Jeroen Verkroost: Hoe overleeft het nieuws corona? Welke video-app moet je hebben?
27-04-2020 10:53:00 | Hits: 2895 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche. 

We must act before coronavirus sinks the press as we know it

Engels perspectief, maar in Nederland is de situatie precies hetzelfde. Alle nieuwsmedia rapporteren enorme toename in belangstelling en bezoek dezer dagen, maar tegelijkertijd valt meer dan 50 procent van de advertentie-inkomsten weg. Metro sneuvelde al in Nederland. Logisch, een printoplage financieren met advertenties is inmiddels godsonmogelijk. Maar ook de puur digitale spelers hebben het heel zwaar nu 50 procent van hun inkomen wegvalt en zelfs voor die dagbladen waarbij twee derde van de inkomsten uit abonnementsgeld komt, betekent dit rode cijfers, omdat de marge nergens vijftien procent is.
 
We hebben meer dan ooit goede informatie nodig, maar hoe houden we de journalistiek overeind en tegelijkertijd onafhankelijk? Wie garandeert de waarheidsvinding als de regering en tech reuzen zoals Google straks de rekeningen betalen om nieuwsmedia overeind te houden? Mooi The Guardian-stuk van Jane Martinson. Link
 
 
 
In Amerika is het niet anders. Victor Pickard is professor mediastudies aan de University of Pennsylvania. Hij beschrijft hoe hetzelfde proces plaatsvindt in Amerika. US public broadcasting krijgt dan wel enige staatssteun, maar dat gaat om 1,45 dollar per Amerikaan per jaar, 445 miljoen dollar in totaal. Ter vergelijking: het Pentagon krijgt 600 miljoen dollar, alleen voor pr. Internationaal propagandaradiostation Voice of America krijgt zelfs 700 miljoen dollar.
 
Maar Pickard komt met een bredere oplossing. Hij ziet een news bailout-optie, waarbij het huidige, corporate model verlaten wordt. In zijn opinie moet de publieke taak van de journalistiek losgekoppeld worden van het genereren van aandeelhouderswaarde en winst, omdat die doelstellingen niet meer te verenigen zijn in dit tijdperk. Plus: hij ziet nieuwe mogelijkheden in bestaande publieke infrastructuur. Link
 
 
 
Wat is de beste tool om te videobellen? De gemakkelijkste optie is lang niet altijd de veiligste. De Volkskrant zet acht opties op een rij: voors en tegens, mogelijkheden en onmogelijkheden van Whatsapp, Hangouts, Zoom, Facetime, Houseparty, Skype, Signal en Jitsi. VK recenseert ze allemaal. Grappig genoeg missen precies mijn twee tips, dus bij deze…
 
Mijn tips zijn Microsoft Teams en Whereby. Voor groepen van tientallen mensen en grote organisaties is Teams een goede en zeer goed beveiligde optie. Ik deed pas heel soepel een talk voor veertig mensen in Teams. Zelf doe ik al mijn remote werk met groepen tot twaalf mensen met Whereby, waar je op computers zelfs niets voor hoeft te installeren en dat uitblinkt in eenvoud. Niet duur en zelfs gratis tot vier deelnemers. Link
 
 
 
Wat is de beste tool om inhoudelijk alles uit je videomeetings te halen? Mural, uit de kraamkamer van wereldberoemd designbedrijf IDEO, maakt visual collaboration tools om problemen samen op te lossen vanaf verschillende locaties. Begin je bijvoorbeeld met een brainstorm, dan kun je de verzamelde opbrengst organiseren in lists, flowcharts, diagrams en frameworks. Een top tool voor design thinking en agile werken, maar ook om remote workshops te faciliteren.
 
Gratis download: The Definitive Guide To Facilitating Remote Workshops . Een mooie pdf van 70 pagina’s. Case studies van Trello en IBM plus tips en templates voor tien verschillende scenario’s. Van het creëren van verbinding van mensen in remote teams tot het genereren van nieuwe ideeën. Van het vinden van hoofdlijnen en patronen tot het stellen van prioriteiten. De pdf is top en de registratie meer dan waard, zelfs als je de tool zelf niet zou gaan gebruiken. Download ’m: Link
 
 
 
Anna Wintour, sinds 1988 editor-in-chief van Vogue, laat zien hoe je vanuit media ondernemend aan de slag kan. Ook in deze tijden. De Global conversations zijn een mooi voorbeeld voor andere media en een duidelijk teken dat de dame die de inspiratiebron was voor Meryl Streep in The Devil Wears Prada, nog altijd scherp en bij de tijd is.
 
Vogue leeft van de mode industrie en die is hard geraakt. Dus startte Vogue een wereldwijde dialoog om samen te zoeken naar de toekomst van this industry that we all love so much. Er zijn inmiddels vier Vogue Global Conversations geweest, vanuit New York, Londen, Beijing en Milaan: The Future of Creativity met Marc Jacobs The Future of Sustainability met Stella McCartney, The Future of Fashion Shows met Balenciaga, Balmain, en Chloé, The Future of E-Commerce met Off-White, Louis Vuitton en Moncler en  The Future of Brick and Mortar met Pierre-Yves Roussel en Pete Nordstrom. Alle conversations zijn terug te kijken via YouTube. Link
 
 
 
Kijktip: het Nederlandse Insight TV is the world’s leading 4K UHD channel. Video in de hoogst mogelijke resolutie van met de focus op action sports, lifestyle en entertainment shows, maar ook aandacht voor sterke storytelling en avontuurlijke video’s. Je kunt een maand gratis kijken.
 
Insight begon in 2015 en bereikt inmiddels meer dan 100 miljoen huishoudens in 28 landen. Veel van de content is zelf geproduceerd, je vindt er sets van wereldberoemde dj's, video’s over trending communities en het werk van global influencers.
 
Arun Maljaars, ice President Content & Channels bij Insight TV, geeft trouwens op woensdag 29 april om 13:20 uur een keynote op het Online Crossmedia Congres. Gaat dat zien! Link
 
 
 
Altijd weer een feest voor het vak, het Cross Media Congres. Ook dit jaar weer een prachtig programma met tien keynote speakers, het Marketeers Forum en de vijf beste Media en Marcom Start-Ups van dit moment. Het Cross Media Congres 2020 beantwoordt vragen als: hoe bouw ik een succesvol merk in 2020? Hoe bereik ik mijn doelgroep? Hoe groot is de inhousing trend? Wat is de toekomst van mediabureaus? Hoe kan ik als merk profiteren van de komst van Amazon?
 
Deze online editie is dus voor iedereen toegankelijk. Ik mag het congres mede-modereren vanuit de studio en start de dag met een super kick-off: mooi medianieuws van Jacqueline Smit. Kijk vooral ook even naar de tijden en die fantastische line up! Link
 
Uit: de wekelijkse nieuwsbrief van Jeroen Verkroost. Aanmelden kan hier
 
Jeroen Verkroost is zelfstandig adviseur en interim-manager
 
 
Lees ook:
 

20-04-2020 | Jeroen Verkroost: Wat is wereld 2.0? Ken jij de 19 paden naar groei? Heb je de Perspectives-video's al gezien?
14-04-2020 | Jeroen Verkroost: Hoe verdient FVD aan ledengroei? Waar ontdek jij je nieuwe serie? Hoe raak je de bezoeker van je virtuele event?
06-04-2020 | Jeroen Verkroost: DWDD en cultuur, online event, hoe dan? Verandert corona onze muzieksmaak? Wat is jouw whisky?
30-03-2020 | Jeroen Verkroost: ZOOM? Doe maar niet. Houdt het internet het? Waardoor falen start-ups? Hoe blijf je creatief?
23-03-2020 | Jeroen Verkroost: Minecraft verplettert censuur, Russische spionnen in Ghana, zes coole robotdieren

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie