Frank Waals: Social Media: vervloek en omarm het
12-11-2014 09:12:00 | Hits: 4771 | columnist: Frank Waals | Tags:

Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar gebruikers de inhoud verzorgen en interactie hebben. Zo omschrijft Wikipedia het verschijnsel dat particulier en professioneel niet meer is weg te denken uit de maatschappij. Social media is als het weer: de ene dag vervloeken we het en de andere dag omarmen we het als een warme deken in een koude winternacht.

Dat het soms helemaal mis kan gaan bewijzen de diverse internethypes van de laatste jaren. Jongeren daagden elkaar uit voor de neknomination, waarbij je op een ludieke manier en voor de camera een glas alcohol achterover sloeg. En begin 2012 pleegde een 13-jarig meisje uit Pijnacker zelfmoord nadat ze door klasgenootjes op een zogenaamde bangalijst was gezet. Een top 10 met de grootste sletten van de school. Waar of niet, in ieder geval geen reputatie om trots op te zijn en in die leeftijdscategorie moeilijk om weer van het stigma af te komen. Op Facebook verschijnen regelmatig filmpjes van in elkaar geschopte kinderen met lachende leeftijdsgenootjes eromheen en op Twitter schelden tieners elkaar de huid vol, waarbij ze vrienden en vriendinnen aanmoedigen hetzelfde te doen. Alles voor de publieke vernedering.

Dit zijn de dagen van social media dat het regent en soms zelfs stormt. Op zonovergoten stranddagen zetten we deze platforms echter juist op een heel positieve manier in. Want hoeveel artiesten zijn er niet doorgebroken als popartiest door een simpele webcamvideo op YouTube of Vine te plaatsen? Justin Bieber, Ryan Higa en in mindere mate de Nederlandse Esmee Denters verdienen er inmiddels een goedbelegde boterham mee en afgelopen week ging de 16-jarige Alex Lee uit Dallas van kassamedewerker bij Target naar wereldwijde celebrity. Simpelweg omdat een jonge, verliefde klant een stiekem gemaakte foto van hem op Instagram plaatste. (of gaat het hier om een reclamestunt van de winkelketen?)

En dan is er nog die laatste optie. Het uitspreken van dank of bewondering. Op de dag dat Nederland de slachtoffers van de vliegramp met toestel MH17 herdacht, kwam ik er via de website van het AD achter dat danser Serghinjo Burnet op 29-jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van kanker. Normaal geen krantenkop, zou je denken, maar aangezien zowel de juryleden als de presentatoren van So You Think You Can Dance, waar Serghinjo in 2009 aan deelnam, via Twitter hun steunbetuigingen uitten, pakte ineens een groot deel van de media het bericht op. Van de Telegraaf tot aan Boulevard en Shownieuws, allen deelden ze de video van zijn dansauditie.

En dan is social media ineens een heel krachtig wapen. De video ging in een mum van tijd viral en Serghinjo's wens kwam postuum alsnog uit. Meer mensen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden zagen datgene wat hij zo graag aan de wereld wilde laten zien in de jaren na So You Think You Can Dance. Ik leerde, als één van de makers van het tweede seizoen van het programma (en niet het eerste zoals alle media maar klakkeloos van elkaar kopiëren), deze ex-jeugdspeler van Roda en PSV goed kennen. Met de vele honderden kandidaten die zich jaarlijks aanmelden blijft niet ieder gezicht even goed hangen, maar met Serghinjo is het contact altijd blijven bestaan. We spraken zo nu en dan over zijn vele plannen, want de Amsterdammer met het Limburgse accent zat nooit stil. De ene keer met 15 man op zijn studentenkamertje van 6 bij 4, een ander moment in een speedbootje, scheurend over het IJ. Serghinjo was een motor in de groep dansers tijdens het optreden bij mijn allereerste boekpresentatie in het Nieuwe Luxor Theater. Nu heeft het internet, dankzij social media en de bijbehorende dansvideo, het in grote mate over hem. Een goed voorbeeld van hoe fijn het kan zijn een mooi eerbetoon snel te verspreiden en het schelden voor heel even achterwege te laten.

 

Frank Waals is journalist en programmamaker.

www.twitter.com/frankwaals

Zijn boeken bestel je hier.

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

 Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie