[Column] Julie van Mol: "De mensen die van je houden, zijn er"
25-10-2017 11:38:18 | Hits: 9260 | columnist: Julie van Mol | Tags:

Naderende lanceringen brengen veel teweeg. Ze scherpen je geest aan. Creatieve invallen en het zien van mogelijke kansen zijn onuitputtelijk. Ze laten energie door je lichaam stromen. In mijn vak heb ik dit vaak meegemaakt. Zo heftig als in de weken voor mijn boeklancering was het echter ongekend. Alles in mij stond aan, ik was gebrand op een perfecte presentatie van datgene waar ik dik acht jaar aan werkte: mijn debuutroman Sterker door strijd.

Sneek peeks als try-outs

Een datum die ik niet snel zal vergeten is 15 april 2017. De bijbehorende locatie is Donner, de grootste en bekendste boekhandel in Rotterdam. Martin van Waardenberg ging me bevragen over mijn roman, fileren, zoals ik hem had aangespoord – zie vorige column. Bewust stemden we vooraf inhoudelijk niets af, zijn mening over Sterker door strijd hoorde ik daar. Nu heb ik weinig podiumvrees, maar toch werd ik gaandeweg onrustig van onze insteek. Hoe redde ik me uit spannende situaties? Die waarbij akelige stiltes vallen, onbegrip of meningsverschillen ontstaan, of domme woorden uit je mond schieten.

Daarbij: publiekelijk spreken over mijn product had ik nog niet gedaan. Zodoende nam ik als spreker deel aan de Werkloont Banenmarkt én de Bitterballenborrel meets EuroCollege Alumni. Bij de banenmarkt werkte het publiek net als mijn hoofdpersonage in de arbeidsbemiddeling – al doet zij dat in 2007, de tijd vóór de crisis: een andere arbeidsmarkt met andere regelgeving en processen dan in 2017. De gasten op het tweede event vielen ook in mijn doelgroep. Het waren leerzame try-outs, ze injecteerden nadien rust.

Lamme tong door gebel

Eerder schreef ik hoe ik op social media opereerde vóór de lanceringsdatum. Mijn uitgever, Uitgeverij Palmslag, stuurde een catalogus en mailing naar alle boekhandels. Een persbericht ging ook naar veel regionale en alle landelijke media, plus een uitnodiging voor de boekpresentatie. Aansluitend belde ik een fiks aantal redacties. Ik ontvouwde de vier verhaallijnen, de kenmerkende tijdgeest, de 21 proeflezers en de lancering. Alleen Rotterdamse media boden in de week waarin hét ging gebeuren een podium. Ik gloeide toen ik het tv-item van Open Rotterdam zag en de interviews in AD Rotterdam, Metro en De Havenloods las. Soms had ik een kriebel in mijn keel terwijl ik drie uur lang de sidekick was van Mark van Dale bij Havenstad Radio, tussendoor draaide hij liedjes uit de Spotifylijst van mijn roman.

Explosie van afmeldingen

146 mensen zouden bij de boekpresentatie zijn. Ze hadden dit aangegeven op Facebook, per WhatsApp en sms, mail, Messenger, dm en face-to-face. Ik rekende op een no-show rond de 30 procent – tegenwoordig is dat percentage hoger bij een onbetaald event, maar dit was een mijlpaal, qua lading voor mij gelijk aan een bruiloft, afstudeer- of kraamfeest. Op dé dag had ik rond 8.00 uur, terwijl ik onderweg was naar RTV Rijnmond voor een radio-interview door Chris Vemer, al 43 afmeldingen te pakken. In de tram trilde mijn smartphone onophoudelijk door berichten van afzeggers, ik trilde haast zelf door teleurstelling.

Johan Derksen, zittend bij de receptie van RTV Rijnmond, liet mij vervolgens ruimhartig glimlachen – zijn nonverbale communicatie en ongenuanceerdheid amuseren me meestal. Dat hield aan toen ik zei dat ik hem daar niet had verwacht. Hij reageerde dat hij internette alvorens zijn radioprogramma startte en vroeg wat ik kwam doen, waarop ik antwoordde. Daarna gekeuvel over mijn roman, ik voelde me senang. En toen dropte hij een voor mij onbekend feit: "De gemiddelde debutant verkoopt zo’n 400, 500, boekjes." "Dat ben ik niet van plan," gooide ik eruit. Het is een feit: meer dan 960 stuks gingen al over de toonbank. Anderhalve tel vond ik hem niet meer zo amusant, tot hij zei: "Ik zie jou zo aan tafel zitten bij Pauw." Johan, als je dit leest: ik wil nog steeds graag bij Jeroen aanschuiven, ook bij Matthijs, Humberto en Eva.

Mix van emoties

Het gesprek met Johan bracht scherpte, het interview door Chris voldoening, de stroom aan afmeldingen bracht me angst. De teller stond op 65 party-poopers; nog nooit had ik zoveel zieke kinderen om me heen. Beloftes worden vast ook zwijgend verbroken, dacht ik. Vlakbij mijn huis trof ik buurman Okkie Vijfvinkel – hij draaide zo’n vier uur later op mijn boekpresentatie –, waar hij sprak met een man. Ik voegde me bij ze en zei dat ik me zorgen maakte over de opkomst. De man, freelance financieel-economisch journalist Eduard Voorn die een buurtbewoner bleek te zijn, zei: "Mensen die van je houden, zijn er." Hij stak me het bosje bloemen toe dat hij bij zich had. Dat raakte me.

Een zee aan al het goede

Licht schoorvoetend liep ik Donner in toen het eenmaal zover was. Uit het niets dook Suzanne Hammecher, een van de vijf directeuren, op. Ze zei iets als: "Kom eens kijken hoeveel mensen er al zijn." Ik rende nog net niet naar het gedeelte waar de presentatie een half uur later zou gaan plaatsvinden. Daar waren zowat alle stoelen bezet, in vele handen bekertjes met koffie en thee – mogelijk gemaakt door horecaondernemer Leo Bruijn. In de buurt van de bühne ging online contact over in offline contact. Instagramvriend Arjan duwde een bosje bloemen in mijn handen en stoof weg met zijn dochtertje in de kinderwagen. Twittervriendin Yvet, vergezeld door vertrouwde online gezichten, lachte mij vanaf haar stoel ondeugend toe. Zonder dat ik het doorhad, had zij een tweetup georganiseerd.

Nog meer onverwachte mensen, naast vrienden en bekenden, het team van Palmslag, onbekenden. Het was overweldigend. Mijn ouders die binnenkwamen vonden dat zo te zien ook. Hun hondje Mollie stond met blije ogen en uitgelaten rechtop om het tafereel goed te kunnen bekijken. Ik wilde ze begroeten, en die en die ook, te veel wensen te vervullen in één ogenblik. Want het was tijd om te focussen: Martin van Waardenberg stapte hartelijk op me af terwijl het lied dat Okkie draaide bijna was afgelopen.

Ik zou Martin zo weer vragen om me te fileren – eveneens als ik het voor het zeggen had bij Kanniewaarzijn. Hij maakte het me op een prettige manier moeilijk, loofde me voor mijn roman en speelde met het publiek zoals we dit van hem gewend zijn. Meer dan 120 aanwezigen schaterden het uit, het feestje dreunde door op sociale media. Nadat ik hem het eerste exemplaar schonk, omarmde hij me zo ontroerend dat ik – op wankele benen van ontlading en te hoge hakken – zowat over hem heen klapte. Een signeersessie van ruim anderhalf uur kwam erachteraan – met een verkoop van 61 exemplaren. ’s Avonds zat ik nog hyper op de bank. Rondom mij mijn ouders en wat vrienden, een verzameling aan bij buren gehaalde vazen met daarin bloemen, en andere cadeaus, en een hondje dat kwispelend alles waarnam. Flarden van mijn boeklancering schoten voorbij – hier een korte compilatie van anderhalve minuut.

Steun heeft vele gezichten

Het is zoals Eduard zei, mensen die van je houden, zijn er. Ik voeg daaraan toe: fysiek of op afstand. Steun uit zich in verschillende vormen. Op het moment zelf, later, of allebei. Karakter en mogelijkheden bepalen dat. Online en offline blijkt dit bij mij keer op keer. Zo terugkijkend terwijl ik nog midden in de verkoop en promotie van mijn roman sta, kan ik zeggen: soms ontvang je ook support uit een hoek waaraan je niet had gedacht. In mijn geval: die van de lezers van Sterker door strijd. Meer hierover in mijn volgende column.

---

Julie van Mol is freelancer in (online) marketing en communicatie.

www.julievanmol.nl
@julievanmol

 

Lees ook:

02-10-2017 | [Column] Julie van Mol: Hallo netwerk!
28-08-2017 | [Column] Julie van Mol: Beelden om zelf in te kleuren 
26-07-2017 | [Column] Julie van Mol: Geen verminking, maar geslaagde plastische chirurgie 
22-06-2017 | [Column] Julie van Mol: Van droom naar daad. Hoe en wat dan?
06-06-2017 | Binnen vier weken tweede druk debuutroman Julie van Mol

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie