[Column] Wilbert van der Heijden: Help de freelancer ook de aftercrisis door
17-04-2018 11:46:00 | Hits: 9375 | columnist: Wilbert van der Heijden | Tags:

Wie praat er nu nog over de crisis? De crisis… de crisis… het klinkt alsof je over de herdenking van een voorbije wereldoorlog praat. Jongeren verwachten dat je op haast vaderlijke toon uitlegt hoe tien jaar geleden de crisis uitbrak. Over hoe na de val van Lehman Brothers en de beurscrash van oktober 2008 de kredietcrisis bezit van ons leven nam. Grote en kleine communicatiebureaus gingen failliet of moesten aanzienlijk inkrimpen. Dus werden duizenden communicatieprofessionals gedwongen om als freelancer hetzelfde werk uit te voeren, maar dan voor eigen risico. Bovendien verlaagden de opdrachtgevers tijdens de crisis straffeloos het honorarium.

Om nog enigszins op niveau in leven te blijven, aten de freelancers eerst hun ontslagvergoedingen op en teerden vervolgens gigantisch in op hun reserves. Ze schroefden hun woonkosten verder omlaag en haalden hun broekriem verder aan. Dat was de crisis! Daarmee financierden de freelancers in feite voor een groot deel de basis voor het nationale herstel.

Freelancers teerden gigantisch in op hun reserves

Hoewel iedereen nu de groeiwind in de rug voelt, is het merendeel van de freelancers nog lang niet terug op niveau. Het gemiddelde ZZP-tarief blijft al jaren steken op 43 euro per uur waar ze in 2014 nog 54 euro verdienden. Hoofdkraan.nl bestudeerde 15.000 offertes die freelancers afgelopen jaar uitbrachten en constateerde dat vooral de socialmediaspecialist ook dit jaar, evenals de tekstschrijver en vertaler, nog steeds mínder verdient in plaats van méér.

Voor een aantal freelancecommunicatieprofessionals geldt dat zij door het aantrekken van de economie weer in vast dienstverband kunnen gaan werken. Bedrijven nemen weer graag vast personeel aan. Logisch, want het gaat economisch weer goed in Nederland. Voor het eerst na negen jaren van tekorten is de rijksbegroting in evenwicht. Meer belastinginkomsten zorgen ervoor dat de staatsschuld in 2017 voor het eerst sinds 2010 zelfs onder de Maastricht-norm van 60 procent van het bbp (de omvang van de Nederlandse economie) zakt.

Het probleem ligt bij diegenen uit onze branche die gedwongen of uit vrije wil ZZP-er blijven. Ondanks het volgen van cursussen en vele jaren ervaring, worstelen zij met een blijvend laag uurtarief. Dat maakt hen voor de banken ook onaantrekkelijk voor een gunstige hypotheek. Zij delen niet in de zich herstellende welvaart. Voor deze groep communicatiespecialisten gloort hoop en zelfs een blije toekomst! Hoezo dan?

Zij delen niet in de zich herstellende welvaart

Alle hoop is gevestigd op het nieuwe register voor professionals in de communicatiebranche. Dat register legt professionals langs de NLQF-meetlat, die aan de Europese eisen voldoet. De NLQF-certificering geldt per januari 2019 voor alle opleidingen in alle branches. Dus ook de communicatiebranche. Alle professionals, dus ook alle zelfstandig werkende ZZP-ers, kunnen zich hier laten registreren.

Eenmaal geregistreerd kunnen zij zich laten certificeren volgens de op Europees niveau vastgestelde brancheprofielen. Alle bestaande opleidingen in de communicatiebranche moeten hieraan in 2019 voldoen. Dat zal nog een hoop beroering in ons vakgebied teweegbrengen, omdat met name de gevestigde opleidingen nog koudwatervrees lijken te hebben om in te stappen.

De in dit nieuwe register opgenomen professionals zijn door hun aantoonbare kennis, opleidingen, praktijk- en levenservaring dus bewezen deskundig. Deze deskundigheid kunnen zij uitbreiden door het volgen van vakopleidingen en cursussen die voorzien zijn van een NLQF-certificering. Ook hier denken de gevestigde opleidingen de boot nog af te kunnen houden.

Dankzij de registratie van hun deskundigheid kunnen met name zelfstandig werkende communicatieprofessionals hun uurtarief bijstellen en kan iedereen zich beter profileren op de (inter)nationale arbeidsmarkt. Als je hier meer over wilt weten kijk dan op www.commtop.nl.

Dagelijks hoor ik ervaringen van zelfstandig werkende collega’s over hoe laagbetaald zij nog steeds hun werk voor opdrachtgevers verrichten. Daar moet en komt snel een einde aan. En wel in januari 2019. Dan moeten de opleidingen, zoals bepaald door Europese richtlijnen en gesteund door drie ministeries, hun brancheprofielen op orde hebben. Dan ligt er een basis waarna we een beroep op freelancers kunnen doen om elkaar binnen het communicatievak niet langer kapot te concurreren.

---

Wilbert van der Heijden coacht en traint hoofdredacteuren en redactiechefs en is docent aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij stedenbouwkundige en adviseur bij www.aced.site.

www.wilbertvanderheijden.com
@wilbertvdhdeb

 

Lees ook:

08-01-2018 | [Column] Wilbert van der Heijden: Lachen, grommen en leren van Trump
19-09-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Kim Kardashian of Parijs?
05-07-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Blijmakende chaos, daar word je toch vrolijk van?
01-05-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Gezonder met filmpjes
27-03-2017 | [Column] Wilbert van der Heijden: Dáág, vak!
12-10-2016 | [Column] Wilbert van der Heijden: Nieuwe journalisten worden weer helden

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie