[Column] Erwin Fisser: Columns en meer
22-08-2018 09:34:05 | Hits: 11682 | columnist: Erwin Fisser | Tags:
Ik heb de afgelopen weken veel op de Nederlandse snelwegen doorgebracht. En op die manier ook veel verschillende aanpalende benzineaanschafcentra mogen zien. Op één van die benzinestations prijkte een grote banier met daarop een grote afbeelding van croissants, iets wat leek op een beker koffie en nog wat groens op de achtergrond. Sla ofzo. Ik heb die foto niet goed gezien, maar de tekst op de banier is ergens in mijn achterhoofd blijven hangen. Er stond namelijk: Beleving en meer!

Wat mij achteraf nog het meest verbaast, is dat ik niet meteen vol op de rem ben gaan staan of de volgende afrit gepakt om om te draaien. In eerste instantie heb ik het gewoon voor zoete koek geslikt. Een beetje bijzonder keuze, qua tekst, dat wel. Maar ach, zo schrijft men dat soort dingen tegenwoordig. En ik ging door met mijn leven.

Een paar weken later was ik op weg naar mijn vakantiebestemming en ik kwam langs een keukenhandelaar. Ik weet dat het een keukenhandelaar was, omdat aan de gevel van het pand heel groot de tekst Keukens en meer! te lezen was. Mijn oudste zoon vroeg vanaf de achterbank "Wat zou je daar dan nog meer kunnen kopen behalve een keuken?" Ik had eigenlijk geen idee en het kon me ook niet zoveel schelen. Het zal allemaal wel met keukens te maken gehad hebben. Wij kwamen in de auto tot de conclusie dat dat en meer niet zoveel toevoegde. Tenzij de eigenaar ook clownskostuums had verhuurd of iets dergelijks. Maar in dat geval was het toch handiger geweest om "keukens en clownskostuums" op de gevel te zetten.

Later, tijdens het opzetten van de tent, herinnerde ik mij de tekst 'Beleving en meer!' weer. En pas toen wekte dat bij mij de verbazing die ik eigenlijk al meteen had moeten voelen. Beleving en meer? Beleving is nou bij uitstek zoiets waar je als winkelier iets mee moet doen, maar waar je het verder niet over moet hebben. Want op zichzelf betekent dat woord natuurlijk niks. Een pak slaag is ook beleving, maar daar wil ik dus zeker niet tanken. Maar hoe erg beleving ook is, dat en meer maakt het nog vele malen erger. En meer symboliseert de ziekte van deze tijd; ten eerste is het nooit genoeg en ten tweede mag het ons allemaal geen moeite kosten. In plaats van ouderwets nadenken over wat je als adverteerder aan te bieden hebt, pak je gewoon een woord en je sodemietert er 'en meer' achter. De klant zoekt het maar lekker uit.  Doe je naast hypotheken ook assurantiën? Nou, dan doe je dus aan geldzaken en meer. Kun je naast pistoletjes kaas ook carpaccio en tomatensoep klaarmaken? Lunch en meer. Of dat betekent dat je daar ook terecht kunt voor ontbijt, een potje mosterd voor thuis, of de een tegoedbon van vijf euro voor Spotify, dat moet je dan echt even aan de bediening vragen.

En meer. Ik vind het getuigen van luiheid en onzorgvuldigheid. En van gebrek aan respect voor mij als mogelijke klant. Beste adverteerder, als jij nou eerst eens even nadenkt over waar jij nou precies goed in bent, dan weet ik waarvoor ik bij jou aan kan kloppen. Dankjewel.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

25-06-2018: [Column] Erwin Fisser: Digitaal welzijn? Dat vind je in de modder
22-05-2018 | [Column] Erwin Fisser: Je kunt beter op Facebook zitten dan in Amsterdam wonen
23-04-2018 | [Column] Erwin Fisser: Oude mensen vs. het internet
27-03-2018 | [Column] Erwin Fisser: Alles wat je zegt, kan en zal tegen je gebruikt worden
21-02-2018 | [Column] Erwin Fisser: App-idiotie in de post #MeToo-wereld
18-01-2018 | [Column] Erwin Fisser: Red Bull beteugelen, 6 methodes die niet werken (en wat we wél moeten doen)
18-12-2017 | [Column] Erwin Fisser: Talpa en ik tegen Google. Who ya got!?
21-11-2017 | [Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie