[Column] Reinier Rombouts: Covid-19 als accelerator van digitalisering
02-07-2020 12:07:55 | Hits: 3119 | columnist: Reinier Rombouts | Tags:

Urgentie en relevantie zijn de sterkste motoren voor verandering. Bedrijven en organisaties praten al jaren over digitale transformaties en tuigden met regelmaat ambitieuze veranderprogramma’s op om nu echt digitale stappen te zetten. Natuurlijk, er gebeurde best wat. Maar oude gewoontes breek je niet zomaar. Het bleef druk op kantoor en het transitieprogramma dat zo mooi was gelanceerd, liep langzaam vast.

En toen kwam corona.

Niet de CEO, niet de CIO, maar Covid-19 bleek de accelerator van digitalisering.

In korte tijd bleken sectoren die nog nauwelijks digitaal werkten prima in staat om in enkele weken online te gaan. Branches die dat al deels deden, maakten een versnelling. Vooral dankzij menselijke creativiteit en de noodzaak om het anders te doen. Omdat we nu al geruime tijd massaal digitaal werken, leren we veel. Er zijn nadelen: denk aan dagen waarin je uren achter elkaar videobelt of de nieuwe trend dat elk telefoongesprek ineens wordt vervangen door beeldbellen. Doseren lijkt het devies. En er zijn veel voordelen: denk aan tijdswinst, minder milieubelasting en meer balans tussen werk en privé.

Ontmoeten wanneer het moet, digitaal samenwerken wanneer het kan

Corona heeft bedrijven gedwongen om hun business te verschuiven van de fysieke winkel of werkomgeving naar online. Dit levert veel op, maar kost ook wat in de kwaliteit van het contact tussen mensen. Nu de economie langzaam weer steeds verder open gaat, dringt de vraag zich op: hoe nu verder?

Het is de kunst voor bedrijven, organisaties en ondernemers om een juiste mix te vinden tussen digitaal en fysiek. Tussen online en ontmoeten. Kantoren als ontmoetingsplek voor medewerkers en winkels als belevingsruimtes en klantenservice voor consumenten. Elkaar ontmoeten wanneer het moet en digitaal samenwerken waar het kan. Bedrijven die de ideale mix weten samen te stellen, zullen voorsprong nemen op hun concurrenten. Niet alleen omdat ze hun klanten beter en efficiënter bedienen, maar ook omdat ze aantrekkelijker worden als werkgever. De beste professionals zijn ook op zoek naar balans tussen hun werkende en persoonlijke leven en kiezen eerder voor een werkgever die dat snapt en ook zo denkt.

De digitale versnelling die is ingezet door corona moet nu worden doorgetrokken. Dat betekent dat bedrijven hun business digitaal blijven door-ontwikkelen en goed nadenken over de inrichting van de juiste ontmoetingsplekken voor medewerkers en klanten.

Kortom: herpositioneren en een nieuwe inrichting van de klantreis. En wanneer straks de energie toch weer uit het veranderingsproces loopt: denk hoe je opnieuw urgentie en relevantie kunt toevoegen. Hopelijk niet meer extrinsiek gedreven, maar vanuit intrinsieke motivatie.

---

Reinier Rombouts is business guide bij TheNewTomorrow. Hij publiceerde in 2017 een boek over leiderschap en storytelling: Raak! Benut de kracht van je persoonlijke verhaal.

www.thenewtomorrow.com
@reinierrombouts
 

Lees ook:

02-04-2020 | [Column] Reinier Rombouts: Dit verandert alles
27-01-2020 | Column] Reinier Rombouts: Digitaal onmisbaar
10-01-2020 | [Interview] Reinier Rombouts over geloofwaardigheid en leveren wat je belooft
29-03-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Toppers voeren persoonlijk het woord
02-03-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Holland Hufter Huis
22-01-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Feit, fictie of fantasie?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie