Andrew Groeneveld - Waarom Jack van Gelder geen tv-commentator is
10-07-2014 09:24:00 | Hits: 5505 | columnist: Andrew Groeneveld | Tags:

Halverwege de halve finale tussen Brazilië en Duitsland – inmiddels bekend als de oorwassing van Sao Paulo - verscheen een opvallende tweet, waarin het werd opgenomen voor de tv-commentator van dienst – Frank Snoeks. Het gebeurt niet vaak dat een moedige twitteraar zich keert tegen de horde, die de wedstrijdcommentatoren van de NOS het liefst vervangen ziet worden door één man: Jack van Gelder.

U weet: Jack is de man die op de radio doorgaans volkomen uit de plaat gaat wanneer Nederland scoort. Het is de man waarvoor je op de vluchtstrook parkeert, de aanstekelijke kwebbelende buurman, die menig voetbalmoment op You Tube van eeuwigheidswaarde voorzag (‘Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!’), de gangmaker die de laatste druppel uit ieder Oranjefeestje weet te persen.

Maakt dat hem dan ook meteen de aangewezen man om de wedstrijd op tv live van commentaar te voorzien? Het antwoord is nee.

Waarom niet? Waarom, hoor ik u zeggen, mag Jack ons niet meeslepen met zijn juichende verhalen? Zelfs de NOS lijkt te twijfelen nu Jacks radioverslagen tegenwoordig prominent als aparte items op de omroepsite worden aangeboden.

Vooropgesteld, ik ben fan van Jack. Ik kocht ooit zelfs een cassettebandje met Jacks meest markante commentaren. Op regenachtige zondagavonden surf ik naar oude fragmenten. Ik overwoog zijn radiogeluid onder de tv-beelden te zetten, totdat ik me realiseerde dat audio echt sneller door de ether vliegt dan video en Jack al juicht voordat de bal erin vliegt. Dat is best irritant, ook al kan Jack daar natuurlijk niets aan doen.

Nee, de reden waarom Jack geen tv-commentator is, is een ambachtelijke, een technische. Er is een wezenlijk verschil tussen radio en beeld. Radio is het medium van verbeelding. Je kruipt als luisteraar in een verhaal en bedenkt er vervolgens zelf de plaatjes bij. Jack is een radiodier. Als geen ander verbeeldt Jack wat in het stadion gebeurt. Jack neemt je mee in, doet je een moment geloven dat je op de voorste rij zit.

Beeld vraagt om andere competenties. De kijker zit daadwerkelijk op de eerste rij en is prima in staat een oordeel te vellen. Je wilt niet steeds horen wat een ander ervan vindt. Een commentator moet de kijker galant meenemen, hem bijtijds van relevante informatie voorzien, als een vriendelijke betrokken gids. Maar hij moet bovendien iemand zijn, die behoedzaam met emoties omspringt, niet omdat hij ze niet mag hebben, maar omdat we uiteindelijk zelf willen bepalen hoe we ons voelen.

Dergelijke terughoudendheid behoort niet tot Jacks grootste talenten. Ook niet van Jeroen Grüter trouwens, die iedere losse schoenveter onmiddellijk bestempelt tot ‘tekenend voor het totale gebrek aan scherpte’. En dat dan 12 keer per speelhelft. Terwijl een losse veter, zeg nou zelf.

Frank Snoeks heeft de gave neutraal te klinken, terwijl iedereen voelt dat ook Snoeks de bal er het liefst zelf inschopt.  Met een vileine grap zorgt hij er bovendien voor dat het vaderland een beetje bij zinnen blijft en de grootste ontreddering of euforie van de scherpste randjes wordt ontdaan.

Jack is daar niet van. Met Jack op de buis loop je het risico dat iedere dribbel van Robben geniaal wordt verklaard en daarmee uiteindelijk net zo onbetekenend wordt als een nat pak tijdens ‘Fiets ‘m d’er in’. Je mag trouwens van geluk spreken als je de dribbel dan kunt zien, want zodra het spannend wordt springt Jack enthousiast op en stoot de wijnfles van de tafel. Dat is hooguit achteraf pas leuk.

 

 

Andrew Groeneveld is schrijver, bedrijfsjournalist en tekstcoach.

www.twitter.com/AndrewGveld

www.andrewgroeneveld.nl

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie