[Column] Sara Madou: Drinken met je collega’s
11-01-2017 11:54:00 | Hits: 4649 | columnist: Sara Madou | Tags:

Ooit was ik op de nieuwsjaarsborrel van een groot bedrijf, waar de directeur overduidelijk beschonken was. Wiebelend op zijn eigen benen, met het zoveelste glas whiskey in zijn handen, vertelde hij letterlijk vier keer precies hetzelfde verhaal. Wat ik nog best knap vond, na al die whiskey. Maar goed, het gevolg: als beginnende journalist had ik deze maand op een voetstuk geplaatst als een soort mytisch persoon, ik bewonderde hem zeer. Aan de ene kant had deze gebeurtenis hem menselijker gemaakt, minder ongenaakbaar. Aan de ándere kant vond ik het ook wel heel onprofessioneel, zeker toen hij vervolgens zo’n beetje iedere aanwezige vrouw ging in de ruimte ging complimenteren met haar outfit.

In deze tijd van nieuwjaarsborrels is het een belangrijke vraag: in hoeverre kun je met je werknemers en collega’s net zo omgaan als met je vrienden?

Zelf heb ik ooit een stelregel bedacht: drink altijd maximaal twee glazen alcohol op een feestje of borrel met collega’s, behalve als je baas zelf diep in het glaasje heeft gekeken (die heeft dan toch niet meer door als je meer drinkt). Ik bedacht hem als grapje, maar stiekem werkt-ie best goed.

Je wil simpelweg niet degene zijn waar the day after over geluisterd wordt bij de koffieautomaat, om nog maar te zwijgen over het bewijsmateriaal dat altijd op kan duiken in de gezamenlijke WhatsAppgroep.

Mensen met alcohol op zijn nou eenmaal eerlijker. Voor je het weet zeg je tegen je baas dat je al maanden aan het solliciteren bent naar een nieuwe baan, of dat je dat project zelf verprutst hebt, niet de collega die je daar onlangs de schuld van gaf.

Maar wat als je nu zelf de baas bent?
Een van mijn medewerkers gaf een verjaardagsfeest, ik werd uitgenodigd maar wist meteen: daar kan ik niet naartoe. Niet alleen irritant voor haar, op een vrije zaterdagavond in je eigen huis op je hoede moeten zijn, omdat je baas ook rondwandelt. En eerlijk is eerlijk: áls ik haar daar rare dingen had zien doen, dan is het niet zo dat ik die automatisch vergeet wanneer ze een week later haar beoordelingsgesprek heeft. Je wil iemand daar niet op veroordelen, maar halfnaakt aan de lampen hangen of lege bierflesjes naar voorbijgangers gooien is ook lastig te schrappen van je netvlies.

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat je medewerkers je serieus nemen als manager en daarmee: dat alcohol nooit je geloofwaardigheid als leidinggevende aan moet kunnen tasten. Alcohol drinken is prima, maar als je weet dat je na drie biertjes een beetje klef wordt, of dat je mag zeer slecht bestand is tegen ‘eerst wijn, dan bier’, is het beter om dat soort dingen niet op werktechnische evenementen te doen. Dan toch liever wat minder drinken. Is niet alleen je carrière, maar ook je lever weer blij met je in 2017.

---

Sara Madou is hoofdredacteur van CJP media en freelance (film)journalist voor onder andere Esquire, VARAgids en Revu.
@saramadou

 

Lees ook:

23-11-2016 | [Column] Sara Madou: Strak plannen of improviseren
18-10-2016 | [Column] Sara Madou: De juiste toon
28-09-2016 | [Column] Sara Madou: De eindeloze honger naar clicks

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie