[Column] Wilbert van der Heijden: Blijmakende chaos, daar word je toch vrolijk van?
05-07-2017 10:23:00 | Hits: 5735 | columnist: Wilbert van der Heijden | Tags:

Kokendheet werd mijn nieuwe videocamera. En dat al na drie minuten filmen! Teleurgesteld bracht ik mijn fonkelnieuwe OSMO Mobile met geïntegreerde joystick al weer terug naar de Media Markt. De diagnose was snel gemaakt: koeling stuk en stabiel filmen zonder koeling kan niet. Het leek wel alsof de oververhitte camera mij strafte omdat ik ongetraind over wilde stappen van tekst naar beeld. Want graag had ik deze column niet met woorden, maar met beelden gevuld.

Ik besloot de lang uitgestelde stap van tekst naar beeld te maken, toen ik tijdens de Nacht van de Vluchteling een meisje heel soepel met een handheldcamera zag filmen. Zo cool! Ze klemde gewoon haar mobieltje in de houder en ze filmde zonder schokken op hoog documentaireniveau. Dus dat wilde ik ook. Ik had via LinkedIn al een internetles gevolgd over filmen met je IPhone, dus ik was er helemaal klaar voor! Eindelijk zou ik mijn volgende carrièrestap maken. Weg met de geschreven column, beeld moest het worden! En ik schetste snel het videoscript van deze column.

Wat had ik deze column graag niet met woorden, maar met beelden gevuld

De video zou je verbazen over de verandering van de Waarheid in Alternatieve Feiten. Afgelopen maand discussieerde het Amsterdams Studentendispuut Happy Chaos daarover in Lab111.

In de eerste beelden zou ik je willen meenemen naar die snikhete zomeravond. De camera schuift langs de gezichten van honderden jonge enthousiaste mensen, opeengepakt in drie aparte zaaltjes. Ik volg de oplaaiende, felle discussies, waarin iedereen zich boos maakt over de onbetrouwbare reportages van het wereldnieuws en de bijbehorende leugens. Er zitten weinig vakgenoten in de zaaltjes. Geen modieuze houten designbrillen en geen slordig geklede journalisten. Fijn, dat zoveel niet-vakgenoten zich bemoeien met de kernwaarden van communicatie.

En dan verpulvert een spreker - een historicus - mijn geloof dat feiten vaststaande gebeurtenissen zijn. Ik hap naar adem: aan een feit hoef je toch niet te twijfelen?

Maar we vergissen ons: feiten waren niet eens zo lang geleden geen vaststaande waarheden, maar juist meningen die herroepen konden worden. De jongeren in de zaal vinden dat wel passen in hun huidige opvattingen over pseudowaarheid en alternatieve feiten, maar mijn wereld draait 180 graden. Ik moet inzien dat de waarheid niet alleen rekkelijk is maar ook polariseert.

We vergissen ons: feiten waren niet eens zo lang geleden geen vaststaande waarheden, maar juist meningen die herroepen konden worden

Ronduit ontnuchterend wordt het als NOS-coryfee Kees van Dam vertelt dat feitelijk nieuws gewoon niet op televisie wordt gemeld als er geen beelden van zijn. Geen beeld: geen nieuws. Wel beeld? Dan is er ook zendtijd!

Het kwartje valt nu bij mij. Sinds kort maak ik deel uit van www.thecommonaffairs.com, een ploeg vooral jonge talenten die beeld en tekst willen emanciperen. We brengen tekstschrijvers en vormgevers samen en dwingen af om met gebruik van elkaars vakkennis een mediaproductie te starten. Door elkaar tijdens de productie van begin tot eind uit te dagen zal er een optimale mediaproductie ontstaan. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek vindt dit ook een goed idee. Vandaar dat we al een beurs kregen om concreet gereedschap te ontwikkelen dat vormgevers en journalisten met elkaar verbindt. We testen dit gereedschap uit in workshops en colleges op hogescholen en universiteiten. Deze maand belonen we zelfs de mediaproductie waar tekst en vorm briljant met elkaar verweven worden met 800 euro. Zo willen we doorbreken dat de specialist in ons vak geïsoleerd te werk gaat en alleen maar doet waar hij zelf goed in is.
Journalisten en vormgevers moeten elkaar uitdagen tot gelijkwaardige samenwerking. Niet om elkaars vakmanschap over te nemen, maar om juist van elkaars vakmanschap te profiteren. Ik mag blijven schrijven en de vormgever blijven vormgeven, mits we tijdens de productie elkaar stimuleren en respecteren.

We willen doorbreken dat de specialist in ons vak geïsoleerd te werk gaat 

Leren filmen, beelden maken, staat nog steeds bovenaan mijn bucketlist, zeker nu de nieuwe trainingstak van het Nederlands MediaNetwerk een videoscript-training verzorgt. Maar de noodzaak om daarin te excelleren is er niet zolang ik in vrolijkmakende chaos kan samenwerken met vormgevers. De journalistieke methode van check, check, dubbelcheck en het raadplegen van tenminste twee onafhankelijke bronnen wordt zo weer de spil van een zo feitelijk mogelijke waarheid.

---

Wilbert van der Heijden coacht en traint hoofdredacteuren en redactiechefs en is docent aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij stedenbouwkundige en kernlid van www.thecommonaffairs.com.

www.wilbertvanderheijden.com
@wilbertvdhdeb

 

 

Lees ook:

01-05-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Gezonder met filmpjes
27-03-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Dáág, vak!
12-10-2016 | [Column] Wilbert van der Heijden: Nieuwe journalisten worden weer helden

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie