[Column] Marvin Jacobs: De beste nieuwe podcasts
28-05-2018 10:20:00 | Hits: 5211 | columnist: Marvin Jacobs | Tags:

Van het Canadese platteland tot aspirant-Mars-astronauten en van Obama tot het kalifaat: de oogst van podcasts de eerste vijf maanden dit jaar was rijk. Zelden gingen er in zo’n korte tijd zoveel mooie, goed geproduceerde shows in première. Uit dat aanbod waren deze zes podcasts het beste.

Caliphate

Het hoogtepunt van 2018 is vooralsnog Caliphate, van The New York Times. Centraal in deze podcast staan de ervaringen van Rukmini Callimachi, een door de wol geverfde correspondent die al jaren IS volgt. Zij heeft contact weten te leggen met Canadese jongen die heeft besloten om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging. De interviews met hem wisselt ze af met haar eigen ervaringen. Het resultaat is een ongekende blik op wat zich in het kalifaat afspeelt. Hoe onervaren westerlingen bijvoorbeeld worden klaargestoomd om onthoofdingen uit te voeren. Maar ook hoe zij dagboeken vindt waarin strijders eerlijk hun gedachten opschrijven. Schokkend, maar het geeft vooral een beter, completer en menselijker beeld van het kalifaat. En dat is dan ook nog eens voortreffelijk geproduceerd. 

Apple Podcasts
Website

The Habitat

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA oefent al jaren met expedities naar Mars. Niet in de ruimte, maar op Hawaii, in een soort grote, witte tent. Hierin wordt het belangrijkste onderdeel van een toekomstige Mars-missie getest: de astronauten. Hoe weten zij maandenlang met elkaar te overleven op een klein oppervlak? Podcastmaker Lynn Levy gaf alle deelnemers van zo’n missie een geluidsrecorder mee. Zij sturen hun opnames met gebeurtenissen, gedachten en affaires wekelijks terug. Op basis van die uren materiaal heeft Levy zeven sterke afleveringen weten te fabriceren met sterke verhaallijnen.

Apple Podcasts
Website

Kasteelmoord

Nederland heeft de Deventer moordzaak, België de Kasteelmoord. Over die laatste zaak maakte de Nederlandse journalist Gabriella Adèr een vierdelige serie. Het is niet voor niets dat België al jaren in de ban is van deze zaak, die draait om de moord op kasteelheer Stijn Saelens; de zaak kent namelijk een aantal intrigerende elementen: een verdachte schoonvader annex dorpsdochter, rijkdom, klungelige ingehuurde criminelen én een mediastorm van jewelste. Adèr weet vanuit haar eigen nieuwsgierigheid en fascinatie de zaak helder uiteen te zetten. Vooralsnog één van de beste true crime-podcasts van eigen bodem. 

Apple Podcasts
Website

Making Obama

Als de podcast Making Obama ergens in slaagt, dan is het wel het laten zien hoe bizar groot het contrast is tussen Trump en zijn voorganger. Deze reeks volgt de lange weg die Obama aflegde voor hij in het Witte Huis terechtkwam. Hij werkte als buurtwerker, lokale politicus en advocaat - bekende kost voor wie wel eens een krant openslaat. Wat de podcast vooral bijzonder maakt, is het indrukwekkende aantal mensen dat aan het woord komt om te vertellen over de samenwerking met Barack. De hoofdpersoon komt ook nog eens een keer zélf aan het woord. Zo ontstaat er een gedetailleerd beeld van alle factoren en omstandigheden die Obama hebben gevormd tot de president die hij uiteindelijk werd. Prachtige documentaire. 

Apple Podcasts
Website

Someone knows something

In het genre true crime blijft deze Canadese podcast één van mijn grote favorieten. Onlangs ging het vierde seizoen in première. Maker David Ridgen probeert hierin de curieuze zaak te ontrafelen waarbij een gezin op het Canadese platteland wordt getroffen door een bom in een postpakketje. Hadden deze ogenschijnlijk brave mensen vijanden? Was het misschien voor iemand anders bedoeld? Minstens zo boeiend als het zoeken naar een ontknoping, zijn de observaties van Ridgen; de milieus waarin hij zich begeeft en zelfs de landschappen weet hij interessant te brengen. Dan krijg je van dit soort heerlijke zinnen: "This is one of those places where there are more birds than people."

Apple Podcasts
Website

This is love

Deze podcast laat de kracht van het medium zien: klein, intiem en persoonlijk. Achter This is love zitten de makers van Criminal, de show waarin elk facet van criminaliteit wordt uitgeplozen. Met diezelfde aanpak en nieuwsgierigheid ontleden zij nu de liefde. In de eerste aflevering vertelt een oudere man - met een stemgeluid van Leonard Cohen - over de liefde van zijn leven. Een eenvoudig verhaal - over hoe ze elkaar ontmoetten en hoe het leven zich vervolgens voor hen ontvouwde -, maar zo eerlijk en zo ontroerend verteld. 

Apple Podcasts
Website

En dan nog dit

Het medium ontwikkelt zich nog altijd razendsnel. Afgelopen maanden waren er een paar nieuwe shows die het vermelden waard zijn omdat ze - inhoudelijk of in vorm - iets nieuws proberen. 

- The sauce: branded podcast van McDonalds die draait om een grote inschattingsfout van de fastfoodketen rond de lancering van de razend populaire Sezuchansaus. De reconstructie wordt aardig verteld, maar dat je als bedrijf een grote blunder groots uitlicht en als onderwerp neemt van een podcast… ja, dat is stoer en het laat ook nog eens zien dat de makers het medium goed begrijpen. (Luister via TuneIn)

- Strange bird: een podcast van de Britse krant The Guardian. Vooral interessant in vorm, het voegt namelijk een visuele laag toe aan de audio. In vorm van een chat-conversatie krijg je op relevante momenten foto’s, diagrammen en documenten te zien. Geslaagd experiment. (The Guardian)

- Wolverine: een fictieve podcast, gemaakt door Marvel. Deze uitgever staat bekend door de comics met superhelden, maar zoekt dus nu ook zijn heil in het booming podcast-domein. Eveneens opmerkelijk: de podcast kun je alleen betaald luisteren, iets dat hoogst ongebruikelijk is bij dit medium. O ja, het verhaal zélf zit knap in elkaar en is met veel aandacht geproduceerd. (Wolverine)

---

Marvin Jacobs is Editorial Director bij creatief online bureau Born05 en creatief inhoudelijk eindverantwoordelijk voor The Journey, een podcast van KLM. Op deze plek schrijft hij over de ontwikkelingen in de wereld van podcasts.

www.born05.com
@marvinjacobs

 

Lees ook:

10-04-2018 | [Column] Marvin Jacobs: Podcast revival is onderdeel van brede ontwikkeling
19-02-2018 | [Column] Marvin Jacobs: Wat Nederlandse media kunnen leren van de LA Times
19-12-2017 | [Column] Marvin Jacobs: De 9 podcasttrends voor 2018 (deel 2)
08-12-2017 | [Column] Marvin Jacobs: De 9 podcasttrends voor 2018 (deel 1)
17-10-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Haatzaaiers laten podcasts links liggen
15-09-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Waarom slaat een 13 jaar oud medium pas nu aan?
11-07-2017 | [Column] Marvin Jacobs: De zeven beste podcasts van dit moment
07-06-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Branded podcasts veelvuldig bekroond
09-05-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Leren van podcast S-Town
12-04-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Waarom ik niet meer zonder podcasts kan

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie