[Column] Sietse Pots: Ontslagbrief FBI-baas Comey: don’t mention the war!
10-05-2017 12:32:00 | Hits: 4713 | columnist: Sietse Pots | Tags:

"Don’t mention the war" bitste Basil Fawlty zijn Spaanse ober Manuel toe toen er Duitse gasten arriveerden in Fawlty Towers. Wat volgde was een aaneenschakeling van vaak onbedoelde toespelingen op de Tweede Wereldoorlog, tot razernij van de Duitse hotelgasten. Door er met alle macht niet de nadruk op te willen leggen, werd de oorlog juist het onderwerp van vrijwel ieder gesprek.

De aflevering The Germans van de beroemde comedyserie van John Cleese wordt door critici beschouwd als een van de beste comedytelevisie-episodes ooit gemaakt en heeft een IMDb score van 9,4.

Van comedy naar Comey

Je zou haast denken dat president Donald Trump en zijn communicatieteam met hun ontslagbrief aan FBI-baas James Comey een gooi deden naar een nog hogere waardering als comedy-episode. Ditmaal betreft het echter geen staaltje Britse humor, maar bittere ernst en een onbenullig en naïef ingestoken poging om de aandacht af te leiden – met averechts effect.

 

Trump maakte echter de kapitale communicatiefout door zelf in ontkennende bewoordingen over het Rusland-onderzoek te beginnen

Trump en zijn communicatieteam bewijzen zichzelf hiermee geen dienst. Comey’s positie was al omstreden en misschien zelfs onhoudbaar door zijn inmenging in de presidentsverkiezingen en niet valide uitspraken tijdens een hoorzitting voor de Senaat vorige week. Trump maakte echter de kapitale communicatiefout door zelf in ontkennende bewoordingen over het Rusland-onderzoek te beginnen - nota bene in een ontslagbrief gericht aan de leider van datzelfde onderzoek. "Don’t mention the war", had een van zijn communicatiemedewerkers moeten zeggen.

Journalisten en analisten vallen namelijk vooral over de passage waarin president Trump de voormalige FBI-directeur min of meer bedankt dat hij "bij drie verschillende gelegenheden" heeft aangegeven dat de FBI geen onderzoek naar de president doet. Door dit zo expliciet te melden in een openbare ontslagbrief lijkt het team van Trump bij voorbaat de verdachtmakingen dat het ontslag politiek ingegeven is, af te willen troeven. Het is echter juist deze passage die de werkelijke motivatie van Trump om Comey te ontslaan in een ander daglicht stelt.

Door in het frame mee te gaan en deze te ontkennen, zorgde hij voor een averechts effect

Not a crook

President Richard Nixon verklaarde ooit "not a crook" te zijn – volgens Time de meest onfortuinlijke politieke uitspraak ooit gemaakt, omdat hij met deze uitspraak juist de verdachtmaking op zich nam. Door in het frame mee te gaan en deze te ontkennen, zorgde hij voor een averechts effect. En dat is nu precies wat de passage in Comey’s ontslagbrief bewerkstelligt: met de poging zichzelf vrij te pleiten, maakt Trump zichzelf juist verdacht.

Mocht Time over enkele decennia een nieuw lijstje maken, dan zou het zo maar kunnen zijn dat Trump’s ontslagbrief de beroemde uitspraak van Nixon aftroeft als politieke communicatieblunder.

De tijd zal het leren.

---

Sietse Pots is Managing Director bij Sterk Werk Communicatie & Content Marketing.

www.sterkwerk.nl
@sietsepots

 

Lees ook:

06-02-2017 | [Column] Sietse Pots: Crisis op kookpunt voor Mandemakers
04-01-2017 | [Column] Sietse Pots: Vijftig jaar televisiereclame: darten met een heipaal?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie