[Column] Harm Jaap Hartmans: Sprookje
24-08-2015 11:07:00 | Hits: 4336 | columnist: Harm Jaap Hartmans | Tags:

Er was eens een prinses die zo mooi was dat iedere prins die haar toevallig te zien kreeg op slag dolverliefd raakte. De prinses zelf was echter niet zo met prinsen bezig. Ze dacht dat haar ideale prins op een dag vanzelf wel zou komen. Zij wijdde zich liever aan schone kunsten. Zo was zij niet alleen mooi om te zien, maar ontwikkelde zij ook haar talenten.

Dit alles was haar stiefzus een doorn in het oog. Zij was lang niet zo mooi als de prinses en in schone kunsten was zij totaal niet geïnteresseerd. Zij wilde niets liever dan zo snel mogelijk een mooie en rijke prins aan de haak slaan. Maar, helaas, echte prinsen hadden nauwelijks oog voor haar.

Ten einde raad ging ze naar een oude tovenaar. Ze vroeg de tovenaar of hij ervoor kon zorgen dat alle prinsen in het land haar niet alleen zouden opmerken, maar haar ook nog eens zouden begeren als de mooiste vrouw van het land.

De tovenaar moest goed nadenken, want hij wist niet direct hoe hij aan dit irreële verzoek moest voldoen. Maar hij liet zich natuurlijk niet kennen. Hij was niet voor niets een tovenaar. Uiteindelijk kwam hij dan ook met een plan.

In de dagen erna zorgde hij ervoor dat de beeltenis van de stiefzus overal in het land aan prinsen verscheen. Iedere prins die even in een spiegel of in stilstaand water keek, zag direct de weerspiegeling van haar gezicht. Zelfs wanneer de prinsen naar de maan keken, herkenden ze daarin haar gezicht.

De tovenaar moest echt alles uit de kast halen om de stiefzus ten dienst te zijn. Zijn toverkunsten gingen zo ver, dat de stiefzus zelfs in prinselijke dromen verscheen. Zo werd zij de eerste en de laatste vrouw die de prinsen in het land iedere nacht in hun dromen te zien kregen.

De tovenaar kende de bedoelingen van de stiefzus natuurlijk maar al te goed. Daarom koos hij juist voor dit soort momenten. Bovendien maakte hij haar verschijning in prinselijke dromen veel mooier dan ze in werkelijkheid was.

Het effect van al deze toverkunsten bleef niet uit. Al binnen enkele dagen later kregen prinsen in heel het land een onweerstaanbare drang om de stiefzus ook eens in het echt te zien.

De meest actieve prinsen onder hen hielden het niet meer uit. Ze bestegen hun paard en trokken naar het kasteel in de hoop een glimp van haar op te vangen. Binnen enkele dagen stonden ze op de binnenplaats en scandeerden daar haar naam.

Toen de stiefzus al dit rumoer hoorde, was ze extatisch. Ze vergat spontaan waar ze mee bezig was en rende spontaan de prinsen tegemoet. Ze vergat zelfs even haar kapsel in orde te brengen.

Op de binnenplaats begon ze druk te zwaaien. “Kijk, prinsen, hier ben ik!”

De prinsen herkenden haar echter niet. Ze zag er helemaal niet uit als in hun dromen. Ze leek slechts een hysterische vrouw. Ze raakten zelfs geïrriteerd door al haar gezwaai. Kon niet iemand haar tot zwijgen brengen?

Op dat moment verscheen de prinses en plots werd het stil op de binnenplaats. De prinsen waren op slag betoverd door haar schoonheid.

Het magische moment duurde echter maar even. De prinses hield niet van drukte en verdween weer snel achter de kasteeldeur.

Niet veel later keerden de prinsen teleurgesteld huiswaarts.

De stiefzus waren ze al lang vergeten. De hele rit naar huis dagdroomden zij over die mooie prinses. Thuis gekomen vertelden ze in geuren en kleuren wie ze in het kasteel gezien hadden. En al snel wist iedereen in het land hoe mooi de prinses was.

Enkele weken later ontmoette de stiefzus een welbespraakte handelsreiziger.

Zij leefden nog lang en gelukkig.


Harm Jaap Hartmans is strateeg bij ZenithOptimedia

www.zenithoptimedia.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie