[Column] Erwin Fisser: Hashtags, piemels en D66
21-11-2017 09:51:00 | Hits: 4389 | columnist: Erwin Fisser | Tags:

Ik geloof niet dat ik sinds de kleuterschool nog iemand de aanblik van mijn ontblote piemel heb opgedrongen. En ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit onbedoelde piemels heb gadegeslagen. De rol van zowel dader als slachtoffer is mij in de hele #metoo kwestie vreemd. Ik heb ook nooit aan sexting gedaan trouwens, laten we het op een generatiekloof houden. 

Fred Emmer

De gevaren van sociale media komen niet alleen van kwaadwillenden. Natuurlijk is het een probleem dat fake news farms allerlei desinformatie verspreiden. De week van de mediawijsheid is begonnen met de mededeling dat jongeren veel moeite hebben met het onderscheiden van betrouwbare versus onbetrouwbare bronnen. Zorgelijk, maar te verhelpen. Het is een groter probleem dat allerlei goedbedoelende mensen in volledige oprechtheid volstrekt ongenuanceerde mensen ventileren.

En daar kunnen die mensen niet helemaal iets aan doen. Hoorde je vroeger in de tijd van bijvoorbeeld die goeie ouwe Fred Emmer iets over onrecht op de het Journaal, dan zat je daarmee. Je wilde er iets aan doen want, potdorie, dit kunnen we toch niet zomaar laten bestaan met zijn allen? De meest gedrevenen onder ons schreven vervolgens een brief naar de krant en de redactie van de krant zorgde ervoor dat iedereen netjes aan het woord kwam en dat was dan weer dat.

Nuance

Nu kun je meteen ventileren. En dat doen we dan ook massaal. Liefst naar zoveel mogelijk volgers of fans. Sociale media zijn helemaal ingericht op het hebben van extreme meningen. Op allerlei manieren word je gemanipuleerd om meer volgers, fans, likes en shares te scoren. En heb je wel eens geprobeerd een groter publiek te bereiken met een genuanceerde boodschap? Het feit dat ze genuanceerd zijn is reden om de D66-stemmer uit te lachen. Iedereen heeft het gevoel dat we nu invloed uit kunnen oefenen, onze stem laten horen. Omdat wij het beste voor hebben met de wereld. En de afgelopen jaren hebben de schreeuwers de mensen met een gematigde mening naar de marge verdrongen.

En in het geval ‘mensen die hun piemels lieten zien’ is dat een behoorlijk kwalijke kwestie. Want deze mensen worden in de wereld zonder nuance zomaar op één hoop gegooid met verkrachters. En erger nog: ze worden zonder enige vorm van onafhankelijk toetsing schuldig verklaard en veroordeeld. Zodra geruchten de kop opsteken dat je je piemel hebt laten zien kost je dat al gauw je baan ‘vanwege de ontstane ophef’, want: #metoo.

Daderschap

Laat ik duidelijk zijn dat ik het ongewenst tonen van je geslachtsdelen aan anderen absoluut een slecht idee vind. Dat moet je gewoon niet doen. Laat staan dat je er dan nog eens mee gaat zitten spelen. Maar om nou meteen met digitale brandende fakkels iemands virtuele huis te belagen, dat gaat me wat ver. Daarmee wordt daderschap te eendimensionaal, er is altijd sprake van context en gedrag is extreem complex. Natuurlijk moeten slachtoffers zich vrij voelen om zich uit te spreken, ook jaren later, maar niet via de media waar verdachten meteen worden veroordeeld en bestraft.

En dat dan ook eens vanuit de onderbuik waarin zaken als ernst en gevolgen niet worden meegewogen, alles is #metoo. Je kan er op wachten dat mensen die anderen hebben gepest op de lagere school ook nog aan de beurt komen zodra er iemand een goede hashtag voor weet te bedenken. Ik vraag me af hoe lang het duurt voor een advocaat gaat pleiten voor een lagere straf van de verdachte omdat de samenleving heeft aangegeven het niet zo erg te vinden, er is immers nog geen meme.

---

Erwin Fisser is campagneleider en Realiseerder bij communicatiebureau deRealiseerders.

@fisserman

 

Lees ook:

19-10-2017 | [Column] Erwin Fisser: Leve de inhoud. Niet omdat het kan, maar omdat het moet
14-09-2017 | [Column] Erwin Fisser: QR Code: De Cadel Evans van de tech
17-07-2017 | [Column] Erwin Fisser: De app is dood, leve de conversatie!
14-06-2017 | [Column] Erwin Fisser: Het kind van de duivel
16-05-2017 | [Column] Erwin Fisser: Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid
20-04-2017 | [Column] Erwin Fisser: Maar wat als ik nou onverstandig wil leven?
20-02-2017 | [Column] Erwin Fisser: Op weg naar een inlogloze wereld
19-12-2016 | [Column] Erwin Fisser: Menzis belooft de Efteling, de wereld krijgt Trump
22-11-2016 | [Column] Erwin Fisser: Klaar met de waarheid
24-10-2016 | [Column] Erwin Fisser: Wat zijn vloggers nou eigenlijk?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie