[Column] Marvin Jacobs: Haatzaaiers laten podcasts links liggen
17-10-2017 13:13:00 | Hits: 4343 | columnist: Marvin Jacobs | Tags:

Online je mening geven, betekent anno 2017 jezelf blootstellen aan een spervuur van gescheld en beledigingen. Uit een recent Amerikaans onderzoek van Pew Research Center blijkt dat 4 op de 10 Amerikanen ervaring hebben met online harassment. Een epidemie waar iedere internetgebruiker vroeg of laat mee te maken krijgt. En die kans neemt alleen maar toe als je geen white privileged male bent. Dan loop je het risico op je huidskleur, geslacht of etnische achtergrond te worden gepakt.

Online is er één gedeelte dat vooralsnog gevrijwaard blijft van die epidemie, een plek waar mensen hun mening kunnen geven zonder dat ze daarmee gelijk een online slachtpartij over zichzelf afroepen. Welkom in de wereld van podcasts.

“Als je iemand openlijk wil haten, ga je niet een uur lang luisteren naar zijn podcast. Dat betekent namelijk dat je een uur moet doorbrengen met die persoon.” Jenna Weiss-Bermann staat aan het hoofd van podcastbedrijf Pineapple Street Media en werkte daarvoor als Audio Director bij Buzzfeed. In een interview (met podcastvakmedium Hot Pod) zegt Weiss-Bermann dat de redacteuren bij deze nieuwssite permanent blootstaan aan online harrassment. Bij elk artikel dat een redacteur publiceert, kan hij of zij rekenen op een stroom beledigingen en met een beetje pech worden ook nog de persoonlijke gegevens van de redacteur gepubliceerd.

In tegenstelling tot haar geschreven werk, blijven bij de podcast de hatelijke reacties uit

Na het lanceren van een nieuwe Buzzfeed-podcast bleven de beledigingen echter uit. Ook de podcasts van Pineapple Street Media worden met rust gelaten. Andere podcastmakers hebben dezelfde ervaring. Ann Friedman maakt het populaire Call Your Girlfriend. In tegenstelling tot haar geschreven werk, blijven bij de podcast de hatelijke reacties uit. Sterker nog, Friedman zegt dat ze opvallend veel positieve reacties op haar podcast krijgt en inderdaad, in iTunes krijgt haar show 4,5 sterren. 

De podcastmakers concluderen dat hun medium verdomd lastig te trollen is. Bij een podcast kun je bijvoorbeeld geen losse fragmenten delen en je kunt geen losse reacties plaatsen bij episodes. Het luisteren naar een podcast kost ook nog eens tijd en als er een wereldbeeld wordt gedeeld dat niet het jouwe is, dan is elke minuut er één te veel. Dus ja, dan zoek je als haatzaaiende troll je heil wel ergens anders.

Podcastmakers voelen zich veilig genoeg om afwijkende standpunten in te nemen

Podcastmakers voelen zich daardoor veilig genoeg om afwijkende standpunten in te nemen en een geluid te laten horen dat elders op internet wreed de kop ingedrukt wordt. Het aantal shows met een alternatief perspectief op de wereld groeit hard. 

Neem 2 Dope Queens. Deze podcast wordt gemaakt door twee Afro-Amerikaanse vrouwen. Zij nemen met elkaar en met gasten het leven door. Voor hen hoort daar ook hun ras bij. Of je wil of niet, in de VS word je er namelijk voortdurend aan herinnerd dat je met een donkere huidskleur niet dezelfde privileges hebt als een blanke. In podcast The Nod komt geregeld het pijnlijke slavernijverleden voorbij, ook vanuit een Afro-Amerikaans perspectief.

Potluck is een collectief van podcasts waarin de Amerikaans-Aziatische gemeenschap haar blik op de wereld geeft, en dan zijn er nog talloze vrouwen en LHBT’s die de podcast hebben ontdekt als medium waarin ze het over hún werkelijkheid hebben.

Hoopgevend dat er online een plek is waar je niet gelijk verketterd wordt als je buiten de mainstream-mal valt. Tegelijk is het ook pijnlijk. Hoe meer ik luister naar dit soort podcasts, hoe meer ik me realiseer dat ik dit soort verhalen zelden hoor. De meeste media laten mij de wereld zien vanuit één perspectief. Daarmee hebben deze podcasts in elk geval al één ding voor elkaar gekregen: mij laten inzien dat ik een enorme white privileged male ben.

---

Marvin Jacobs is Editorial Director bij creatief online bureau Born05. Op deze plek schrijft hij over de ontwikkelingen in de wereld van podcasts. Die spelen zich nu nog vooral af in het Engelstalige deel van de wereld, maar Jacobs is ervan overtuigd dat Nederland snel volgt.

www.born05.com

 

Lees ook:

15-09-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Waarom slaat een 13 jaar oud medium pas nu aan?
11-07-2017 | [Column] Marvin Jacobs: De zeven beste podcasts van dit moment
07-06-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Branded podcasts veelvuldig bekroond
09-05-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Leren van podcast S-Town
12-04-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Waarom ik niet meer zonder podcasts kan

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie