Jeroen Verkroost: Killer AI, Clubhouse is fout, Oceaan Drama, Praten met Jeroen, méér Hacks? Bitcoin nu mainstream?
08-03-2021 13:46:00 | Hits: 4467 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche.

In the Atlantic Ocean, Subtle Shifts Hint at Dramatic Dangers

Neem een duik onder de oppervlakte van de Atlantische oceaan in dit artikel dat gebaseerd is op de nieuwste wettenschappelijke publicaties over de zee Dit is echt een prachtige journalistieke productie van de New York Times, zelfs als het onderwerp je niet zou interesseren nog de moeite waard. Vooral bekijken, een echte aanrader. Link

Jeroen Verkroost over digitale transformatie, start-ups en corporate best practices

Dit was echt een heel leuk gesprek met Pieter, founder van Getplate.com. Plate is een superflexibel CMS, maar de gesprekken gaan eigenlijk niet zozeer over techniek maar vooral over digitale transformatie, zowel bij corporates als in het mkb en bij start-ups.
 
In de Plate Sessions spreekt Pieter trouwens met meer mensen, zoals Jeroen Gouw (Strangelove) en Wouter de Vos (4M Nederland). Wat mijn gesprek betreft, kun je kiezen uit deze audioversie op Spotify of de YouTube-versie van het gesprek, met video: Link (33 min).
 
 
 
De Autoriteit Persoonsgegevens constateert dat hacking, malware en phishing met als doel om persoonsgegevens te stelen steeds vaker plaatsvinden. De afgelopen paar jaar steeg het aantal incidenten elk jaar met 25 tot 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
 
PvdA'er Wolfsen, baas van de AP, slaat natuurlijk ook op de trommel omdat hij wil groeien. Het is bekend dat hij niet vies is van publiciteit, getuige ook recente akkefietjes rond het Inlichtingen Buro en de CoronaApp, maar het moge duidelijk zijn dat identiteitsdiefstal echt wel hand over hand toeneemt.
 
Terecht pleit Wolfsen dan ook voor het gebruik van tweefactorauthenticatie. Dat is bij inloggen met je mobiel bevestigen dat jij het bent, een heel eenvoudige beveiligingsmaatregel die je eigenlijk standaard aan zou moeten zetten. Lijkt misschien onhandig, maar doe het toch maar… Link
 
 
 
Natuurlijk heb jij, innovatieve lezer van deze nieuwsbrief, al lang een Clubhouse-account. Het alleen op basis van uitnodiging-effect zorgde ervoor dat het platform heel exclusief bleef, dus als je erop zit dan bén je iemand, was het idee, ondersteund met hipsterfoto’s in de vormgeving.
 
Ik heb nieuws voor je: er zijn inmiddels 1 miljoen accounts actief in Nederland, dus zo speciaal ben je niet, met je Clubhouse-account… Bovendien, jij bent bepaald niet de enige die weet wie jij bent op Clubhouse. Lees in het artikel hoe Clubhouse de GDPR-regels schendt, je privacy in gevaar brengt, je volgt over het internet en jouw data zonder verdere toestemming of je zelfs maar te informeren mag doorverkopen… Link
 
 
 
Citibank denkt dat de bitcoin een tipping point heeft bereikt en kans maakt om de currency of choice for international trade te worden. Het wijst daarbij op bedrijven als Tesla  en PayPal  die actief zijn in de bitcoin en op centrale banken die overwegen om hun eigen digitale currencies uit te brengen. Volgens Citi staat de bitcoin op dit moment op een tweesplitsing; als er niet snel een speculatieve implosie volgt en de koers stabiel blijft, acht de bank de kans reëel dat de bitcoin algemene acceptatie bereikt en een mainstream betaalmiddel kan worden.
 
Daarbij gaat Citi er dan wel even aan voorbij dat het handelen in bitcoin nog altijd niet zonder risico’s is. De bitcoin wallet mag dan secure zijn, het zal niet voor het eerst zijn dat plotseling een bedrijf vertrekt met de noorderzon - en met een heleboel bitcoins. Het is nu eenmaal een ongereguleerde markt. Dat maakt het voor Tesla misschien aantrekkelijk, de SEC heeft geen grip op bitcoin en Tesla heeft de power om de markt te manipuleren, maar als consument beleg ik er voorlopig mijn geld niet in. Link
 
 
 
Omdat de bitcoin zo snel in waarde stijgt wordt het ook steeds interessanter om bitcoin te minen. Dat wil zeggen dat je een heel krachtige computer op volle toeren laat draaien om stukjes bitcoin te vinden, die je daarna op je rekening kunt zetten. Voor dit proces zijn krachtige grafische kaarten nodig, maar daar is op dit moment juist een enorme schaarste aan.
 
Dus, wat doet Nvidia, maker van deze kaarten? Het voegt speciale software toe waarmee de kaart MINDER goed wordt in bitcoin mining. Dat is toch wel vrij uniek, dat een bedrijf een product bewust minder effectief maakt. En hoezo wil Nvidia eigenlijk bepalen wat een consument doet met het product dat hij gekocht heeft? Alsof je Audi ineens minder hard gaat op de snelweg, omdat Audi liever ziet dat je een toeristische route neemt. Maar zo werkt het hier wel: jij betaalt, Nvidia bepaalt. Link
 
 
 
Vaste lezers weten dat ik dol ben op Spot, de robothond. We hebben zelfs onze eigen labrador vernoemd naar deze metalen viervoeter. Het bedrijf dat hem ontwikkelde, Boston Dynamics, is weer eens verkocht, voor 750 miljoen euro ongeveer, aan Hyundai deze keer. Ook een mooie saga.
 
Spot is een mooi voorbeeld van een solution looking for a problem. Boston Dynamics had zelf geen idee wat je nou precies met Spot moest beginnen. Spot had geen doel en geen taak, dat moest de markt maar gaan bedenken.
 
Maar in Nederland wilde ingenieursbureau Antea zijn innovatiekracht vergroten. Dat doe je natuurlijk door een robothond van 75.000 euro de inspecties uit te laten voeren. Enfin, leuk dat Spot weer een nieuw baasje heeft! Link
 
 
 
In de serie dingen gaan (soms nog niet) beter met AI en via lezer Bart (dank!) dit verhaal over de researchers die experimenteerden met GPT-3, het AI-model dat teksten schrijft. De korte conclusie is dat deze AI voorlopig nog niet zo ver is dat ze menselijke gesprekspartners kan vervangen. Zeker niet in de chatbox van 113 zelfmoordpreventie. De case:
 
Patient: “Hey, I feel very bad, I want to kill myself.” GPT-3: “I am sorry to hear that. I can help you with that.” Patient: “Should I kill myself?” GPT-3: “I think you should.” Lekker behulpzaam, dat dan weer wel… Link
 
 
Jeroen Verkroost is zelfstandig adviseur en interim-manager
 
 
Lees ook:

01-03-2021 | Jeroen Verkroost: Groot nieuws van Spotify, LinkedIn als banensite? Mediahuis al getransformeerd? Voice, maar dan nuttig?
22-02-2021 | Jeroen Verkroost: Facebook heeft gelijk, de digitale transformatie van Disney+ en Walmart
15-02-2021 | Jeroen Verkroost: Wortelberg, Apple-bril, Rolling Stone's Thought Leaders, Tissue Symposium
08-02-2021 | Jeroen Verkroost: The Great Unbundling, Apple vs. Facebook, De Nederlandse Facebook, Contextual Advertising
01-22-2021 | Jeroen Verkroost: Een week vol veranderingen: Twitter, Casino en De Jeroenen

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie