[Column] Joris van Heukelom: De mens meer mens maken
09-05-2019 11:07:00 | Hits: 3498 | columnist: Joris van Heukelom | Tags:

‘Hoe slimmer de zielloze wereld om ons heen, hoe wijzer de zielen moeten zijn die erin ronddwalen.’ Kun jij soms ook met jaloezie naar mensen kijken die veel mening en een beetje inhoud op hoge snelheid de socials op donderen? Ik ben daar te lui voor. De uitzondering bevestigt echter de regel. Eerder dit jaar dropte ik een beknopte video op LinkedIn. Het stukje was volstrekt inhoudsloos op één stelling na: we moeten de mens meer mens maken! Een overvloed aan reacties contrasteerde volledig met mijn ietwat pessimistisch wereldbeeld, waarin de meeste mensen zich erbij hebben neergelegd dat ze op korte termijn geabsorbeerd worden door een algoritme of zelfs vervangen door een machine.

De singulariteitskerk, aangevoerd door enthousiaste tech-optimisten, heeft, althans dat dacht ik, haar werk namelijk zo uitmuntend gedaan dat het louter wachten is op het sacrale singulariteitsmoment. Het moment waarop we aan de hand van Moore’s wet ingehaald worden door machines. De wet die berekent dat processorsnelheid zo ongeveer elke anderhalf jaar verdubbelt, met het gevolg dat de mens in 2040 de intelligentie van de machine op geen enkele manier nog kan bijbenen. Zelfs niet begrijpen.

Belangrijker: waar kwam deze overvloed aan positieve reacties op de mensvraag vandaan? Zit daar iets van een impliciete verdediging in? Waar verdedigt men zich dan tegen? Klaarblijkelijk tegen de dominantie van oprukkende technologie, aangevoerd door hordes tech-optimisten die stellen dat de mens het belangrijkste bestanddeel is van ongeveer alle problemen in de wereld. Problemen die dan enkel door technologie opgelost kunnen worden. Want uiteindelijk is dat de moeder aller vragen: is de mens het probleem of de oplossing? Dit ronduit gevaarlijke wereldbeeld zorgde in ieder geval voor vuur en vanuit daar voor veel optimistische reacties. Grappig genoeg was er op geen enkele manier negativiteit ten opzichte van technologie te bespeuren, maar wel uitgesproken positivisme ten opzichte van het mens-zijn. Een typisch menselijk trekje; synthese zonder binair te redeneren.

Peinzend over een oplossing ter verdediging van het mens-zijn, kunnen we naar analogie van Moore’s wet wellicht denken aan een wetmatigheid die zou kunnen opgaan voor de evolutie van de menselijke ontwikkeling. Hoe verdubbelen we ons mens-zijn elk anderhalf jaar? Zullen we daar eens een designsprintje over trekken? Exact die uitdaging moeten we met elkaar oppakken om aan het stuur te blijven. Hoe slimmer de zielloze wereld om ons heen, hoe wijzer de zielen moeten zijn die erin ronddwalen. Het heeft geen zin een rem te zetten op technologische vooruitgang. Het heeft wel urgentie de mensheid te behoeden voor de overdracht van wilsbeschikking richting algoritmes. Zoals sommigen onder ons één geworden zijn met hun scherm en gevangen zitten op de laagste plek in de voedselketen van het algoritme. De plek van data-genererende aandachtsslaaf.

Dit is geen pamflet tegen technologie. Een wereld waar honderden miljarden worden gestoken in technologische ontwikkeling kan simpelweg slechts positief evolueren als deze investering ook gebeurt richting zuiver menselijke ontwikkeling, met als doel voor eeuwig de juiste plek in het algoritme in te nemen. By default.

Joris van Heukelom is medeoprichter en partner van MakerStreet. Hij sprak tijdens het Cross Media Congres 2019. Meer hierover lees je in het verslag van het congres.

www.makerstreet.nl 

Luister onze podcast met Joris van Heukelom hier:

 

Deze column is eerder gepubliceerd in het Cross Media Jaarboek 2019. 

Het overzicht van de winnaars van de Cross Media Awards 2019 staat hier

www.crossmediacongres.nl
www.crossmediaawards.nl

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie