[Column] Reinier Rombouts: Dit verandert alles
02-04-2020 09:09:05 | Hits: 4479 | columnist: Reinier Rombouts | Tags:

Dat zinnetje spookt al een week door mijn hoofd. Het komt uit de kinderserie Drakenrijders en keert elke aflevering terug als een soort cliffhanger. Mijn zoon van negen is verslaafd aan Drakenrijders. Vaak moest ik glimlachen om de zin. Omdat hij zo dramatisch wordt uitgesproken en omdat er zelden iets gebeurt waardoor alles verandert.

Tot nu.

Het coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen. De onzichtbare vijand breekt niet alleen ons immuunsysteem af, maar ook onze weerstand tegen verandering. Waar tot voor kort veel organisaties ook anno 2020 nog grote bezwaren hadden tegen thuiswerken, hebben ze nu de deuren van hun kantoren gesloten en vragen ze hun medewerkers om online te gaan. Zelfs de meest verstokte digibeten zitten inmiddels dagelijks uren in  Skype-sessies en Google Hangouts. Uiteraard pas nadat ze hun kinderen hebben geholpen om online met de juf te communiceren en hun huiswerk digitaal te delen. Gaat dat zonder slag of stoot? Nee. Ik zie juffen worstelen met softwareprogramma’s en zelf ben ik regelmatig met gierende stress op zoek naar de juiste inlognamen en wachtwoorden van alle accounts van de kinderen. Het is lastig, het is zoeken, maar het lukt.

Digitaal werken is binnen één week definitief doorgebroken. Waar willen moeten wordt, blijkt de weg er ineens te zijn.

Voor nu is het belangrijk dat we binnenblijven en digitaal doorgaan met werken waar het kan. Om onze kinderen op te leiden, ons werk door te zetten en vooral om de zorgverleners de ruimte en veiligheid te geven die zij verdienen.

Wanneer we de onzichtbare vijand verslagen hebben met een vaccin, is de wereld waarschijnlijk veranderd. Niet alles zal radicaal anders zijn, maar sommige patronen worden waarschijnlijk definitief verlegd. Natuurlijk blijven er beroepen bestaan waarbij fysieke aanwezigheid noodzakelijk is, maar in veel organisaties wordt nu bewezen dat er ook andere mogelijkheden zijn. Welke van die werkgevers durft straks nog met droge ogen te beweren dat in zijn bedrijf thuiswerken écht niet kan?

Waarom zou je dat ook willen? We leren nu dat we ook op afstand dicht bij elkaar kunnen komen en mooie resultaten kunnen behalen. Zonder onnodig tijd te verspillen of het milieu te belasten. We leren dat iedereen het in zich heeft om op nieuwe manieren te werken. Tijdens een crisis laten we bovendien zien wie we echt zijn. Bijvoorbeeld in de acties die bedrijven en hun medewerkers nu opzetten voor het ondersteunen van onze zorg en ziekenhuizen. Die maatschappelijke betrokkenheid vraagt ook om het herijken van het verhaal dat organisaties en bedrijven vertellen aan hun medewerkers en klanten. Waar staat je ten diepste voor? Waar ga je voor als het er echt om gaat?

In deze coronacrisistijd is het devies niet alleen ‘binnenblijven’, maar ook: ‘naar binnen kijken’. Zelfreflectie. Herpositioneren. Nadenken over een nieuw verhaal. Ik ben benieuwd waar we na deze crisis mee naar buiten komen. Want deze crisis verandert waarschijnlijk niet alles, maar wel veel.

---

Reinier Rombouts is business guide bij TheNewTomorrow. Hij publiceerde in 2017 een boek over leiderschap en storytelling: Raak! Benut de kracht van je persoonlijke verhaal.

www.thenewtomorrow.com
@reinierrombouts
 

Lees ook:

27-01-2020 | Column] Reinier Rombouts: Digitaal onmisbaar
10-01-2020 | [Interview] Reinier Rombouts over geloofwaardigheid en leveren wat je belooft
29-03-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Toppers voeren persoonlijk het woord
02-03-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Holland Hufter Huis
22-01-2018 | [Column] Reinier Rombouts: Feit, fictie of fantasie?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie