[Column] Ronja Slierendrecht: Wat maakt een video succesvol?
18-12-2017 09:48:22 | Hits: 3155 | columnist: Ronja Slierendrecht | Tags:

Hoe ziet de maand december er voor jou uit? Nog druk bezig om de planning voor volgend jaar vast te stellen? Op het laatste moment nog wat projecten afronden? Voor veel mensen staat deze maand in het teken van reflectie en het maken van toekomstplannen, op professioneel en persoonlijk vlak.

Wij merken dat er in december nét wat meer partijen dan normaal contact opnemen om de nieuwe features en tools door te spreken. Daar komen mooie gesprekken uit voort met vaak ambitieuze plannen. Wat opvalt is dat niet alleen mediabedrijven, maar ook overheden, communicatie-, en pr-bedrijven de noodzaak voelen om hun video’s beter te documenteren. Soms omdat het tijd en geld bespaart, soms omdat ze de content dan beter kunnen benutten, maar altijd met het doel om meer waarde en inzicht te halen uit video.

"Als je weet welke video’s goed scoren kan je de strategie erop aanpassen". "We voeren het data-gedreven werken overal in door". "We willen zeker weten dat de video’s hun doel bereiken". Zomaar drie uitspraken die de afgelopen week voorbijkwamen. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat data-gedreven beslissingen nemen zeer verstandig is, ik denk dat het goed is om zoveel mogelijk processen door te meten, maar wat betreft het maken van video’s gaat dat niet helemaal op.

Wat maakt een video goed? Populair? Merkversterkend? De moeite waard om door (duizenden) mensen te kijken? De boodschap. Die kan per keer veranderen, is lastig om te voorspellen en afhankelijk van allerlei interne en externe factoren. Het verhaal moet kloppen en dat is uitermate lastig te voorspellen op basis van data.

Sommigen noemen het storytelling, sommigen organisaties nemen journalisten in dienst of huren dure bureaus in om hun unieke karakter minutieus te laten uittekenen. Volgens mij is het principe in de basis simpel: welk verhaal wil je vertellen? Waarom past video hierbij? Als deze twee vragen makkelijk te beantwoorden zijn is de kans groot dat je een goede video maakt.

Volgens mij begint het allemaal met het creëren van goede verhalen en volgen de analyses daarna. Zodoende kan je de content herplaatsen op socialmediaplatforms, doorzoeken, hergebruiken en aantonen dat het creëren en publiceren van de video daadwerkelijk wat heeft opgeleverd. Door metadata toe te voegen aan een video, bijvoorbeeld door speech to text-software in te zetten of door gezichten en logo’s te herkennen, creëer je een hoop data waarop je een algoritme kunt loslaten. Natuurlijk zijn er ook allerlei tools die helpen om het effect van de video te meten, toch valt niet alles uit te drukken in cijfers. Een goed verhaal raakt, en gevoel is lastig uit te drukken in cijfers. Daarom denk ik dat de focus moet liggen op het verhaal en het gevoel, als dat goed zit dan is de rest een kwestie van meten!

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media.

www.zoom-media.nl
@rslierendrecht

 

Lees ook:

15-11-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: BNNVARA toont lef, maar is het genoeg?
18-10-2017 | [Column] Ronja Slierendrecht: Artificial intelligence maakt audiovisuele archieven toegankelijk

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie