twee manieren beroemd kunt worden. Of je bent een onnozel type, zoals Britt Dekker, of je moet daadwerkelijk iets kunnen. Echt iets kunnen en het leuke is dat deze tweede groep mensen vaak niet eens iets geeft om de roem, maar puur bezig is met waar hij of zij goed in is en dat valt dan op.

Een goed voorbeeld daarvan is Tony Neef, die het eerste exemplaar van Project Answer gisteren in ontvangst nam tijdens het Nederlands Medianetwerk Event. Vorig jaar gaf hij gestalte aan Wim Sonneveld in de gelijknamige musical en misschien zou Sonneveld zelf wel gedacht hebben: "Een musical? Over mij? En met al die persoonlijk drama’s erin verwerkt? Schei toch uit! Ga een eind lopen met je musical!" Om uiteindelijk bij de première vanaf boven stiekem te hebben meegekeken en misschien wel te hebben gedacht: "Nou, dat stuk, met die Tony Neef, dat is zo slecht nog niet. Dat doet die kerel best goed, eigenlijk." Vijfentwintig jaar geleden begon Tony in Miss Saigon en nu staat hij aan de vooravond van de rol van Lumiere in Beauty & The Beast. Wat is er voor hem in een kwart eeuw veranderd ten aanzien van werken met en in de media? Hij kwam het op het event zelf vertellen.

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees van Frank ook:

26-03-2015 | Frank Waals: Half doorbakken donderspeech
16-02-2015 | Frank Waals: Yes, we can!

19-01-2015 | Frank Waals: controle uitoefenen
16-12-2014 | Frank Waals: Ben je toevallig vandaag geboren?
12-11-2014 | Frank Waals: Social Media: vervloek en omarm het
14-10-2014 | Frank Waals: Schimmig spel rondom John de Mol
11-09-2014 | Frank Waals: Oma's eerste en laatste interview
12-08-2014 | Frank Waals: Journalistieke wetten bij een ramp
10-07-2014 | Frank Waals: Vraag dat maar aan de bondscoach

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie