[Column] Job Franken: Kap Nou Es Met Jokken Man!
11-02-2017 09:31:00 | Hits: 6157 | columnist: Job Franken | Tags:

De geblondeerde fascistoïde narcist photoshopt Pechtold in een Jihad-achtige demonstratie, de 'mensen' van DENK gebruiken trollen om hun tegenstanders onder druk te zetten en iedereen maakt zich druk om nepnieuws. Ondertussen vindt NRC dat Wilders’ actie past in de traditie van spotprenten. Moet kunnen toch? Ik denk van niet.

Dat politici het niet altijd even nauw nemen met de strikte definitie van waarheid mag als bekend worden verondersteld. Ze hebben de woorden om tegelijkertijd niet te jokken maar ook niet de complete waarheid te vertellen. De trend die we nu zien ontstaan is dat er een verschuiving plaatsvindt van het niet vertellen van de gehele waarheid naar openlijk liegen, bedriegen en manipuleren. En dat wordt nog normaal gevonden ook! Zodra een bewindspersoon de schijn tegen heeft dat hij /zij de kamer niet volledig of gewoon onjuist heeft geïnformeerd, is de beer los, politicus aangeschoten wild en goede kans op einde oefening voor de persoon in kwestie. Maar in de aanloop naar verkiezingen mag er gelogen en gemanipuleerd worden dat het een lieve lust is? Is er iemand die denkt dat de grootste narcist van Nederland plotsklaps de waarheid gaat verkondigen als hij straks aan de macht is?

En dan de frame: “Nepnieuws”. Leuk geNederlandst hoor maar wat heeft dit met nieuws te maken? He-le-maal niets! Het toppunt in deze is natuurlijk de uitvinding van de term “alternative facts”. Hoe sarcastisch kan je zijn dat je een verzinsel probeert te framen als een ‘soort van feit’?? Het zijn leugens!! Je kunt er echter van uit gaan dat een schrikbarend hoog percentage van de Nederlandse kiezers daadwerkelijk gelooft dat Pechtold meewandelde in een Jihad optocht. Voor de Amerikaanse kiezer bleek Facebook net zo’n betrouwbaar medium als de Washington Post. Zou dat hier wezenlijk anders zijn? Feit blijft dat mensen graag geloven wat ze willen dat waar is, graag geloven wat ze (denken te) ‘zien’ en - laten we eerlijk zijn - een grote portie der geregistreerde kiezers mist simpelweg de bagage om door zulke handige manipulatie heen te prikken. Als we het dan ook nog kunnen framen als ‘nepnieuws’ is het helemaal een feestje want ook nepnieuws is immers een vorm van nieuws. Daar breekt ook het betoog van NRC in stukken. Aardige vergelijking met getekende spotprentjes (van 70 -300 jaar geleden) hoor, punt is alleen dat je aan een tekening kunt zien dat het ‘gemaakt’ is. Een ‘foto’, hoe geshopt ook, wordt makkelijk voor echt aangezien.

Het zou pleiten voor de integriteit van de politiek als er een eenvoudige ‘code of conduct’ wordt geformuleerd voor deelname aan verkiezingen. Bewijsbare leugens en manipulatie (Pechtold was bewijsbaar niet aanwezig bij de demonstratie, DENK gebruikt actief trollen om tegenstanders onder druk te zetten) mogen direct leiden tot uitsluiting van verkiezingsdeelname. Alleen partijen en personen die zich integer gedragen zouden in staat gesteld mogen worden ons land te leiden. Misschien een ideetje gezien het historisch lage vertrouwen in de politiek?

Job Franken is (Copy) Writer, Consultant & Marketing Professional


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie