Frank Waals: Ben je toevallig vandaag geboren?
16-12-2014 09:07:27 | Hits: 5409 | columnist: Frank Waals | Tags:

Stel je bent vandaag, 16 december 2014, geboren. Of misschien staat je moeder nu juist op het punt van bevallen. Zijn haar vliezen gebroken en dienen de eerste weeën zich aan. Waarschijnlijk heb je straks als twintiger de behoefte te 'googlen' hoe de wereld er op de dag van je geboorte uit zag. Waar maakte de maatschappij zich druk om op 16 december 2014 en hoe reageerden we op het nieuws via (social)media? Of is dat tegen die tijd ook alweer een achterhaald concept?

Op het YouTube van de toekomst zie je voor het eerst de speech van Martin Luther King uit 1963, die dan inmiddels 17 miljard keer is bekeken. Hij roept ten overstaan van een menigte dat hij een droom heeft. Dat zijn vier kinderen op een dag niet meer zullen worden beoordeeld op huidskleur, maar op karakter. Vervolgens zet je het journaal aan, waar de kleindochter van Philip Freriks je vertelt dat die droom van toen ijdele hoop is. 'De situatie van nu is gelukkig niet meer te vergelijken met die van pakweg honderdvijftig jaar geleden, maar honderd procent gelijkheid blijft een utopie. En dat is een trieste gedachte', aldus mevrouw Freriks die als presentatrice in 2034 inmiddels een eigen mening mag hebben en er nog even aan toevoegt dat de Zwarte Pietendiscussie een krankzinnig niveau heeft bereikt. Straks, als jij twintig bent, vieren gezinnen Sinterklaas in het geheim en met de gordijnen dicht. Kinderen mogen de vrolijke liedjes dan alleen nog fluisteren.

Je leest onderweg naar je werk op je lichtgewicht Google Glass dat jouw geboortejaar is begonnen met een foutieve moord op Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. Je botst bijna tegen een voorbijganger op maar leest toch verder. Rob blijkt naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer te zijn geworden van een persoonsverwisseling en heeft dus compleet onschuldig voortijdig het leven verlaten. Net als al die gevangenen die destijds door terreurgroep Islamitische Staat onthoofd werden. Vier maanden na zijn dood, mocht de familie van eerste slachtoffer James Foley zijn lichaam eindelijk terughebben. Ze dienden daarvoor echter wel één miljoen dollar te betalen, door IS zelf bestempeld als een 'daad van bramhartigheid'.

Ondertussen gaan de moorden door, net zo lang tot president Barack Obama stopt met zijn luchtaanvallen boven Syrië. Aanvallen die overigens een reactie waren op het geweld dat IS toch al pleegde. Na de zoveelste gek met een mes zijn er zowel een greppel als Berlijnse muur om het witte huis geplaatst. Graffiti aan de buitenkant van het stuk steen zorgen voor de vertrouwde beelden van weleer.

Aangekomen op kantoor, waar je als stagiaire ook nu nog steeds voor iedereen koffie moet halen (sommige dingen veranderen nooit), valt je oog op de krant van die dag. Slechts tien pagina's dik want de rest staat op internet. 'Koning Willem-Alexander legt functie neer', kopt de Volkskrant. De vorst was fysiek nog prima in staat te zijn zijn ambt te vervullen maar kon er niet meer tegen deel uit te maken van een geënsceneerde Eftelingfamilie. 'Ik schaam me inmiddels meer dan dood', aldus de spijtbetuigende ex-koning in het artikel. 'Ik kan me nog goed herinneren dat ik lang geleden, het zal ergens in 2014 zijn geweest, samen met Maxima handjes schudde met zakenmensen in China. We deden, op kosten van de Nederlandse burger, net of het van het grootste belang dat wij, en niemand anders, schilderijen kwamen bekijken en thee dronken met het staatshoofd. Maar stiekem vonden we er geen ene moer aan. Als boetedoening gaan we de komende tien jaar bejaarden wassen en moet Amilia in een rijtjeshuis gaan wonen. Ook mag ze geen koningin meer worden.' Maxima daarop grinnikend: 'Wat zal ze booooos zijn! Dat wordt weer een leuke kerst met de familie dit jaar.' 

In het sportkatern valt te lezen dat over vier jaar de WK voetbal opnieuw in Brazilie zullen plaatsvinden. De FIFA eist 28 nieuwe stadions en de armsten in de samenleving mogen doodvallen. De voetbalorganisatie hoopt op een nieuwe Ebola-uitbraak. 'En daarmee zijn we geen racist want we hebben het hier niet over huidskleur, ofzo. Zowel gele, witte als zwarte mensen zijn daar in onze ogen niets waard. Iedereen gelijk dus', aldus de FIFA in een statement.

Het was me het jaartje wel, dat geboortejaar van jou beste Pieter, Linda, Stefan of Marieke. Een jaar waarin aandachtsgeile Robbie Hasselt een misschien wel nog geilere burgemeester van Maastricht probeerde af te zetten middels een date met verborgen camera. En een jaar waarin Russische separatisten 193 Nederlanders uit lijnvlucht MH17 schoten. Onder hen vele medewerkers van het Aidsfonds op weg naar een conferentie in Australië. Dezelfde ziekte overigens die presentator Humberto Tan op Twitter toegewenst kreeg door fans van One Direction. Ze wisten geen kaarten te bemachtigen voor de speciale RTL Late Night uitzending, dus dan doe je dat. In en rond Amsterdam is er een ware liquidatiegolf gaande. Multiculturele bendes, die in wisselende samenstellingen opereren, zijn goed voor minstens één koelbloedige moord per week.

Je ouders hebben er gelukkig niet alles van meegekregen. Zij waren in 2014 negen maanden lang in de wolken met jouw komst. En toen je er eenmaal was leek niets anders meer belangrijk dan alleen maar jij. Het geven van liefde en het houden van, dat was waar het vanaf dan allemaal om draaide. Net als jij. Je bent pas twintig en hoewel dat redelijk jong is om al moeder te worden, heb je ook geen flauw benul van hoezeer de wereld in 2034 opnieuw in brand heeft gestaan. Jij maakt je klaar om naar het ziekenhuis te gaan. Over een paar uurtjes is hij of zij er en is je belangrijkste taak het geven van zorg en aandacht aan hen die het verdienen. Dat zouden meer mensen moeten doen.

 

 

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie