[Column] Marvin Jacobs: De zeven beste podcasts van dit moment
11-07-2017 06:51:00 | Hits: 14717 | columnist: Marvin Jacobs | Tags:

2017 gaat de geschiedenis in als hét jaar waarin podcasting definitief een plek verovert in het medialandschap – althans, in het Engelstalige deel daarvan. Nog nooit verschenen er zo veel kwalitatief hoogwaardige series in zo’n korte tijd. Met lange autoritten en lome middagen in het vooruitzicht deze zomervakantie, zet ik - als podcastfan en veelluisteraar - de 7 beste podcasts van dit moment op een rij.

De man met de microfoon

Dit is de beste Nederlandstalige podcast van het moment. Chris Bajema gaat hierin maandelijks op zoek naar verhalen bij hem in de buurt (Amsterdam Oost), rond een bepaald thema ‘water’ of ‘de nacht’. Het is een afwisseling van ‘echte en bijna echte verhalen’ waarin geregeld acteurs opduiken. De afleveringen zijn erg goed geproduceerd, met zorgvuldige montage en ondersteuning van muziek. De kracht van deze podcast zit hem vooral in ‘de man met de microfoon’ zelf. De liefde die hij in zijn afleveringen stopt, is elke minuut hoorbaar. Als luisteraar ga je van deze man houden.   

PodcastManmetdeMicrofoon
Subscribe hier 

Mogul

Deze podcast is één van de best geproduceerde series van dit moment. Wie twijfelt of je met audio een rijk verhaal kunt vertellen, moet Mogul luisteren. Al in de eerste paar minuten blijft er van die twijfel niets meer over. De serie gaat over Chris Lighty, lange tijd één van de machtigste mannen van de Amerikaanse hiphop-scene. Tot hij in 2012 dood in zijn appartement wordt gevonden. Ogenschijnlijk een zelfmoord, maar is dat ook echt zo? Met die vraag start deze reeks. Host Reggie Ossé schetst een biografisch portret van Lighty. Tegelijkertijd laat hij zien hoe de jonge hiphop-scene zich ontwikkelt tot industrie van formaat. De voice-over, oude hiphop-nummers, interviews, de soundtrack: het loopt allemaal even vloeiend in elkaar over. Mogul is een groots luisterfeest.
 
PodcastMogul
Subscribe hier

In the dark 

De huidige podcast-revival startte met Serial, in 2014. Nog altijd is het ‘true crime’ genre geliefd bij podcast-makers. Het reconstrueren van oude, nooit opgeloste zaken levert van nature dramatische spanning op, waardoor je blijft luisteren. In the dark gaat over de vermissing van de 11-jarige Jacob Wetterling, in 1989. Het verhaal is goed opgebouwd, maar wat deze podcast vooral interessant maakt, is dat het verhaal boven de zaak zélf uitstijgt. Deze serie laat zien hoe het Amerikaanse justitiële systeem functioneert in plattelandsgebieden (spoiler alert: slecht). Je valt van de ene verbazing in de andere.

PodcastInTheDark
Subscribe hier

Rabbits

Fictie-podcasts zijn flink in opkomst. Een fascinerende serie is Rabbits, waarvan de laatste aflevering vorige week verscheen. Het verhaal draait om het personage Carly Parker, die ontdekt dat haar vriendin spoorloos is verdwenen. De zoektocht die volgt, neemt ze op - en deze opnames vormen de podcast waarnaar je luistert. Daardoor wordt de illusie in stand gehouden dat het allemaal waargebeurd is. Op de site worden ook nog ‘echte’ krantenknipsels en andere documenten getoond. Knap gedaan.

PodcastRabbits
Subscribe hier

Revisionist History

Schrijver en wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell schrijver van onder meer The tipping point en David and Goliath, is een held van mij. Hij startte vorig jaar met een eigen podcast, waarin hij ‘iets’ uit het verleden onderzoekt: een gebeurtenis, persoon of idee. Iets dat volgens hem een tweede blik verdient. In een recente aflevering gaat hij op zoek naar de personen die zijn vastgelegd op een iconische foto van de rassenrellen in de Verenigde Staten, begin jaren ’60. Het beeld schokte destijds de wereld. Gladwell onderzoekt wat er die dag werkelijk gebeurde. Door de achtergrond te schetsen en verbanden te leggen plaatst hij de gebeurtenis in een ander daglicht. Geen droge verhandelingen, maar intrigerende verhalen. Elke keer weer. 
PodcastRevisonistHistory
Subscribe hier


S-Town 

Al door velen bejubeld - ja, ook door mij - maar hij mag niet ontbreken in dit overzicht. De podcast heeft geschiedenis geschreven met de grootste hoeveelheid downloads in korte tijd. S-Town vertelt het verhaal van een zonderlinge klokkenmaker op het Amerikaanse platteland. Als luisteraar word je in het verhaal gezogen en telkens weer verrast met een nieuw zijspoor of een onverwachte plotwending. Een non-fictie podcast die luistert als een roman.  

PodcastS-town
Subscribe hier

Reveal 

Podcasts lenen zich perfect voor onderzoeksjournalistiek. Dit ‘slow medium’ biedt de tijd om een onderwerp uit te diepen. Reveal doet dat uitzonderlijk goed en weet de onthullingen bovendien te presenteren in pakkende verhalen van ongeveer een uur. De aangesloten journalisten maken gedurfde documentaires. Zoals de maker die besluit om mensensmokkelaar te worden, zodat hij kan laten zien hoe deze industrie werkt. Het levert een schokkende aflevering op.  

PodcastReveal
Subscribe hier

 

---

Marvin Jacobs is Editorial Director bij creatief online bureau Born05.

www.born05.comLees ook:

07-06-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Branded podcasts veelvuldig bekroond
09-05-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Leren van podcast S-Town
12-04-2017 | [Column] Marvin Jacobs: Waarom ik niet meer zonder podcasts kan

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie