[Column] Frank Waals: Wie zwijgt, die blijft
18-10-2017 13:36:23 | Hits: 5036 | columnist: Frank Waals | Tags:

Wie zwijgt, die blijft. Ja, je leest het goed. Geen taalfoutje maar de kille werkelijkheid voor hen die ten prooi zijn gevallen aan hitsige managers die functies verdelen op basis van zaadlozingen. In de VS zijn de fratsen van de op macht beluste filmproducent Harvey Weinstein op straat komen te liggen en dat heeft hem voor de verandering eens geen goed gedaan. De man die tot zijn 65e kon freewheelen op het gebied van doen wat een ander zich niet kan veroorloven, is in de herfst van zijn carrière alsnog tegen de lamp gelopen. Hij zou vrouwen seksueel intimideren, hebben aangerand en zelfs verkracht, of een mooie functie of filmrol hebben aangeboden in ruil voor wat hotelkamerhandelingen die weinig met schoonmaken te maken hebben.

Nu de eerste klap is uitgedeeld, duikelen de grote Hollywoodsterren over elkaar heen om in elk praatprogramma en elke nieuwsuitzending te verklaren dat Weinstein een walgelijke man is en dat de schok over de onthullingen rondom deze onaantrekkelijke seksmachine voor hen als donderslag bij heldere hemel komt. Echter iets langer nadenken en je weet natuurlijk dat dit voor een groot deel lariekoek is.

Het overgrote deel moet toch hebben geweten dat die ene kus en dat andere knuffeltje niet op ware liefde waren gebaseerd

Tuurlijk, naïevelingen heb je altijd en overal, dus voor een deel zullen de ontboezemingen van het acteerclubje inderdaad als een verrassing komen, maar het andere, overgrote deel moet toch hebben geweten dat die ene kus en dat andere knuffeltje niet op ware liefde waren gebaseerd? Dat de, weliswaar sterk opgedrongen, seks en de daarop verkregen filmrol een handig een-tweetje waren waar de acteurs en actrices in kwestie met frisse tegenzin aan meewerkten? Niet alleen Harvey had namelijk een naam hoog te houden, de uitvoerende artiesten net zozeer middels handvaten die Weinstein hen kon aanreiken.

Het is wachten op de eerste klokkenluider die in Nederland een boekje open doet

Ook in Nederland zijn er mensen die volgens dit principe werken en hoewel wij Hollanders veel te nuchter zijn om daar massaal in mee te gaan, bestaan er ook binnen onze landsgrenzen uitzonderingen. Wie dat zijn en hoe lang ze hun mond er al over houden… wie zal het zeggen. Wat dat betreft is het wachten op de eerste klokkenluider die in Nederland een boekje open doet. Waar zal hij of zij voor kiezen. De Wereld Draait Door? RTL Late Night? Of toch een uitgebreid interview in een krant of weekblad? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

---

Frank Waals is journalist en programmamaker.

@frankwaals
Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees ook:

19-09-2017 | [Column] Frank Waals: PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN!
14-08-2017 | [Column] Frank Waals: Sociaal beleid
13-07-2017 | [Column] Frank Waals: Wie vraagt, wordt overgeslagen
26-06-2017 | [Column] Frank Waals: Wij van de media hebben spijt
15-05-2017 | [Column] Frank Waals: Ontslagprocedure

13-04-2017 | [Column] Frank Waals: Vragen staat vrij

14-03-2017 | [Column] Frank Waals: Turkse invloed
28-02-2017 | [Interview] Raymond van Vliet over valkuilen in de dj-scene
20-02-2017 | [Column] Frank Waals: Breken met wetten
31-01-2017 | [Interview] Dj Dannic over zijn kledinglijn bij Van Gils

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie