Jeroen Verkroost: Een nieuwe marketing- en mediagoeroe is opgestaan, superleuke meta-podcast
28-09-2021 09:44:00 | Hits: 5703 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche.

Lil Nas X is advertising’s new golden child; here are his 6 best stunts

Dit is een nieuwsbrief over media, marketing en innovatie. Daarom gaan we het hebben over Lil Nas X, het 22-jarige genie die zojuist het internet, media en marketing gewonnen heeft. Hij is zwart, hij maakt pop-rap en hij maakt er bepaald geen geheim van dat hij homo is (niet vanzelfsprekend in hiphop).
 
Twee jaar geleden had niemand van hem gehoord. Toen kocht hij online een beat (voor 30 dollar) en bracht Old Town Road uit - een onwaarschijnlijke mix van hiphop en country. Het werd de langstlopende nummer 1-single in de geschiedenis van Amerika; 18,5 miljoen exemplaren verkocht, midden in het streamingtijdperk. Het bracht ook een debat op gang over genregrenzen, countrymuziek en racisme.
 
Na nog een paar singles (allemaal platina, en zoveel nominaties en prijzen dat je de tel kwijt raakt) kwam afgelopen week dan eindelijk zijn debuutalbum uit (5 sterren van The Guardian). Het ongelofelijk knappe is dat hij zijn faam dus opbouwde in coronatijd. Precies de tijd dat zoveel artiesten klaagden dat ze niet konden optreden (geen publiek) of videoclips konden opnemen (maximaal 10 man op de set) en dus maar een pauze namen.
 
 
 
Lil Nas X daarentegen zette tijdens corona advertising en media naar zijn hand, om zo zijn personal brand en image neer te zetten. Dat deed hij onder andere met een clip met een homo-erotische locker room scene voor Durex, satanistische sneakers met pentagrammen van mensenbloed die een rel met Nike veroorzaakten, een dance-off spot voor Dorito’s (in de Superbowl-finale), een geënsceneerde rechtszaak die hij groot maakte met zijn eigen memes en zijn #FreeLilNasX hashtag social media campagne. Ook maakte hij een surrealistische reclame voor Uber Eats samen met gay-icoon Elton John.
 
Oh en… maximaal 10 man op de set? Geen probleem! Kijk even naar deze spectaculaire clip van titelnummer Montero:
 
 
Over the top? Zeker! Shockerend? Absoluut. Madonna zou trots op ‘m zijn. Lil Nas X snapt media en marketing en maakt er een platform van om zijn boodschap uit te dragen. Lees hier over de trucs die deze 22-jarige uithaalde om zijn boodschap te verspreiden en zo in twee jaar via een schare van miljoenen volgers zijn persoonlijke imperium op te bouwen: Link
 
 
 
Hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck pionieren met ethische alternatieven voor big tech. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waaraan ik als expert een bescheiden bijdrage lever, bekroonde het werk van Van Dijck met de Spinozapremie en dat van Jacobs met de Stevinpremie. Beide leveren een bedrag van 2,5 miljoen euro op, genoeg om samen een nieuw sociaal netwerk te beginnen.
 
Is dat nuttig? Ja, want we kunnen best een tegenhanger gebruiken die ethisch anders in elkaar zit dan de netwerken in Amerikaanse en Chinese handen. Want samen met de technologie komen ook de mores mee van deze landen, en die bepalen in toenemende mate ook onze vrijheid van expressie op het internet. Niet alleen nuttig, maar eigenlijk zelfs hard nodig, dus.
 
Is het haalbaar? Technisch zeker wel. De échte kunst is om er genoeg gebruikers op te krijgen. De waarde van een netwerk wordt nu eenmaal bepaald door het aantal aangesloten - en actieve - nodes (vrij naar de Wet van Metcalfe). Ik ben lid van zeker 10 sociale netwerken die prima werken maar waar nooit iets gebeurt (Hallo Ello, Follow, Okuna). Ook een originele insteek alleen is niet genoeg (ik kijk even naar jullie, Quodari)
 
"We zullen het van mond-op-mondreclame moeten hebben; ons product moet op een gegeven moment viraal gaan."
 
Met dit soort quotes (deze is van de Quodari-oprichters) kom je er dus niet. Er is meer nodig om niet de zoveelste lege huls te worden. Nu beweer ik niet dat er maar marketingcampagnes ingekocht moet worden, maar de techneut Jacobs en de ethicus van Dijck moeten wel iets anders gaan doen dan waar ze goed in zijn en hun prijzen mee gewonnen hebben. En dat is natuurlijk wel lastig.
 
In feite hebben ze een derde partner nodig; iemand die heel goed begrijpt hoe media en marketing werken en die mensen voldoende in beweging kan zetten om het zo noodzakelijke netwerk effect op gang te brengen. Een soort Lil Nas X, zeg maar… Link
 
 
 
Hou je van podcasts? Luister naar dan naar deze: Gimlet Academy op Spotify. Het is nogal meta, want het is een podcast over het maken van podcasts. Ook leuk als je niet meteen van plan bent om zelf een podcast te gaan maken, maar gewoon geïnteresseerd bent in media. De lessen zijn bijvoorbeeld ook heel goed toepasbaar voor vloggers. Of gewoon voor journalisten. Gastheer Alex Blumberg wordt bijgestaan door huidige en voormalige collega podcasters die ook hun eigen advies en ervaringen geven.
 
De serie bestaat uit vijf afleveringen van ongeveer 20 minuten en gaat dus over het produceren van een podcast. De episodes behandelen hoe je een goed concept maakt, hoe je aan interessante mensen komt om te interviewen, welke methode je kunt gebruiken om een goed interview te krijgen, hoe je de audio spannend maakt om naar te luisteren en hoe je het uiteindelijk allemaal in elkaar zet.
 
Zoals jullie weten, ben ik dol op podcasts en vind ik het leuk om ze zelf te maken. Samen met Jeroen Unger maak ik de vrolijke podcast over technologie en media De Jeroenen, waarvan binnenkort weer nieuwe afleveringen verschijnen. Komt vanzelf naar je toe, als je je nu abonneert via Google Podcasts, Apple Podcasts of gewoon via Spotify.
 
Gimlet Academy vind je hier: Link
 
 
 
Afgelopen zondag zagen voetbalfans bij de Saints vs. Panthers Football wedstrijd in North Carolina een ongebruikelijke boodschap: “Laat je niet vaccineren”. Reclamebureau BooneOakley verzon Wilmore Funeral Home om bezoekers te confronteren met het mogelijke ultieme gevolg van niet-vaccineren. De advertentie verwijst naar wilmorefuneralhome.com, een site die bezoekers twee opties biedt: “Laat je vaccineren”, met een link naar de site van de kliniek, of eenvoudigweg de optie “See you soon”… 
 
Sinds de lancering van de campagne is het verkeer naar de vaccinatiepagina van de lokale inloopkliniek met meer dan 500 procent gestegen. Sinds 22 september heeft de begrafenissite ruim 150.000 paginaweergaven gegenereerd. Toffe campagne. Link