[Column] Machiel Verkuyl: Ongevraagd advies aan Marcel Boekhoorn inzake de HEMA
13-12-2018 11:15:00 | Hits: 3444 | columnist: Machiel Verkuyl | Tags:

Als er één merk is waar ik al heel mijn leven een zwak voor heb is het HEMA. Het brengt veel van waar ik van hou bij elkaar: retail, sterk merk, oer Hollands en een eigenheid die onnavolgbaar sterk is binnen onze cultuur. Het is mijn persoonlijke mening dat het voor Nederland een goed idee is dat meneer Boekhoorn daar scepter gaat zwaaien. Een echte ondernemer, die de taal van de franchisenemers spreekt en ook snapt wat er op zaterdag over de toonbank glijdt.

In het kader van ongevraagd advies lijkt me focus geen verkeerd vertrekpunt. Want er is heel veel: veel kennis over welke producten aanslaan bij consumenten, veel kennis over hoe het merk beweegt op welke media-prikkels consumenten wel en niet aanslaan. Ik kan me voorstellen dat in de afgelopen jaren veel tijd is gegaan naar het zoeken van een richting en relatief weinig tijd naar het uitvoeren van die richting. In mijn omgeving merk ik dat iedereen heel erg van HEMA houdt, maar weinig bewijs kan noemen waarom. Dat oplossen lijkt me een mooie taak voor media, waarbij wat mij betreft de massa niet geschuwd hoeft te worden.

Ons moederbedrijf heeft onlangs een Retail Buying Study uitgevoerd en daaruit kwam dat consumenten de entertainmentfactor van retail misschien nog wel belangrijker vinden dan spullen. En 64 procent houdt van winkelen in fysieke winkels! De klap op de vuurpijl: in datzelfde onderzoek vroegen we “Stel dat u zou verhuizen naar een andere plaats, welke van deze winkels binnen de categorie ‘baby verzorging’ zou u dan graag bij u in de buurt willen hebben?”, daar kwam HEMA met 45 procent al tweede uit de bus. Alle kans om de liefde weer aan te wakkeren.

Wat me ook opvalt is dat iedereen wíl dat HEMA wint. En daar ben je zelf bij: stop met zéggen dat we HEMA willen ‘redden’ en loop eens binnen, wie weet vind je wat leuks!

Machiel Verkuyl is creatief strateeg bij Initiative
www.initiative.nl

Deze bijdrage is onderdeel van ons forum over de HEMA. Dat forum staat hier


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie