Frank Waals: Half doorbakken donderspeech
26-03-2015 09:21:00 | Hits: 4600 | columnist: Frank Waals | Tags:

Michael van Praag wilde emotie tonen in zijn speech, eergisteren op het UEFA-congres. De speech was volgens de KNVB bondsvoorzitter fel bedoeld om de onderuitgezakte bobo’s en de mensen thuis eens even flink wakker te schudden, danwel laten opveren uit hun stoel. Qua intonatie en lichaamstaal heeft van Praag daar echter jammerlijk genoeg in gefaald en dat is zonde. Inhoudelijk was zijn toespraak namelijk uitstekend. 

Gezien de wil om verandering en de boosheid en irritatie over de huidige FIFA-leiding, onder aanvoering van Sepp Blatter, die al maanden, zoniet jaren, met steeds meer toename op elk denkbaar voetbalplatform rondgaan, had van Praag zijn woorden kracht moeten bijzetten met de vuist op tafel (of in dit geval het spreekkatheder) en af en toe een gemeend boze blik richting de zaal kunnen werpen. Van Praag is boos, de KNVB is boos, Europa en de halve voetbalwereld is boos. Sepp Blatter’s speelt met bloedende neus al jaren doof voor elk negatieve geluid en weet zichzelf middels steekpenningen op zijn zetel te houden. Michael is er klaar mee en had zijn stem hierover eens flink kunnen verheffen. In plaats daarvan sprak hij zo gespannen, dat hij voortdurend adem en speeksel tekort kwam om zijn zinnen af te maken. Ook plaatste hij elke drie seconden zijn beide handen vlak naast zijn borst. Zo vaak, dat je er wel op moest letten. Alsof hij wilde zeggen: ‘En zo groot is de vis die ik vanmorgen heb gevangen.’ Dat alles, gedurende de gehele speech, met een intonatie als dat van een klein kind dat zijn ouders wilt overtuigen toch echt het laatste snoepje niet uit de pot te hebben gepakt. ‘Echt waar, hoor. Ik meen wat ik zeg. Ik heb heus wel gelijk. Ik ben een eerlijk jongetje.’ Verschil hierbij is dat Michael goede argumenten aandraagt maar de manier waarop is zo verschrikkelijk half doorbakken, dat een lesje vooraf geen overbodige luxe was geweest. Had Louis van Gaal laten opdraven met een donderspeech van windkracht twintig om het optreden tijdens het congres eens met de beoogde nieuwe preses te repeteren en had hem daarna pas het podium opgestuurd.

De verslaggever van de NOS merkte op dat de houding van van Praag misschien nog wel belangrijker is dan wat Michael exact zegt, aangezien deze beelden de hele wereld over gaan. Laatstgenoemde daarop met een glimlach: ‘Ik heb niet geoefend en ben van mezelf zo. Het gaat hier om nieuw elan bij de FIFA, dus (trekt gek gezicht) dan moet je er ook niet zo bij gaan staan. Een paar mensen zijn na afloop naar me toe gekomen om te zeggen dat ze het een goede speech vonden en dat hadden ze ook niet hoeven doen. Ik ga er dus maar vanuit dat ze het menen.’ Tja, Michael, ik zeg ook weleens dat het goed met me gaat als mensen me vragen hoe het gaat. In werkelijkheid heb ik soms knallende koppijn. Maarja, wat heeft die ander daaraan? Zou het een vorm van lobbyisme genoemd kunnen worden? Jij kunt erover meepraten.  

 

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

Lees van Frank ook:

16-02-2015 | Frank Waals: Yes, we can!
19-01-2015 | Frank Waals: controle uitoefenen
16-12-2014 | Frank Waals: Ben je toevallig vandaag geboren?
12-11-2014 | Frank Waals: Social Media: vervloek en omarm het
14-10-2014 | Frank Waals: Schimmig spel rondom John de Mol
11-09-2014 | Frank Waals: Oma's eerste en laatste interview
12-08-2014 | Frank Waals: Journalistieke wetten bij een ramp
10-07-2014 | Frank Waals: Vraag dat maar aan de bondscoach

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie