Frank Waals: Schimmig spel rondom John de Mol
14-10-2014 08:57:00 | Hits: 5672 | columnist: Frank Waals | Tags:

Als het de afperser van de familie de Mol om media-aandacht te doen is, dan heeft hij of zij het hoogst haalbare bereikt. Want wanneer zelfs het NOS Journaal met het nieuws opent omdat je slachtoffer zich genoodzaakt voelt alles in een laatste poging op tafel te leggen in de media, dan lijkt de missie geslaagd. Maar dat lijkt geenszins het geval nu er opnieuw een dreigbrief bij John de Mol op de mat is gevallen. Wat zijn de beweegredenen van de man of vrouw in kwestie?

In het najaar van 2011, ruim twee jaar voordat de Mol zijn eerste dreigbrief met daaraan gekoppelde opdrachten ontving, bezocht ik voor een artikel in een weekblad het gebied rondom zijn eigen huis en landgoed in Blaricum. Even daarvoor interviewde ik John en daarin kwam naar voren dat hij er niet voor terugdeinst zijn geld in te zetten voor 'noodzakelijk kwaad'. Zo investeerde hij tweeënhalf miljoen euro van zijn privé-vermogen in de eerste serie van The Voice, zonder de zekerheid dat hij die terug zou verdienen. John: 'Je moet het je wel kunnen permitteren; de investering, maar ook de mogelijkheid om er nog meer geld tegenaan te gooien als dat nodig is. Gelukkig kan ik dat.'

Exact zo is het ook gegaan in het gebied rondom zijn huis. Uiteraard zal een hang naar luxe en comfort ook een rol hebben gespeeld in het plaatsen van hekken en een metershoge, dichte heg rondom zijn complete landgoed, maar zo nu blijkt lijken niet al deze maatregelen per se overdreven. De afperser dreigt met het verwonden van zus Linda en haar kinderen, wat de presentatrice zelf ook weer heeft doen besluiten extra voorzieningen te treffen rondom haar eigen huis.

Wellicht (het is maar een hersenspinsel) ligt de oorzaak van de bedreigingen in het feit dat John al een aantal jaren bezig is de huizen in het gebied rond zijn villa op te kopen. Omwonenden bevestigden, terug in 2011, dat er al reeds buren waren vertrokken voor bedragen tussen de drieënhalf en vierenhalf miljoen euro. Maar ook dat er enkele mensen weigeren te vertrekken en zich niet laten uitkopen. Of ze inmiddels van gedachten zijn veranderd en wel op de Mol's aanbod zijn ingegaan weet ik niet. Daarnaast is het gehele bosrijke hart van Blaricum nog gewoon toegankelijk voor burgers en kun je tot aan het hek van John's oprijlaan komen. Maar hoe gaat de situatie eruit zien als alle huizen rondom zijn huidige woning eenmaal in zijn bezit zijn? Voorstanders? Tegenstanders?

Begin oktober verscheen in de media het bericht dat de Mol's huismeester de man op de compositietekening, welke ook weer via kranten en televisie is verspreid, herkende als een hondenbezitter die regelmatig met zijn huisdier door de buurt loopt. De jacht op de dader is geopend en hoewel de familie via Peter R. de Vries en de politie heeft aangegeven niet meer op nieuwe bedreigingen te zullen reageren, worden deze wel steeds opnieuw aan de media kenbaar gemaakt. Het hebben van veel geld, want uiteraard word er een flinke som geëist, heeft dus nadelen in gevallen als deze, maar tegelijk net zoveel voordelen. De waarheid zou via deze gigantisch verkregen mediastorm weleens boven tafel kunnen komen. Ook dat kan de familie de Mol zich, in tegenstelling tot andere stervelingen, permitteren.

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie