[Column] Remco Klöters: Mr. Robert Streisand
06-02-2017 10:29:00 | Hits: 7448 | columnist: Remco Klöters | Tags:

Mag je een serie maken waarin geanonimiseerde, maar toch zeer herkenbare figuren optreden? Dat is in essentie de vraag in de procedure die straatvechter en voormalig advocaat mr. Robert Moszkowicz tegen de VPRO en de makers van de serie De Maatschap heeft aangespannen.

Moszkowicz voert daarvoor – bij monde van zijn zoon mr. Yehudi Moszkowicz – twee argumenten aan: het auteursrecht op het door Robert geschreven boek De Straatvechter, dat Robert in 2014 uitbracht en zijn eer en goede naam.

Het lastige aan deze dubbele aanval is dat de argumenten elkaar bijten. Als je een autobiografie schrijft waarin je gedetailleerd ingaat op de ruzies binnen de familie, je drugsgebruik en schrapping van het tableau door de Orde van Advocaten, wordt het lastig in één adem door te betogen dat de serie je eer en goede naam aantast door deze zelf openbaar gemaakte elementen te verfilmen.

In het kader van zijn auteursrechtclaim voert Robert aan dat deze op creatieve wijze verwoordde elementen auteursrechtelijk aan hem toe zouden komen, maar daarmee loopt hij dus in een fuik. Hiermee is deze zaak ook gecompliceerder dan de strijd die Willem Holleeder vijf jaar geleden voerde tegen de film de Heineken ontvoering.

In die zaak speelde het auteursrecht niet en werd uitsluitend op grond van het recht op de eer en goede naam van Holleeder bezwaar gemaakt tegen diverse – schokkende – elementen uit de film die nooit door Holleeder gepleegd zouden zijn. Overigens ook zonder succes, gelet op een disclaimer en de artistieke vrijheid feiten en fictie in zekere mate te vermengen.

Inmiddels is de inhoudelijke beslissing van het Hof Amsterdam gepubliceerd. Het hof is van mening dat de in de serie opgenomen verhaallijn, compositie, de wijze van vertellen, het taalgebruik, de weergave van de gebeurtenissen en specifieke scenes over Theo Meyer onvoldoende lijken op de aangehaalde delen uit het boek van Robert Moszkowicz.

Het hof neemt aan dat het boek op zich auteursrechtelijk wel te beschermen zal zijn, maar van een inbreuk door de VPRO of makers van de serie is dus geen sprake. Daarmee worden ook het gevraagde verbod tot uitzending en de schadevergoeding van 20.000 euro afgewezen.

Wat de aantasting van de eer en goede naam betreft wordt naast het boek nog eens verwezen naar de verschillende verschenen artikelen over Robert en zijn media-optredens, onder meer in de ruim een uur durende documentaire Wij Moszkowicz, die gemaakt is door zijn andere zoon: Max Moszkowicz jr.

Het hof vindt het na bekijken van de serie wel meevallen met de manier waarop Robert als het personage van Theo Meyer is neergezet. De serie zou volgens het hof zelfs aanzetten tot begrip voor zijn lastige positie gedurende de strenge opvoeding door zijn vader en enige compassie voor hem opwekken.

Hiermee zorgt het hof naast de afwijzing van de vorderingen misschien wel voor het Streisand-effect: het heeft vermoedelijk de nieuwsgierigheid van de kijker vergroot die immers pas twee van de vier afleveringen heeft kunnen zien. Ik heb in ieder geval besloten de serie een kans te geven.

---

Remco Klöters is specialist op het gebied van het media-, privacy-, auteurs- en merkenrecht en werkzaam bij advocatenkantoor Van Kaam.

 

Lees ook:

24-08-2016 | [Column] Remco Klöters: Het hof over vluchtelingen, homo’s en testikels
02-02-2016 | [Column] Remco Klöters: Een bondscoach, wat kost dat nou?
05-11-2015 | [Column] Remco Klöters: False reviews – Who’s to blame?
24-06-2015 | [Column] Remco Klöters: Estse Nu.nl aansprakelijk
10-06-2015 | [Column] Remco Klöters: Merk-af-pakken met Roy Donders
01-04-2015 | [Column] Remco Klöters - Google Vergeet Update
04-12-2014 | Remco Klöters: Mijn naam is Geit
20-10-2014 | Remco Klöters: Porno Pino
31-07-2014 | Remco Klöters: Van Wie is Wie is de Mol?
01-07-2014 | Remco Klöters: Rechter: geen recht alles van Amalia te weten

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie