[Column] Marianne van Soomeren: Friendly fire
23-08-2017 11:34:00 | Hits: 4817 | columnist: Marianne van Soomeren | Tags:

Net vóór de presentaties van de nieuwe winterprogrammering van televisie laait de discussie weer op: de afschaffing van de STER. Nu niet geïnitieerd vanuit de commerciële omroepen, maar vanuit de eigen gelederen van de publieke omroep. Friendly fire dus.

Bom

Kern van het verhaal van Paul Römer van NTR is dat STER afgeschaft moet worden en afscheid genomen moet worden van de kijkcijfersuccessen van de publieke omroep. Wel moet er meer geïnvesteerd worden in de digitale kanalen. Hiermee wordt een bom gelegd onder de lancering van NPO Start en NPO Start Plus, het nieuwe Uitzending Gemist, nog voor dat deze introductie een feit is.

NPO Start moet de Nederlandse tegenhanger worden van Netflix, al mag het N-woord niet uitgesproken worden bij de NPO. Als dat de ambitie is, dan heeft NPO nog een lange weg te gaan. In juli breken de kijkcijfers van Netflix opnieuw een record: bijna 4 miljoen kijkers. Het realiseert voor het eerst op totaalniveau (13 jaar en ouder) een hoger bereik dan alle online videoportals NPO, RTL XL en KIJK.nl bij elkaar.

NPO Start moet de Nederlandse tegenhanger worden van Netflix, al mag het N-woord niet uitgesproken worden bij de NPO

Voor on demand, en zeker als hiervoor betaald moet worden zoals bij NPO Start Plus, staat en valt alles met goede content. Kijkcijferhits dus. En zonder de 200 miljoen euro van STER valt zeer te betwijfelen of hier nog geld voor is.

Schaterlachen

Google met Youtube TV, Facebook met Facebook Watch en ook Fox Sports staan vast schaterlachend aan de zijlijn., want zij hebben als geen ander door waar de kijker van nu op zit te wachten. Virtueel samen kijken en praten over wat je ziet. Sociaal dus. Alle drie investeren ze in kwalitatieve (live) programmering en bouwen ze chatfuncties in. Slim. Ze kunnen hiermee - naar mijn mening - een echte concurrent van Netflix worden.

Valse Start

NPO Start lijkt de slag om de kijker al verloren te hebben voordat de dienst goed en wel bij het grote publiek geïntroduceerd is, want voor nieuwe functionaliteiten, zoals chat, zal geen budget meer zijn. En opmerkingen over afschaffing van STER en het mogelijk verlies van kijkcijferhits brengen alleen maar onrust.

Friendly fire brengt de publieke omroep niet verder. Erger nog, het geeft NPO Start een Valse Start. 

---

Marianne van Soomeren is onafhankelijk mediastrateeg.

 

Lees ook:

19-07-2017 | [Column] Marianne van Soomeren: Waar blijven de hits?!
22-06-2017 | [Column] Marianne van Soomeren: Hulde voor de prijzenfestivals
18-05-2017 | [Column] Marianne van Soomeren: Influzenden
18-04-2017 | [Column] Marianne van Soomeren: Make The Netherlands great again
27-03-2017 | [Column] Marianne van Soomeren: Wel willen innoveren, niet willen veranderen
24-10-2016 | [Column] Marianne van Soomeren: Dansen in de regen

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie