[Column] Maarten Ros: Waakhond voor jokkebrokken en weigerpolitici
26-01-2017 11:31:15 | Hits: 5190 | columnist: Maarten Ros | Tags:

De overheid is er voor de burgers en niet andersom. Punt uit. Deze botte toevoeging past veel beter bij mijn openingszin dan bij de lariekoek van jokkebrok Sean Spicer, waar het in deze column over gaat. Die overheid wordt in onze open samenleving gecontroleerd door de journalistiek die checkt of de machthebbers integer en volgens de regels opereren. Zij bewaakt hiermee een goed functionerende democratie. Ons waardevolste bezit. Een open en pluriform medialandschap zorgt op haar beurt voor geïnformeerde burgers. Zo werkt het in het vrije Westen.

Of werkte? Want helaas stapelen de voorbeelden van een ongewenste ontwikkeling zich op. Politici als Geert Wilders en de rechtse fracties in het Europees Parlement weigeren pers die hun niet bevalt te woord te staan of toe te laten bij hun conferenties. De NOS berichtte vorige week over de partijbijeenkomst van de ENF-fractie, de groep waarin Front National, PVV en Vlaams Belang zijn verenigd, en waar de ARD, De Frankfurter Algemeine en Der Spiegel niet welkom waren om verslag te doen. Wilders praat in ons land niet met NRC, Volkskrant en de VARA en de nu al historische persconferentie van eerdergenoemde perschef van het Witte Huis over de opkomst bij de inauguratie (niveautje wie heeft de grootste?)  was een treurig dieptepunt in het ontkennen van glasharde feiten. Een week eerder werd een CNN-reporter en public weggezet als brenger van nepnieuws en kreeg geen toestemming om vragen te stellen. De waakhond van de democratie de mond gesnoerd. Dat is een kwalijke ontwikkeling die vraagt om een passende reactie.

Als politieke machthebbers zich niet meer onvoorwaardelijk laten bevragen door de pers, hoe moeten burgers zich dan laten informeren over wat die machthebbers allemaal uitspoken? Misschien moet de journalistiek een andere koers gaan varen en minder afhankelijk worden van wat deze politici zeggen en meer onderzoeken wat ze nu feitelijk doen. Minder gericht op verslag doen van politiek gekleurde praatjes en meer gericht op de vast te stellen feiten. Om daar met grote gretigheid waarheidsgetrouw, nauwgezet en onpartijdig verslag van te doen. Juist als het gezag zich aan die controle onttrekt.

Waar politici hun weigergedrag mee verdedigen, en helaas zie ik ook daar pijnlijke voorbeelden van voorbijkomen, is het door de pers politiek correct wegmoffelen van onwelgevallige feiten en preken voor eigen parochie. Dat doet de publieke zaak geen goed. Voltaire‘s bekende uitspraak “Ik mag het dan oneens zijn met wat u zegt, maar ik zal tot de dood erop volgt uw recht verdedigen om het te zeggen”, zou zeker voor de journalistiek die als instituut functioneert in een open democratie met volledige persvrijheid, een principe moeten zijn waar niet aan te tornen valt.

Met de groeiende invloed van ongenuanceerde populistische groeperingen die patent lijken te hebben op jokkebrokken en persweigering neemt hebt belang van sterke en gedreven journalistiek en haar waakhondfunctie toe. Zij moet onverstoorbaar fel en onpartijdig grommen, haar lip optrekken en stevig bijten wanneer nodig, zodat diegenen die namens de samenleving het gezag vertegenwoordigen zich ieder moment bewaakt weten en burgers kunnen vertrouwen op eerlijke en evenwichtige verslaggeving.  Zo beschermt een goede waakhond zijn waardevolste bezit.

 ---

Maarten Ros is directeur Nederland bij fieldmarketingbureau Pepperminds International.

www.pepperminds.nl
@MaartenRos

 

Lees ook:

26-03-2015 | [Column] Maarten Ros: Beloning boven bedrijfsbelang
04-02-2015 | [Column] Maarten Ros: Vergankelijk & Duf

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie