[Column] Marvin Jacobs: Waarom ik niet meer zonder podcasts kan
12-04-2017 10:52:00 | Hits: 5239 | columnist: Marvin Jacobs | Tags:

Als ik over podcasts begin, krijg ik glazige blikken. "Iets met een radioshow van Adam Curry die je kunt downloaden of zo?” Of: "Dat is toch achterhaald?” Alsof ik scheepsmodellen in een fles bouw: leuke hobby, maar totaal oninteressant.

Aan de overkant van de oceaan is ondertussen een ware podcastrevolutie uitgebroken. Wekelijks worden er nieuwe topseries gelanceerd. Podcasts die net zo verslavend blijken als Netflix-series. En ze zijn minstens zo goed geproduceerd, met scherp geschreven scripts, sfeervolle soundtracks en perfecte montage.
Anderhalf uur per dag zit ik in de auto, om van en naar mijn werk te komen. Voorheen zette ik Radio 1 of BNR op, maar het eindeloze herkauwen van nieuws dat vaak helemaal geen nieuws is, maakte de dagelijkse file tot een nog grotere sleur. Tot de podcast Serial werd gelanceerd, in 2014. Wat een ontdekking. Inmiddels is mijn motto: de file kan mij niet lang genoeg zijn.

Serial zorgde ervoor dat de podcast in de Verenigde Staten hét gespreksonderwerp werd bij de koffieautomaat. Deze serie heeft de weg vrijgemaakt voor vele prachtige podcasts. Wie eenmaal begint met luisteren, kan niet meer stoppen. Ook ik ben een binge-luisteraar. Start-up, Someone knows Something, Criminal, Planet Money, S-Town; tijdens mijn autoritten zit ik in de wereld van startende ondernemers, om vervolgens neer te strijken op het platteland van Alabama.

Mijn motto: de file kan mij niet lang genoeg zijn

Zes weken lang hield Richard Simmons mij op de A2 bezig. Deze 68-jarige fitnessgoeroe is een Amerikaanse bekendheid, verslaafd aan aandacht. Tot hij in 2014 plotseling van de radar verdwijnt. Documentairemaker Dan Taberski gaat op zoek naar antwoorden en legt zijn speurtocht vast in de podcast Missing Richard Simmons.
Taberski weet de spanning goed op te voeren. Stap voor stap ontdek je meer over het curieuze personage en zijn leven. De serie is minstens zo verslavend als Breaking Bad of True Detective. En of je wil of niet, je slaat aan het speculeren: laat Simmons zich ombouwen tot vrouw? Of wordt hij gegijzeld door zijn huishoudster?
Luisteraars willen massaal weten waarom de fitnessgoeroe van het toneel is verdwenen. Missing Richard Simmons wordt groot nieuws. De jacht op de fitnessgoeroe krijgt onethische trekjes. Hij wil niet gevonden worden, maar de verslaggever weet van geen ophouden. Ik voelde me ongemakkelijk tijdens het luisteren, maar stoppen was geen optie, daarvoor bleef het verhaal te intrigerend.

Een podcast luisteren heeft iets intiems

Een podcast luisteren heeft iets intiems. Het is alsof de verteller een geheim in je oor fluistert dat alleen voor jou bedoeld is. Je oren staan op scherp. Je gebruikt dat ene zintuig en de verbeelding doet, zoals bij een goed boek, de rest.
In de beperking van het medium zit de kracht. Even geen  pop-upnotificaties, badges of banners. Weg van de smartphones, computers en tv's. Eindelijk is er een slow medium dat de zintuigen niet overprikkelt. Boeken hebben hetzelfde effect, maar daarvoor schakel je je ogen in. Niet handig als je in de file staat, de vaatwasser inruimt of een wandeling maakt. Podcatsts kun je op de raarste momenten luisteren, dat maakt het zo fijn.

Een jaartje of veertien geleden maakte Adam Curry de podcast wereldwijd bekend. Dat siert hem, maar de radioaanpak - een microfoon openzetten en ouwehoeren maar - voegt weinig toe. Het medium biedt veel meer mogelijkheden. In de Verenigde Staten zijn luisteraars hier al lang van doordrongen. Nu Nederland nog.

---

Marvin Jacobs is Editorial Director bij creatief online bureau Born05.

www.born05.com

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie