[Column] Paola Cassone: Sex, drugs & rock-'n-roll (not)
24-12-2019 11:03:00 | Hits: 4226 | columnist: Paola Cassone | Tags:

Om een ouder van een puber te zijn, is altijd een leuke uitdaging. Mijn jongen, die nu in Leeuwarden studeert (of zo vertelt hij ons), is een levend voorbeeld van zijn generatie. Zijn wereld is net zo exotisch als de rimboe. Hoeveel ruimdenkender wij ook denken te zijn ten opzichte van onze ouders, pubers weten ons altijd te verrassen. Het is volgens mij hun mission en wellicht ook hun purpose.

Als punkdochter van de seksuele revolutie was mijn jeugd echt door de drie pilaren van Ian Dury gedreven. Of althans, de ambitie van mijn jeugd was zoveel mogelijk van de drie pilaren te ervaren. Het rock-'n-roll-gedeelde lukte aardig, de andere twee bleken meer een ambitie dan realiteit. Maar goed, je hebt een beeld.

Als aanstaande moeder wilde ik me natuurlijk heel veel zorgen maken over de opvoeding van mijn zoon. Aan de ene kant kon ik niet wachten om met hem over de laatste muzikale trends te sparren, aan de andere kant was ik vol met goed advies over hoe met meisjes om te gaan en bezorgd over het managen van druggerelateerde issues. 

Maar niets daarvan. 

Gen Z ziet blijkbaar geen urgentie in seks, drugs of zelfs rock-'n-roll. Om niet gehaast te overgeneraliseren, wil ik benadrukken dat er tegenwoordig óók pubers bestaan die echte feestbeesten zijn. Echter blijken deze meer de uitzondering dan de regel. Voordat ik doorga, moet ik ook benadrukken dat mijn observatie niet alleen op mijn zoon en zijn vrienden zijn gebaseerd. Maar zoals gebruikelijk heb ik de kwalitatieve input van deze (focus)groep aan de hand van robuuste kwantitatieve onderzoeken getoetst.

Om bij het makkelijkste te beginnen: het is niet zozeer dat pubers geen interesse tonen in muziek, natuurlijk is muziek onderdeel van hun cultuur, maar hun prioriteiten liggen anders, met name in het gamen. Het blijkt zelfs dat 50 procent van pubers nooit naar een popconcert gaat en slechts 8 procent doet dat met regelmaat. Meer dan 80 procent gamet en bijna 50 procent doet dat regelmatig.

En dan, de verboden vruchten. 

Gelukkig zijn de informatievoorziening over drugs en de voorlichtingscampagnes van tegenwoordig zeer grondig en mede daardoor is het gebruik van illegale middelen onder minderjarigen aan het dalen, aldus het Trimbos instituut. En niet alleen dat: ook het gebruik van alcohol en tabak toont een dalende trend. Wellicht geen goed nieuws voor de producenten, maar dat drugs, alcohol en tabak geen must voor deze generatie zijn, is wel een grote opluchting voor alle ouders zoals ik, die zich nog herinneren aan hoe anders onze jeugdcultuur was.

Maar gamen kan ook verslavend zijn en deze vorm van verslaving is juist aan het toenemen. Persoonlijk heb ik de laatste vijf jaren van mijn moederleven besteed aan het uitzetten van de wifi en muis en toetsenbord confisqueren en mezelf schor schreeuwen tegen mijn gamende puber. Geloof mij, ik had mezelf beloofd om mijzelf niet te gedragen als mijn moeder wanneer ik mijn lievelingsplaten speelde. Maar er is een wezenlijk verschil tussen de hele dag op hoog volume naar de Joy Division luisteren en de hele dag schietend achter een scherm zitten. De eerste ondernemer die met een app komt waar de wifi automatisch uit gaat na meer dan twee uur gamen, en weer aan gaat nadat alle huiswerk klaar is, zal volgens mij een fortuin maken.

Maar goed, het zijn pubers. Potentieel gevaarlijk gedrag hoort erbij, daar zijn we als ouders op voorbereid. Waar we als ouders helemaal niet op voorbereid zijn, is hun seksgedrag. Of beter gezegd, het gebrek hieraan.

Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de gemiddelde leeftijd van de eerste seksuele ervaring steeds hoger wordt, maar ook dat de hoeveelheid seksuele relaties daalt. Oké, het is nooit eenvoudig geweest om de eerste stap te nemen en iemand mee uit te vragen, zeker niet als puber. Per definitie is dit een van de moeilijkste toegangsrituelen. Echter, met alle sociale middelen die pubers tegenwoordig hebben om contact te leggen, zou je denken dat ze veel makkelijker de noodzakelijke stappen zouden kunnen zetten en zich veel gemakkelijker uit gênante situaties wisten te redden. Integendeel, de sekscultuur van deze generatie lijkt verontrustend gelijk aan die van mijn ouders. Deze jongens en meisjes hebben geen haast, ze wachten op de ware, ze willen zeker zijn van hun gevoelens. En zo ontstaat de paradoxale situatie waarin we als ouders onze pubers moeten aanmoedigen om te experimenteren zodat ze de noodzakelijke ervaring krijgen om de ware te kunnen herkennen als die langskomt.

Van alle mogelijke scenario’s die ik voor mezelf had gemaakt toen ik moeder werd, is dit de meest onwaarschijnlijke. Het is de omgekeerde wereld!

Maar goed, we zijn hier niet om te veroordelen. Als ouders en als vakmensen zijn we hier om de Zeitgeist te herkennen en erop te acteren. Hoe kunnen we onze jongens en meisjes helpen om de ware te vinden? Als ouder ga ik de populaire literatuur van de jaren voor de seksuele revolutie raadplegen, als vakmens zie ik heel veel kansen voor ondernemende marketeers die hun merken in deze jeugdcultuur weten te verankeren.

---

Paola Cassone is Performance Strategy Director bij Initiative.


www.initiative.nl
@InitiativeNL

Laatste 10:

26-11-2019 | [Column] Paola Cassone: De culturele revolutie    
29-10-2019 | [Column] Paola Cassone: Het Peter Pan-complex
01-10-2019 | [Column] Paola Cassone: Moeilijke keuzes
26-08-2019 | [Column] Paola Cassone: Dat Eftelinggevoel
08-07-2019 | [Column] Paola Cassone: Empty nesters
29-05-2019 | [Column] Paola Cassone: Jeugdcultuur
02-05-2019 | [Column] Paola Cassone: Wat eten we vandaag?
29-03-2019 | [Column] Paola Cassone: Serieuze spelletjes
28-02-2019 | [Column] Paola Cassone: Instavriendje te huur 
29-01-2019 | [Column] Paola Cassone: Het zit niet op mijn Netflix

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie