[Column] Martijn van Lambalgen: De opkomst van video en image recognition
28-09-2017 12:26:00 | Hits: 4557 | columnist: Martijn van Lambalgen | Tags:

Spraakherkenning stond al een tijdje op de radar, mede door de mooie AI-film Her en natuurlijk de opkomst van Alexa en Siri, die ons misschien wel van het smartphonescherm gaan bevrijden.

Wat wat minder op de radar (bij mij althans) stond, is image en video recognition. Toeval of niet,  de laatste weken vormde, op welke event ik ook was, image recognotion de leidraad. Twee weken geleden bij een interessante rondleiding op IBC waren Google en Facebook nog er een beetje geheimzinnig over. Maar IBM Watson onthulde al veel meer de mogelijkheden en techniek achter image en video recognition. Zo kan via hun algoritme niet alleen een tennisspel herkend worden, maar kan ook een dubbelhandige backhand onderscheiden worden van een enkelhandige. Samen met onder andere emotie, juichgebaren en geluid van het publiek kunnen de highlights automatisch worden geslecteerd. Heel goed in te zetten om de highlights de volgende dag klaar te hebben op online platformen en aan te bieden als bite size chunk of media, zonder menselijke tussenhandeling.

Op een ander event liet Bol.com zien hoe zij image recognition gebruiken om bijna automatisch de juiste productafbeelding toe te wijzen aan de juiste categorie. Ook dit gaat al met een lage foutmarge tot op gedetailleerd niveau.   

Droge nullen en eenen

Vorige week viel mijn oog op mijn eigen laptop op een extra functionaliteit binnen onze regressie analysetool genaamd image embedding. Tot mijn verbazing had ik zelf ook image recognition analyse tot mijn beschikking, weliswaar op microniveau. Al vrij snel kon ook deze tool ook automatisch advertenties met auto’s onderscheiden van advertenties met producten en mensen. Deze advertenties waren al eerder verzameld voor een grootschalig eyetrackingproject waar per advertenties de aandachtswaarden waren vastgesteld en in database zijn bijgehouden.

Mijn nieuwsgierigheid ging verder. Zou het de opvalwaarden kunnen voorspellen op basis van de eigenschappen zoals de image embeditor deze automatisch toebedeelt? Na het trainen van het trainingsmodel en de eigenschappen te koppelen aan de opvalwaarden in een regressiemodel, moest ik al vrij snel de hypothese verwerpen.

Later kwam met het gezonde verstand de verklaring bovendrijven. De grootste voorspeller van aandacht binnen reclame is nog altijd creativiteit en originaliteit, ingegeven door dat ene mooie idee. Juist deze ingevingen worden door het publiek ontvangen met verrassing en bewondering, wat vervolgens een trigger is voor onze ogen er langer naar te kijken. Een kleine nuance in creatie kan al een multiplier effect hebben op aandacht. Deze nuances zijn nog niet te vangen in de droge nullen en eenen van een algoritme. Een beetje vergelijkbaar met een sentimentanalyse op tekst, waar nog moeilijk de mate van ironie kan worden vastgesteld.

De opkomst van image recognition is er zeker en wordt meer en meer voor iedereen toegankelijk, net zoals spraakherkenning. Zo is er ook al een app, Vocaleyes, die van elke foto die je maakt de objecten daarbinnen identificeert en ook teksten herkent en voorleest. Vooral leuk als eerste kennismaking met image recognition .

Voor de grote techreuzen is het serious business, zijn de voordelen er overduidelijk en is het misschien wel cruciaal om met deze ontwikkeling mee te gaan. Maar om vooraf te kunnen bepalen in hoeverre de scenes/afbeeldingen tot meer emotie/engagement zullen leiden, zal voorlopig nog een stap te ver zijn.

---

Martijn van Lambalgen is werkzaam als Research Consultant bij Primer-Research.

 

www.primer-research.com
@lambresearch

 

Lees ook:

19-07-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Systeem 1 of 2
13-06-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Reorderline
11-04-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Wie overal is, is nergens
15-03-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Verkeerde wachtrij
15-02-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Grazende kuddes
18-01-2016 | [Column] Martijn van Lambalgen: Onze digitale contouren
15-12-2015 | [Column] Martijn van Lambalgen: Banner blindness geblocked
23-11-2015 | 
[Commercial Review] Martijn van Lambalgen: John Lewis, de kracht van emotie
03-11-2015 | [Column] Martijn van Lambalgen: LINDA.tv draait door

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie