[Column] Jacqueline Smit: The one who sees it differently
14-05-2020 10:07:00 | Hits: 6661 | columnist: Jacqueline Smit | Tags:

Liever the one who sees it differently, dan alleen maar Van Persies in het team.

Een antwoord vinden op de gevolgen van de recente ontwikkelingen vereist tempo. Zeker nu de media- & entertainmentindustrie hard geraakt wordt. Als er achterstallig onderhoud is in bijvoorbeeld relevante content of door het ontbreken van crossmediale proposities, dan moet er met terugwerkende kracht veel worden ingehaald. Die inhaalslag is mogelijk met de juiste focus, leiderschap en door mensen de ruimte te geven om te innoveren. Mijn observatie in verandertrajecten is dat het aanwezige talent vaak onvoldoende gehoord of ingezet wordt.

Dan volgt de vraag wat er wel kan werken. Bevraag en onderzoek binnen de organisatie wat er nodig is om versneld de juiste aanpassingen te kunnen implementeren of te testen. Welke samenwerking met mediapartijen daarbij nodig is, al is het maar om de investering te kunnen dragen. Daarna kan er nog bepaald worden welke expertise nodig is, om dit te volbrengen in de gestelde tijd. Installeer een begeleidend team met verstand van zaken en vraag ze op regelmatige basis terug te rapporteren. Vermijd de klok en de klepel-persoon.

Wat helpt, is een punt op de horizon voor het uitvoerende team. Richting geven en bijsturen door het stellen van vragen. Het inzetten van de juiste ervaring daar waar nodig. Niet op functietitel, maar op bijdrage in het project. Door de verschillen in competenties te omarmen, komen de kwaliteiten in het team en de nieuwe invalshoeken naar de oppervlakte en blijven ze niet alleen rondzingen bij het koffie-apparaat. En nog belangrijker in tijden van verandering: leden van het team niet laten verworden tot copy cats van de leider (vaak met ongewenst aangeleerd gedrag op de verkeerde positie). Tip: The one who sees it differently niet modelleren naar het (achterhaalde) vertrouwde profiel, maar hem of haar ruimte en verantwoordelijkheid geven. Geef een kader, een duidelijk doel en vertrouwen en laat dan los. Om de voortgang goed te monitoren, is een terugkoppelingsproces de vinger aan de pols.

Een vereiste is het trainen en begeleiden van teams in hun persoonlijke ontwikkeling. Verandering in een onbekende context en onder financiële druk vraagt om ondersteuning en coaching. Scherp oog voor de performance van mensen en hoe het team daarbij ondersteund kan worden. En minder bemoeienis met de details van de inhoud. De kwaliteit van de content met hart en ziel bewaken. Nieuwe mogelijkheden onderzoeken, optimaliseren en doorzetten.

Het leiderschapsteam is verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van het talent. Ook in moeilijke tijden. Door dicht bij te blijven en beschikbaar te zijn. Niet door talent, bewust of onbewust, in een keurslijf te manoeuvreren en daardoor vleugellam maken.

Een beter moment om het anders te doen en een sprong in de tijd op meerdere terreinen te maken, is er in mijn ogen niet.

--

Jacqueline Smit heeft diverse leiderschapsrollen bekleed in de technologie- en mediaindustrie bij onder meer Microsoft, TMG en Talpa. Tegenwoordig houdt zij zich bezig met strategische verandervraagstukken en de bijbehorende trainings- en coachingstrajecten voor leiderschapsteams in haar eigen bedrijf RockportInk.

Ze was een van de sprekers op het Cross Media Congres 2020:

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie