[Column] Herman Spinhof: Fotografie is magic
01-02-2016 11:30:00 | Hits: 4312 | columnist: Herman Spinhof | Tags:

Onlangs was ik voor een pers preview in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Drie nieuwe exposities: Quickscan NL#2, Amerian Neon Signs by Day & Night van de begin vorig jaar overleden fotograaf Toon Michels en de unieke expo Polaroids van beeldend performance-kunstenaar Ulay. Alle drie de expo’s zijn de moeite van een bezoek waard zijn.

Ulay (kunstenaarsnaam voor Frank Uwe Laysiepen) was een pionier op het gebied van Polaroidfotografie en kreeg bekendheid door zijn gedurfde performances met Maria Abramović in de jaren zeventig in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals Imponderabilia bij de krappe ingang van de museumzaal stonden beiden naakt tegenover elkaar, als bezoeker moest je je ertussen wurmen om de zaal in te komen. In de nu lopende expositie in Rotterdam worden niet eerder vertoonde polaroids getoond. Ze geven een uniek kijkje in Ulays ontwikkeling en persoonlijke leven. "Dat was een zoektocht naar mijn identiteit", zegt hij nu. "Polaroid maakte het directe verband met het leven mogelijk." Voor de digitale fotografie in zwang kwam, was Polaroid (in 1972 gelanceerd) een uitkomst: de afdruk van de foto kwam binnen enkele seconden direct uit het toestel. Veel gebruikt bij evenementen om bezoekers op de gevoelige plaat (8 bij 8 cm) vast te leggen. Ulay was een van de vier fotografen die exclusief in opdracht van Polaroid wereldwijd kunstfoto’s maakte. Sommige zijn levensgroot (meer dan 2,5 meter). Ook daarvan is een exemplaar te zien op de tentoonstelling die tot 1 mei te zien is.

Quickscan NL#2 geeft een overzicht van de actuele stand van de fotografie in Nederland. Het museum selecteerde uit het werk van twintig in Nederland werkzame fotografen. Net als bij de eerste editie (vijf jaar geleden) gaat het niet zozeer om het scouten van jong en veelbelovend talent, maar ligt de focus op het tonen van vernieuwende manieren waarop het medium fotografie gebruikt wordt door fotografen, ontwerpers en beeldend kunstenaars. Persoonlijk vind ik de Tweetbundels van Jan Dirk van der Burg een zeer eigentijds gebruik van fotografie. Het zijn een 15-tal verhalen samengesteld op basis van de Tweets van 15 zeer diverse Tweeters. Opmerkelijk is dat verschillende van de geselecteerde fotografen teruggrijpen op de analoge fotografie en met die afdrukken digitale bewerkingen doen. En natuurlijk: fotografie is het spel van licht en beweging. Alles kan: fotografie is magic. Was fotografie in de vorige eeuw de magie van het beslissende moment (Henri Cartier-Bresson), anno 2016 lijkt het accent op de ruimte, het driedimensionale te liggen.

De derde tentoonstelling is die van de begin vorig jaar overleden fotograaf Toon Michels. In de jaren zeventig maakt hij een aantal reizen naar de Verenigde Staten waar hij met een huurauto roadtrips maakte langs steden als Reno en Las Vegas. Gefascineerd was hij door de neon signs van hotels en restaurants langs de snelweg. Voor een Europeaan (geboren in Boxtel, 1950) het symbool van vrijheid, van de autocultuur en het steeds onderweg zijn. Route 66 (Bob Dylan) en On the road (Jack Kerouac).

De drie exposities zijn tot 1 mei te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam. Voor ieder die te maken heeft met media, een must om naar Rotterdam te tijgen. 

Herman Spinhof is socioloog en zelfstandig journalist
www.twitter.com/hermanspinhof

 

Lees van Herman ook:

22-12-2015 | [Column] Herman Spinhof: Begin van het einde van een groots weekblad?
24-11-2015 | [Column] Herman Spinhof: Waakhondfunctie pers onder druk
27-10-2015 | [Column] Herman Spinhof: Einde regio journalistiek in zicht?
29-09-2015 | [Column] Herman Spinhof: Trends opsporen via Twitter

31-08-2015 | [Column] Herman Spinhof: Hans van Beers en het Kunstkanaal

03-08-2015 | [Column] Herman Spinhof: Te veel journalisten?
06-07-2015 | [Column] Herman Spinhof: Actiejournalistiek
07-06-2015 | [Column] Herman Spinhof: Nieuwsberichten via social media: New York Times op Facebook?
06-05-2015 | [Column] Herman Spinhof: Impact rampen verschillend
22-04-2015 | [Column] Herman Spinhof: Constructieve journalistiek
04-03-2015 | Herman Spinhof: Innovatie in de regio
05-02-2015 | Herman Spinhof: Hilversumse stemmingmakerij
06-01-2015 | Herman Spinhof: Pas op uw tellen in 2015

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie