[Column] Jody Bauer: Het nieuwe tv-seizoen van start: elke avond voor de buis of toch on demand?
03-09-2015 17:31:00 | Hits: 3889 | columnist: Jody Bauer | Tags:

Het nieuwe seizoen van Penoza, Overspel, Expeditie Robinson en Jeuk staan weer voor de deur. Maar ook nieuwe programma’s zoals Sofie in de kreukels, Meiden van de Herengracht en You’re back in the Room starten in september. Als ik wil, kan ik elke avond voor de buis zitten om een serie te kijken. Maar wil ik dat? Tegenwoordig kan toch alles on demand!

Een half jaar geleden had ik het nog over de toevlucht van Video on Demand, die nu helemaal niet meer te stoppen is. Het aantal VoD gebruikers betaald en niet betaald blijft groeien. De vraag is dan ook wanneer en waarom kijken we nog lineair? Ik hoor steeds meer mensen zeggen: ‘Ik wacht wel tot het seizoen afgelopen is, dan kijk ik alles in één keer.’ 

Wat doen programmamakers om ervoor te zorgen dat iedereen nog aan de buis gekluisterd is? Blijven adverteerders inkopen rond de programma’s, of verschuiven de mediabudgetten naar online?

Penoza komt in navolging op Wie is de Mol met een app om de kijkers te binden. Je kunt de personages volgen en via opdrachten exclusief materiaal vrij spelen, waardoor je voor loopt op de rest. Is dit een reden op toch elke zondagavond te kijken? Dit vraagt om onderzoek. Dit najaar zoeken we uit hoe het televisie kijkgedrag van de Nederlanders verandert en wat dit onder andere betekent voor adverteerders. Nadine van der Waal, student Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam zal hier haar tanden in zetten. Dus wordt vervolgd...

Mocht je tijd hebben? Bij deze naast Penoza (zondagavond) en Overspel (donderdagavond) nog een paar leuke tips van Nederlandse bodem om je week te vullen: 

  • De Fractie (maandagavond): Politieke dramaserie waarin realiteit en fictie samengaanSeizoen 2 is maandag gestart, dus snel nog even aflevering 1 terugkijken.
  • Sophie in de kreukels (dinsdagavond): Een persoonlijke serie over ouder worden waarin Sophie Hillebrand het taboe rondom cosmetische ingrepen onderzoekt.
  • Meiden van de Herengracht (woensdagavond): De Nederlandse versie van de Amerikaanse dramaserie Lipstick Jungle, geschreven door de schrijfster van Sex in de City.  
  • In de ban van de Condor of You are back in the Room (vrijdagavond): Kies voor een nieuwe gameshow met BN’ers en vogelaars of voor een nieuwe hypnoseshow. 
  • Wat de Frans? of Dance Dance Dance (zaterdagavond): Gezellig met het gezin kijken naar Frans Bauer of naar BN’ers die dansen met hun eigen partner, familielid of een collega. 
  • De Jacht: Een crimeserie waarin een speciale eenheid van de politie zich bezig houdt met een seriemoordenaar. Door de regisseur van Gooische Vrouwen. Startdatum is helaas nog niet bekend.


Jody Bauer
is Senior Consultant bij MediaTest

www.mediatest.nl
www.twitter.com/MediaTestNL

 

Lees ook:

30-04-2015 | Jody Bauer: Directe aankoop of donatie via social media blijft uit
21-01-2015 | Jody Bauer: Dé Commercialtrends van 2015
05-10-2014 | Jody Bauer: 5 gouden regels voor het maken van een succesvolle banner
03-09-2014 | Jody Bauer: Iedereen over op Video On Demand?

 

Ook columnist worden bij het Nederlands MediaNetwerk? Dat kan! Lees hier meer...


 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie