Jeroen Verkroost: Energie-eilanden, ben jij een robot? Coca-Cola faal, betere digitale meetings
08-11-2021 14:24:00 | Hits: 3453 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche.

The next clean-energy fight is in the ocean

Een fantastische innovatie. Ik zag het al helemaal voor me. Geen windmolenparken op beton meer, met knipperende lampjes vlak voor de kust, maar kuddes drijvende eilanden in zee, aan een lange kabel. Eilanden die energie genereren en naar land sturen. Beter dan conventionele windturbines. Die staan op reusachtige stalen cilinders die in de zeebodem moeten worden geheid en dat lukt zelden dieper dan 30 meter. Drijvende platforms kunnen juist midden op zee liggen, ook al is de zee daar duizenden meters diep. Uit het oog, zo ver weg als energiekabels maar via de zeebodem naar land kunnen reiken.
 
Maar er zijn andere problemen. Lang niet iedereen is enthousiast. Vissers worden met uitdagingen geconfronteerd. Die energie-eilanden gaan het er voor hen niet makkelijker op maken. Arbeid is toch al duur en moeilijk te krijgen; nieuwe beperkingen op drijfnetten en andere methoden maken het vissen moeilijker. En wat te denken van zeevogels, bruinvissen, walvissen en andere fauna? Hoe verstoren we hun habitat hiermee? De vraag is of we de natuur uiteindelijk redden of juist extra belasten met deze stap. The Atlantic heeft er een prachtige longread over, gesitueerd aan de Californische kust.
 
 
Misschien ben je geen echte lezer, maar een Robot. Wil je deze nieuwsbrief verder lezen? Identificeer dan eerst alle verkeerslichten…
 
Enfin. Het web staat vol met dit soort verkeersdrempels die ervoor moeten zorgen dat alleen échte mensen er overheen komen. Maar de laatste tijd lijken de tests inderdaad steeds moeilijker te worden. Ik moet eerlijk toegeven dat het mij bepaald niet altijd lukt om alle bruggen, stoplichten of zebrapaden de eerste keer correct aan te klikken.
 
Hoor van de bedenker van Captcha waarom deze test zo heet, hoe het werkt, wat er de afgelopen tijd veranderd is en waarom dat nou eigenlijk allemaal nodig is in deze leerzame YouTube-video (8 minuten).
 
 
 
Begin 2020 moest de hele wereld ineens leren hoe alles online te doen. Miljoenen mensen, gewend aan de dagelijkse file en het zien van collega’s bij de koffieautomaat, werkten ineens thuis en zagen elkaar alleen nog op hun scherm.
 
Na een redelijk relaxte herfst lijkt het er toch weer op dat we er voorlopig niet van af zijn. Whereby, een van de video conferencing bedrijven die online vergaderen mogelijk maakt, vroeg zes bedrijven om hun strategieën en tactieken voor betere virtuele vergaderingen te delen.
 
In dit e-book met zes exclusieve interviews lees je hoe ervaren leiders van Typeform, Notion, HubSpot, Drift, Abstract en Asana hun teams virtueel verbonden houden. Ze delen hun strategieën voor virtuele vergaderingen en bespreken vragen als
  • Wanneer moet je eigenlijk vergaderen?
  • Hoe ziet een goede virtuele vergaderagenda er uit?
  • Wie laat je deelnemen aan de vergadering - en waarom?
 
Bedenk wel - de beste vergaderingen zijn eerder afgelopen dan gepland - of misschien moet je ‘m gewoon zelfs wel helemaal overslaan. Tips lezen? Download het ebook (PDF).
 
 
 
The Coca-Cola company ging niet echt lekker, heeft een enorme reorganisatie achter de rug en heeft nu, voor het eerst in 5 (!) jaar weer eens een wereldwijde reclame campagne gelanceerd. Met…Orcs. Okeeee. Ik probeer me even voor te stellen hoe deze vergadering ging, ongetwijfeld ergens bij een bureau in New York, met allemaal senior reclamemensen.
 
“We zijn te oud geworden qua imago. We moeten jonger. Wat vinden kids leuk? Heeft hier iemand kinderen? Wat doen die de hele dag? Oh ja… gamen. Okay..” “Daar heb ik nog een rapport over liggen. E-sports is heel groot. Dat is zelf een kijksport tegenwoordig”. “OK maar, games… we moeten geen geweld willen promoten”. “En, diversiteit is ook heel belangrijk. We moeten echt alle huidskleuren hebben. En een paar emo’s ofzo. Kids die er gek uit zien. Rare make up, piercings… helemaal van nu.” “Fantasy is trouwens ook heel groot! Kan dat er ook in?” “Ik heb het! Wat als we alle gamers ineens laten stoppen met vechten? Een soort magisch moment, geïnspireerd door Coke… Jaaaa…. Coca-Cola voor vrede! Hoe cool is dat?”
 
 
 
 
Via lezer Ron (dank!)
 
Vaste lezers weten dat ik fan ben van Spot, de coole maar nogal nutteloze robothond van het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics. Spot kost zo'n 75.000 euro en de makers hadden zelf niet echt een idee waar je hem voor kunt gebruiken, maar inmiddels is hij ongezet als reddingshond, om drugslabs te ontruimen, om mensen in parken te bewegen voldoende afstand te houden en zelfs om riksja’s te trekken.
 
Maar in deze geniale clip stijgt Spot boven zichzelf uit en blijkt dat hij ook creatief zijn, eh, mannetje staat. Zie Spot de show stelen bij de Rolling Stones Videoclip, (1,24 minuten).

 

Jeroen Verkroost is directeur digitale transformatie bij Holland Casino en adviseur bij Verkroost.com.