[Column] Bob Goulooze: Radar Love
21-11-2017 13:54:48 | Hits: 3555 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Kamervragen naar aanleiding van een tv-programma. Dat kennen we. Maar een programma dat actie onderneemt en met een koffer vol handtekeningen naar Den Haag trekt, is nieuw. Een poging tot sociale innovatie.

Antoinette Hertsenberg van het weerbaarheidsprogramma Radar en Annemarie van Gaal, van een programma dat ook de nooddruftige medemens steunt, pleitten gezamenlijk voor invoering van het basisinkomen voor de groep werkloze 55+'ers. Zij stellen dat van deze groep slechts drie procent kans op herintreding heeft. Dat is optimistisch, want in de perceptie en het gedrag van de moderne recruiter is dat nul procent.

Koot en Bie - wie kent ze nog - hadden ooit een lied getiteld Ouwe lullen moeten dood. Dat is tegenwoordig het lijfIied van elke HRM-opleiding. Is dat erg? Nee helemaal niet. Maar, zeggen Hertseberg en Van Gaal, de 55+'er moet allerlei ambtelijke vernederingen ondergaan om een uitkering te behouden. Hij moet solliciteren terwijl de kans op een nieuwe job nul is. Daarenboven moet de werkloze de beheersingsambtenaar van administratieve input voorzien, door zijn bankrekeningen, belastingaangifte en elke minuscule verandering aan de uitkerende instantie door te geven. Zulks op straffe van korting en uitsluiting.

Meerekenen

Los van deze praktijken, de overheid werkt nu eenmaal van binnen naar buiten en dus zonder het klantperspectief te begrijpen, kijk ik het liefst naar het kosten/batenplaatje. Een 55+'er, meestal getrouwd, kinderen het huis uit, kost de samenleving circa 40.000 euro per persoon.

Voor een echtpaar zou dat 80.000 euro zijn. Maar bij dat echtpaar kort men de partner direct met 50 procent. Per saldo krijgt zo’n 55+-echtpaar bruto 18.000 euro, naar boven afgerond 20.000 euro.

Dus het kost de samenleving 80.000 euro, terwijl het echtpaar minder dan 20.000 euro krijgt. Die 60.000 euro is voor de ambtenaar die de werkloze moet begeleiden naar werk dat er niet is. Op jaarbasis verspilt de overheid per echtpaar 60.000 euro. Hertsenberg c.s. hebben gelijk als zij zeggen geef dat geld aan die werkloze door hem een basisinkomen van 1000 euro maand te geven. Reken maar uit: dat bespaart de schatkist heel veel geld. Het zijn niet de werklozen, maar juist de ondersteunende ambtenaren die de uitvoering van de sociale wetten zo duur maken.

No business case

In de toekomst verdwijnen door robotisering en verregaande automatisering veel banen. Dit zal leiden tot een permanente hoge werkloosheid. Al die toekomstige werklozen krijgen te maken met deze 1-op-3-regel. Het kost de samenleving drie keer zoveel om de werkloze te beperken, te dehumaniseren, te intimideren en te vernederen dan nodig is. Nou ja nodig? Is die controle-en beheersdwang van de overheid ons dat waard? Ik dacht het niet.
Geen zinnige zelfdenkende politicus wil drie keer teveel betalen. Vooral niet omdat het resultaat van al die ambtenareninspanningen ( is dat een oxymoron? ) nul is. Iedereen die wel eens een business case heeft gemaakt weet dat die, met uitkomsten als deze, direct wordt verworpen.

Vrije tijd

Door de snelle ontwikkeling van de robotica zal de werkloosheid verder toenemen. Dan is het basisinkomen ideaal, want de werkloze burger ontvangt meer geld en de belastingbetaler betaalt minder. Er ontstaat zo voor velen meer vrije tijd. Dat roept de vraag op hoe daar zinnig mee om te gaan?

Zingeving is een sappig thema om over te praten. Focus op vrije tijd en het management daarvan, adviseerde ik enige jaren geleden de voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hun probleem was dat alle sappige onderwerpen al door anderen waren geclaimed. Blijkbaar lag vrije tijd als thema niet lekker. Men bleef uitgekauwde niet-onderscheidende waarden als verdraagzaamheid en gelijke behandeling uitventen, waar focus op sociale innovatie voorop had moeten staan.

Visie

Sociale innovatie komt nu uit de media. Van Gaal en Hertsenberg hebben de deur naar de toekomst open gezet. Nu de politiek nog overtuigen van de 1-op-3 verspilling door de ambtenaar. Sociaal beleid hoeft niet duur te zijn, je moet het alleen niet aan de overheid overlaten; dan rijzen de kosten de pan uit.
Hertsenberg en Van Gaal verdienen hulde doordat zij deze overheidsverkwisting aan de kaak durven stellen. Maar van dit kabinet hoeven de burgers niets te verwachten. Wat mij betreft kunnen Van Gaal en Hertsenberg zo in een nieuw kabinet op de posten Economie en Sociale Zaken. Dan kan meteen de bezem door ons onbeheers- en onbetaalbare zorgstelsel.

---

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen. 

@Goulooze

 

Lees ook:

19-10-2017 | [Column] Bob Goulooze: Got a minute voor mij?
21-09-2017 | [Column] Bob Goulooze: Trollen en dwarsliggers
21-08-2017 | [Column] Bob Goulooze: Overheids oxymoron
20-07-2017 | [Column] Bob Goulooze: Weg met John de Mol
21-06-2017 | [Column] Bob Goulooze: Zeven vette en zeven magere jaren
19-05-2017 | [Column] Bob Goulooze: Het F-woord
25-04-2017 | [Column] Bob Goulooze: Geils best  
20-03-2017 | [Column] Bob Goulooze: Lachende Leugens
21-02-2017 | [Column] Bob Goulooze: De brief van de premier
19-01-2017 | [Column] Bob Goulooze: Moderne seks is niet ultiem intiem
20-12-2016 | [Column] Bob Goulooze: Politieke correctheid zorgt voor impasse en stagnatie

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie