[Column] Martin Leeflang: Toekomst van merkonderzoek in vijf woorden
21-03-2018 09:48:19 | Hits: 3475 | columnist: Martin Leeflang | Tags:

Op LinkedIn kwam ik een pakkende blog tegen van Frans van Houten (CEO Philips) over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. In vijf woorden vatte Van Houten de toekomst van de gezondheidszorg samen, waardoor het - samen met het feit dat het geschreven is vanuit het perspectief van een innovator (wat Philips is) -  interessant was om te lezen. 

Niet dat ik mezelf wil vergelijken met Frans, maar het idee werd geboren om de toekomst van merkonderzoek in vijf woorden samen te vatten. Juist dit onderwerp is wat de gemoederen van marketeers, strategen een exco’s aardig bezig weet te houden. Ook doordat de afgelopen jaren grote innovaties zijn geweest die beter dan ooit zeggen waar het merk staat. Op 22 maart komt merkgoeroe Byron Sharp naar Nederland en hij gaat voor een zaaltje praten over zijn visie op gebied van merkonderzoek. Ik heb ook een ticket op zak en ben zeer benieuwd naar zijn vernieuwde inzichten.

Sharp is niet de enige die credits hoort te krijgen door anders naar merken te kijken. Ook anderen, zoals lean analytics, zijn mijn inspiratie geweest tegen de standaardisatiedrift van merkonderzoek. Vroeger belde je met een onderzoeksbureau en dan was binnen een paar dagen een merkonderzoek in elkaar gedraaid. Dankzij AIDA een lekker makkelijk one-size-fits-all-strategie. Maar dit is natuurlijk niet hoe het werkt.

In november gaf de SWOCC een lezing over de eigen publicatie Brand Metrics that matters. Deze titel is een knipoog naar Lean Analytics en de lean startupmethode die altijd praat over de One Metrics that Matters. In een afgeladen zaaltje zaten ruim honderd deelnemers met spanning te wacht op het rijtje van merkparameters die echt belangrijk zijn. De conclusie van Daan Muntinga en Stefan Bernritter was eenduidig: elk merk heeft unieke metrics en er bestaat geen standaard lijstje dat voor elk merk van toepassing is. Marketeers die met pen en papier klaarzaten om de belangrijkste merkmetrics te noteren, liepen na afloop teleurgesteld naar de borrel.

Op mijn vakantie in februari had ik eindelijk tijd om de 55 pagina’s dikke publicatie van de SWOCC te lezen met de 10 geboden van merkonderzoek. Tot mijn verrassing staat hier stiekem toch een standaardlijstje van merkmetrics in (pagina 51). Neemt niet weg dat de heren tot de conclusie zijn gekomen dat elk merk tussen de 5 en 20 eigen specifieke metrics heeft. Standaardisatie in merkonderzoek is geen optie en dat kan ik volledig onderschrijven.

Dat neemt niet weg dat het proces en de stappen die genomen moeten worden die leiden naar de metrics hetzelfde zijn en dat begint met een sessie waarin de 5 W’s worden beantwoord; waarom, wanneer, met wie en waarom niét (de consument je merk koopt). De vijfde is waar je met je merk naartoe wilt. Toch weer een lijstje, fijn. Merkenteams zouden dit met (potentiele) klanten moeten beantwoorden en dan komen de eigen metrics that matter een stuk dichter bij.

Toekomst merkonderzoek in vijf woorden

Als ik naar de toekomst van merkonderzoek kijk in vijf woorden, dan kom ik op: positie, connecting the dots, strategie, relevantie en AI.

Marktpositie

Merkonderzoek richt zich meer op de positie ten opzichte van concurrenten en maakt daarin de slag naar marktaandeel. Door Sharp wordt dit mentale marktpositie genoemd, dit door homogene productenmarkten af te zetten tegen het marktaandeel. Positie is daarmee een veel eenvoudigere metrics om te begrijpen en intern te communiceren.

Connecting the dots

Merkonderzoek is niet alleen een uitgezet kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Resultaten tussen de kwaliteit van uitingen, bouwen aan het merk en marketing analytics worden naast elkaar gelegd en er wordt gezocht naar stuurknoppen voor de strategie. Dit is nu nog erg ingewikkeld, maar door te proberen en te evalueren zal dit steeds beter gaan.

Strategiespiegels

Door merkonderzoek meet je het effect van de organisatiestrategie en die metrics worden standaard opgenomen. Voor Volvo is dat veiligheid en het claimen van aanverwante markten. De opzet van merkonderzoek worden dus spiegels voor de strategie van de organisatie. 

Relevantie

Het AIDA-model van Strong (1925), ofwel de klassieke brandfunnel, wordt na 100 jaar door steeds meer merken in het museum gezet. Het nieuwe toverwoord is relevantie voor de consument. Sharp vertaalt dit naar category entry points (CEPs) en lean analytics van de metrics that matter om de business bij consumenten succesvol te maken.

AI

Door het verbinden van databronnen en het berekenen van posities in verschillende groepen klanten, geef je een explosie aan data-analyses. Waar bureaus in het verleden wegkwamen met tabelletjes en grafiekjes, worden de nieuwe analyses van een andere orde. Kunstmatige intelligentie zal het merkonderzoek helpen sneller verbanden bloot te leggen die met statistiek en het oog van de onderzoeker niet te zien zijn.  

Merkonderzoek gaat een bloeiende tijd tegemoet en wordt vanuit bureaus veel complexer, maar des te interessanter. Ik ben benieuwd of Sharp iets nieuws gaat vertellen op 22 maart.

---

Martin Leeflang is CEO van Validators.

@mleeflang
 

Lees ook: 

24-01-2018 | [Column] Martin Leeflang: Jumbo wint de Gouden Loeki 2017
12-12-2017 | [Column] Martin Leeflang: Gouden Loeki - waarom negatief eigenlijk positief is
01-11-2017 | [Column] Martin Leeflang: Wie wordt de winnaar van de Gouden Loeki 2017?
22-08-2017 | [Column] Martin Leeflang: Hilarische Hornbach zeikt lekker terug op social media
07-07-2017 | [Column] Martin Leeflang: Onze collectieve verslaving aan meningen
06-06-2017 | [Column] Martin Leeflang: Wat is jouw verhaal?
02-05-2017 | [Column] Martin Leeflang: De brandtracker burn-out
04-04-2017 | [Column] Martin Leeflang: Adidas van tv. Slim of dom? 
01-03-2017 | [Column] Martin Leeflang: Fingerfood voor marketeers en de dopaminejagers van Netflix
01-02-2017 | [Column] Martin Leeflang: Creatieven en onderzoeksnerds eindelijk in één liefdesbootje?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie