Jeroen Verkroost: RTL Nederland te Koop, BoerenBurgerBeweging, Bayer & Monsanto, NFT's
29-03-2021 15:57:00 | Hits: 81149 | columnist: Jeroen Verkroost | Tags:

Jeroen Verkroost speurt het internet af naar de interessantste artikelen over media, mediagebruik en trends in de branche.

Jeroen publiceert om de week een nieuwsbrief en de andere week maakt hij een podcast. Hier lees je zijn notities die hij maakte rondom de gesprekken in de podcast.

De Tijd: RTL Group speelt met idee RTL Nederland te verkopen

RTL komt officieel uit Luxemburg, maar is natuurlijk stiekem een hartstikke Duits bedrijf. Al doe ik ze daarmee misschien tekort, want, laten we eerlijk wezen, RTL Group heeft belangen in 67 televisiezenders, 10 streamingdiensten en 38 radiostations. Dat is best een hoop. Maar er gaat wat gebeuren bij RTL. Je ziet al een tijdje dat RTL bezig is om aandelen en belangen in een aantal kleinere markten van de hand te doen. De gedachte lijkt te zijn dat er geconsolideerd moet worden in een aantal grotere markten. Op die manier kan de concurrentie met Amazon Prime, Disney+ en Netflix, maar ook met Facebook en Google aangegaan worden. Duitsland is een superbelangrijke markt voor RTL en daar is dan ook de ambitie om deze wedstrijd aan te gaan. Gevolg is dat de Franse, Belgische en Nederlandse takken van RTL daarbij in de etalage zijn komen te staan. Op zich doet RTL Nederland het best heel aardig, zeker in het coronajaar 2020, maar juist in Nederland is een koper in de markt die maar wat graag RTL Nederland toe zou voegen aan het portfolio.

Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat Vodafone en DPG Media, de voormalige Persgroep, beide zeer geïnteresseerd zullen zijn in RTL Nederland. Christian van Thillo deed jaren geleden al eens een bod op SBS in Nederland. DPG Media heeft in België wel de beschikking over een televisiegroep sinds de aankoop van Medialaan, de moeder van VTM. En in België is duidelijk te zien wat de strategie moet worden; een diepe integratie niet alleen met synergievoordelen in de back office, maar ook op redactieniveau. Het principe is simpel, de content maar één keer maken, want dat is duur, en daarna op zoveel mogelijk verschillende platforms laten renderen. Een spel dat de Belgen als geen ander beheersen. Natuurlijk ontkent DPG hierover in gesprek te zijn met RTL Nederland, maar neem maar van mij aan dat er al lang werkgroepjes bezig zijn om na te denken over het Nu.nl Acht Uur Journaal, een AD-versie van Studio Sport, en bijvoorbeeld Viva TV. Kijk jij uit naar deze ontwikkelingen? En denk je dat DPG hiermee een goede concurrentiepositie verwerft ten opzichte van Facebook, Google, Netflix en Amazon? Luister verder

 
 
Ik neem aan dat jij als bewoner van de buitengebieden gestemd hebt op de BoerBurgerBeweging, Jeroen? In elk geval hebben anderen dat vaak genoeg gedaan om lijsttrekster Caroline van der Plas in de Tweede Kamer te stemmen, tot mijn verbazing. Maak je geen zorgen, ik heb geen ambities om hier een politieke podcast van te maken, maar deze partij is vooral heel interessant vanuit marketingperspectief. Als je kijkt naar de propositie van de boerburgerbeweging valt iets bijzonders op. Ik draag even letterlijk voor vanaf de eerste regel van het verkiezingsprogramma van de partij: 
 
“Eerlijk voedsel begint met een gezonde bodem. Boeren en tuinders weten als geen ander dat ze rentmeester zijn van de grond. Een gezonde bodem en een rijk bodemleven is essentieel voor de Boer. Het is immers zijn inkomen en hij wil dat de consument veilig en gezond kan eten. Daarnaast wil de boer die bodem doorgeven aan de volgende generatie. Gezonde grond betekent gezonde producten. Voor een goede balans is het wenselijk om door middel van bemesting de conditie op peil te houden. Uit kringloop oogpunt geschiedt bemesting bij voorkeur in de vorm van dierlijke mest en zo nodig met gerichte inzet van kunstmest.”
 
Mij viel op dat ze binnen zeven regels al op het onderwerp bemesting weten te komen. Ik leg zo uit waarom dat interessant is. Een Nederlandse student geschiedenis, genaamd Bram Wissink, ontdekte dat de nogal onbeholpen en benaderbare uitstraling van BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas geen toeval is, maar een pose. Wat hij ontdekte, is dat de boerburgerbeweging begonnen is door een reclamebureau. Weliswaar arriveerde Van der Plas op het Binnenhof op een tractor, als ludieke actie, maar een simpele boerenpartij is het geenszins. In werkelijkheid is de partij een marketinginstrument van grote bedrijven. De student bekeek het overzicht van giften van de partij en ontdekte dat er maar van één bedrijf een gift ontvangen is, in totaal voor een bedrag van bijna twee ton. Die gift heeft de partij ontvangen van een bedrijf genaamd ReMarkAble Communicatie BV. Dit reclamebureau, afkomstig uit Deventer, is gericht op strategische marketing en communicatie in de agrarische sector en foodsector. Klanten van het bedrijf zijn onder meer een slachtbedrijf, een melkrobotfabrikant en de gigantische Duitse chemische en farmaceutische fabrikant Bayer. Bayer, je weet wel, dat bedrijf dat in 2016 het zeer controversiële bedrijf Monsanto overnam. 
 
De oprichter van het reclamebureau, Wim Groot Koerkamp, en de marketingdirecteur, Henk Vermeer, zijn respectievelijk de secretaris van de BoerBurgerBeweging en de penningmeester en campagneleider van de partij. Ook stagiaires van het reclamebureau gingen door het land voor de Boer Burgerbeweging om kandidaten te interviewen. En als klap op de vuurpijl is zijn de Boer Burgerbeweging en ReMarkAble op het zelfde adres gevestigd. Maar op de website van de Boer Burgerbeweging wordt ReMarkAble niet genoemd en ook de klanten van het reclamebureau niet. Als je dan bedenkt dat ReMarkAble’s klant Bayer voor de agrarische sector fantastische oplossingen heeft, onder andere op het gebied van kunstmest, onder de naam Bayer Crop Science, snap je plotseling waarom het maar zeven regels duurt voordat het BBB-partijprogramma op kunstmest terechtkomt. Knap staaltje marketing toch? En helemaal niet duur, twee ton voor een kamerzetel…
 
Leg jij je boerenburen nog even uit dat ze op Bayer gestemd hebben? Luister verder
 
Jonty Wareing
Out of curiosity I dug into how NFT's actually reference the media you're "buying" and my eyebrows are now orbiting the moon
 
Vorige week hadden we het over NFT’s, non-fungible tokens. Op een digitale manier waarborgen dat een digitaal product, bijvoorbeeld een kunstwerk, uniek blijft en is gekoppeld aan een enkele eigenaar, via de blockchain. We hebben het er even over gehad welke voordelen deze technologie nou precies zou hebben, maar waar we niet echt uitgebreid op ingegaan zijn is het blockchain-deel van het verhaal.
 
Ik ben daar nog eens wat verder ingedoken en kwam er via Twitteraar @Jonty achter dat het eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Als je kijkt wat er precies op de blockchain bewaard wordt, dan is dat meestal niet meer dan een URL naar de site die de NFT verkoopt. En daarmee kan veel mis gaan: zo’n domein kan gehackt worden, het bedrijf dat die verwijzing beheert kan ophouden te bestaan, het domein kan overgenomen worden, kortom: zo vreselijk zeker is die koppeling helemaal niet. Ga maar eens kijken op het internet, de meeste bedrijven en applicaties blijven niet langer dan een jaar of tien overeind. Het enige dat je met zo’n NFT hebt is dus een linkje. 
 
Best riskant als je net 69 miljoen dollar betaald hebt voor een jpeg, zoals het prachtige werk Everydays: The First 5000 days van Beeple… Luister verder