[Column] Raymond de Jong: 2017 wordt het jaar van live video
03-01-2017 10:37:00 | Hits: 5001 | columnist: Raymond de Jong | Tags:

Live video op je smartphone was een big hit in 2016. Het begon met Periscope met enkele tienduizenden gebruikers, maar toen Facebook de tool in de vroege lente in Nederland introduceerde, werd het gebruik van live video snel populair. Vrienden delen massaal hun dagelijkse belevenissen en merken zien kansen voor productpresentaties of het delen van live videonieuws. Facebook blijft nog altijd één van de grootste sociale mediaplatforms en fungeert als traffic generator voor snel en veel bereik. Ook in 2017 wil Facebook inzetten op (live) video.

Livestreaming was tot dusver vooral weggelegd voor nieuwsbedrijven, maar Facebook heeft dat beeld in 2016 bijgesteld. Vanuit de app is het voor iedereen makkelijk te livestreamen. En waarom ook niet? Slechts 10 procent van geschreven content blijft hangen, terwijl mensen informatie uit een video al gauw voor 60 procent blijft herinneren. Naar verwachting zal video in 2017 goed zijn voor bijna 70 procent van alle consumenten-internetverkeer en meer en meer komt van Facebook Live Video. Geschreven content is uit, visuele content is in.

Niet het makkelijkste jaar

Voor Facebook was 2016 niet het makkelijkste jaar. Het bedrijf kon niet voorkomen dat nepnieuws de Amerikaanse verkiezingen beïnvloedde en dat terreurorganisaties leden via Facebook kon rekruteren. Facebook bood bovendien onderdak aan racistische pagina’s. Toch hadden deze incidenten geen invloed op de populariteit van het medium. Het aantal gebruikers groeide fors in 2016.

Ondanks de censuurblunders en het nepnieuws, blijft het bedrijf van Zuckenberg tot de mainstreammedia behoren. Het dagelijks gebruik stijgt naar een kleine zeven miljoen Nederlandse gebruikers (totaal 10 miljoen Facebook-gebruikers in Nederland). Jongeren keren de app weliswaar massaal de rug toe, maar de groei zit ’m vooral bij 80-plussers (+52%). Ze omarmen Facebook momenteel massaal en kijken graag naar video als het kleinkind de eerste stapjes zet.

Facebook is uit bij jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Die trekken massaal richting Instagram en Snapchat. Deze sociale media zijn vooral populair onder jongeren en bieden hen in foto en video relevante gadgets. Instagram heeft in Nederland nu 2,1 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan er een miljoen dagelijks mee actief zijn. Snapchat heeft een miljoen Nederlandse accounts, waarvan er dagelijks een half miljoen de app gebruiken. Alle grote socialmediaplatformen zijn bezig met innovaties in video. Waarom? Omdat de gebruiker dat wil.

2017

Wat kunnen we met live video in 2017 van Facebook verwachten? Facebook wil de dienst openzetten voor advertenties. Een Preroll lijkt er niet te komen, omdat dit volgens Zuckenberg de kijkervaring negatief zal beïnvloeden. Wel zullen er advertenties op Facebook Live Video komen die maximaal 15 seconden duren, bijvoorbeeld 5 minuten na de start. Wanneer de functie in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Verder schuift Facebook op richting het populaire Instagram. Waarschijnlijk om weer populair te worden bij jongeren. In live video zit sinds kort een zogenaamde doodle- of filtermogelijkheid. Met verschillende kleuren kun je – net als bij Instagram – je live video personaliseren. De zogenaamde mask-functionaliteit is enorm populair onder Intragramgebruikers. Facebookers hebben nu de mogelijkheid om tijdens een live sessie geanimeerde filters toe te voegen. Facebook hoopt hiermee dat er meer live video’s worden gedeeld.

Aan de wil van gebruikers om leuke video’s te delen zal het niet liggen. Die zijn al om. Tweederde van de Nederlanders besteedt al flink wat tijd aan het consumeren van video. Vooral via tablet en smartphone. Van nature zijn mensen visueel ingestelde wezens. Videocontent blijft niet alleen langer in het hoofd hangen, mensen kijken tegenwoordig ook liever video dan dat ze een tekst lezen.

Wel jammer dat slechts tien procent van deze informatie straks blijft hangen. Misschien beter om volgende keer een video te maken...

---

Raymond de Jong is eigenaar van Promare Communicatie & Media.

www.promare.nl
@RaymonddJong

Lees ook:

07-11-2016 | [Column] Raymond de Jong: Learning by doing op de School voor Journalistiek
05-09-2016 | [Column] Raymond de Jong: Team Gaza mooi voorbeeld crossmediaal denken

27-06-2016 | [Column] Raymond de Jong: Media Park Jaarcongres: Aanpassen aan wetten van nieuwe platforms
28-04-2016 | [Column] Raymond de Jong: Media ID in Nederland: Even over je eigen schaduw heenstappen!
29-02-2016 | [Column] Raymond de Jong: Wat we kunnen leren van de media-aanpak van Hudson’s Bay

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie