Jon Visbeen: De vaderlandse tennissport heeft een dokter nodig
21-07-2014 06:28:00 | Hits: 4848 | columnist: Jon Visbeen | Tags:

De tennissport mag zich wereldwijd in een grote mate van populariteit verheugen. Steeds meer landen hebben de ooit witte racketsport ontdekt. Niet alleen als onderhoudend kijkspel en recreatiemogelijkheid maar ook als een lucratieve sport, waarin hard werken een meer dan modale loonstrook kan opleveren. Alleen wil het in Nederland niet vlotten.

Dat heeft uiteraard verschillende oorzaken. Allereerst is daar het overkoepelend orgaan luisterend naar de naam Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Waarom het derde woord, dat verwijst naar grastennis, nog steeds gehandhaafd blijft, mag Joost weten. Ja, in Rosmalen wordt op gras gespeeld. En ja, Wimbledon wordt op gras getennist. Sinds jaar en dag zijn het echter andere baansoorten, waarop de tennisser in ons land zijn balletje slaat, met gravel in de hoofdrol. Maar het handhaven van Lawn is het minste verwijt, dat je de starre organisatie kunt maken.

De tennisbond is niet met zijn tijd meegegaan, kun je met een gerust hart vaststellen. In plaats van innovatie en vernieuwing te omarmen,  is door de jaren heen halsstarrig vastgehouden aan zekerheden. De media werden angstvallig gemeden; kritiek terzijde geschoven. Met de spin off van de Gouden Generatie Krajicek, Siemerink, Eltingh en Haarhuis is hoegenaamd niets gedaan. Implementaties van nieuwe online systemen liepen niet alleen vertraging op, maar leidden ook tot ritsen klachten over het gebrek aan gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Al dertig jaar is men druk doende om een Nationaal Tennis Centrum van de grond te tillen. Tot nu toe zijn de plannen iedere keer met veel bombarie gelanceerd en daarna een zachte dood gestorven. Het nieuwste project heet NTC Buren. Maar al enige maanden is het akelig stil rond de voortgang van het plan.

Voorzitter Rolf Thung benoemde enkele jaren geleden bij zijn aantreden het aantrekken van een hoofdsponsor als prioriteit. Anno 2014 is hij er nog niet in geslaagd de tweede sport van Nederland van een overkoepelende geldschieter te voorzien. De meeste clubs zien met lede ogen aan, dat de ledenaantallen al enkele jaren schrikbarend teruglopen. Vooralsnog strandden nieuwe initiatieven van de bond richting de ruim 1700 verenigingen en houdt de afkalving aan.

Een andere oorzaak is het gebrek aan charisma van de huidige generatie tennisprofs. Robin Haase botst geregeld met het vaderlandse journaille en doet er weinig aan zijn imago van enigszins verwende betweter op te poetsen. Igor Sijsling is dikwijls te beroerd om een verzoek of vraag te beantwoorden. Liever gaat hij anoniem door het leven en trekt hij zich van niemand iets aan. Thiemo de Bakker heeft een grotere aaibaarheidsfactor, maar heeft zelf al eens aangegeven, dat hij zijn loopbaan volgens zijn eigen principes invult. Training en doelgerichtheid zijn daarbij grootheden die het met een rol in de schaduw moeten stellen.

Bij de vrouwen is Kiki Bertens vooralsnog de uitzondering, die de regel bevestigt. Zij straalt blijmoedigheid, vastberadenheid en toch ook Hollandse nuchterheid uit. Voor Michaella Krajicek, het halfzusje van, is een huwelijksaanzoek op een tennisbaan tegenwoordig belangrijker dan kwalificatie voor een Grand Slamtoernooi. Een talent, dat jammerlijk verloren is gegaan. Arantxa Rus doet enorm haar best, maar de schuchterheid en onzekerheid druipen er dikwijls van af.

De vaderlandse tennissport is ziek en heeft een dokter nodig. Maar welke arts waagt zich aan een dergelijk moeilijk geval. Jan Siemerink is directeur sportief en repte bij zijn aantreden over een gebrek aan topsportcultuur binnen de tennisbond en haar geledingen. De oud-prof ziet het als zijn voornaamste taak de omslag gestalte te geven. Dat is geen gemakkelijke opgave. Zie bijvoorbeeld de cultuur bij de banken, die na de crisis toch vooral bescheidenheid zou passen, maar waar alleen al de gedachte aan geld nog steeds iedereen het hoofd op hol brengt.

Ik hoop dat Siemerink slaagt in zijn missie en dat de tennisbond toch een keer het licht zal zien. Tennis in Nederland heeft een zeer breed draagvlak. Dat moet zo blijven en mag niet teloorgaan door wanbeleid en gebrek aan topsportcultuur en vernieuwingsdrift.

 

 

www.jonvisbeen.nl

www.twitter.com/jonvisbeen

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media en marketingcommunicatie