Onno Aerden: De Mart
05-07-2013 09:59:00 | Hits: 12737 | columnist: Onno Aerden | Tags:

Het is niet te geloven dat Mart Smeets ook deze zomer nog dagelijks op televisie mag oreren over de wielersport. Ik bedoel, de man heeft toch compleet afgedaan?

En wie dat betwijfelt, raad ik aan om onderstaande video te bekijken. Echt goed te luisteren, ook.

Ik zat, net als jij hoop ik toch, met kromme tenen te kijken hoe ‘De Mart’, zoals zijn fans hem nog immer liefkozend noemen, de gerenommeerde maar in wieler-journalistieke kringen verguisde journalist en auteur David Walsh ontving.

Walsh heeft jaren gepeuterd aan de poort van de doorgaans massief gesloten burcht van de professionele wielersport. Met een simpele vraag: rijden de coureurs op doping? Ja of nee?

En dan nog een zootje vervolgvragen, je begrijpt het.

Maar dat mag je zo maar niet vragen.

 

 

Telkens weer kreeg de nijvere speurder te maken met tegenwerking, uiteraard van besmette soigneurs, van teamartsen en andere dopingverstrekkers, maar ook van zijn collegae uit de wielerjournalistiek. Ga toch vissen, was kort gezegd hun oordeel over de belangrijkste sportjournalist van de - zelfs onder het regime van Murdoch prestigieus gebleven - krant The Sunday Times.

Je weet niets zeker. David, je bezoedelt de sport.

Yeah, right.

Maar, riposteerde Walsh dan telkens, jaren lang, tegen zijn collega-journalisten, zoek dan mee. Ik heb genoeg mannen die willen praten. Sommigen doen dat al.

De Mart Smeetsen zwegen. Ze keken wel linker uit hun rechter oog. Zo zoet was het leven rond de Tour en al die ander ‘koersen’, zo hecht het ‘wereldje’.

Erger: ze togen helemaal naar het huis van meesterzwendelaar Lance Armstrong om, zoals De Mart deed, de leugenaar de vraag te stellen of hij loog.

Nee, zei de leugenaar.

Zie je wel, brulde De Mart.

Waarheidsvinding, beweerde Smeets tegen Walsh, glashard en zonder een spier te vertrekken, was op die manier  toch het beste dat je als wielerjournalist kon doen?

Ik schaamde me ter plekke heel even, Nederlander te zijn.

En ook Walsh wist niet hoe hij het had, daar bij De Mart in de uitzending. Er zat een souffleur naast, kennelijk ook een wielerjournalist die de Brit in nauwelijks verstaanbaar steenkolenengels nog toevoegde ‘dat ik veel langer in het vak zit dan jij’, hoe durf  je zo iets te zeggen - het was nog onjuist ook, hij moest zich later verontschuldigen.

Die souffleur moest Smeets helpen bij het tenenkrommend zwakke verweer. Walsh had het ook maar moeten gissen. Toch? Nee, zei Walsh, ik kreeg het bewijs voor elkaar. Maar er was toch een rechtszaak geweest tegen uw boek? Nee, die was door Armstrong niet doorgezet. En later had de krant geschikt, om een bij de stervensrijke en machtige Armstrong gebruikelijke zware juridische strijd voor te zijn - later, zei Walsh, bleek het dreigement van Armstrong loos en de krant vordert nu de schikkingskosten terug.

Dat hele, rustige, verweer was lucht voor Smeets, die zich de daarentegen steeds meer vastbeet in het verhaal van de feitelijke aanklager van Walsh, eerder in zijn uitzending, Volkskrant-journalist Bert Wagendorp. Die had, waar Walsh niet bij was, diens boek en zelfs The Sunday Times (!!!) discutabel genoemd. Maar nu was het: “Wacht eens even David, Bert kan zich nu niet verdedigen.”

So what, Mart, dacht ik. Jij hebt Walsh toch nu uitgenodigd?

Luister eens naar de man.

Maar nee.

Het resultaat: beschamende televisie, waarin Smeets en zijn souffleur zichzelf desavoueerden ten opzichte van een miljoenenpubliek.

Het zou lachwekkend zijn geweest als het niet zo ernstig was.

De les zou moeten zijn, dat elke journalistieke sub-gemeenschap, die coterie die aanschurkt tegen het centrum van de (nieuws-)macht, zichzelf regelmatig een spiegel voor houdt. De Haagse journalistiek, de financiële journalistiek, de modejournalistiek for that matter - een bijzondere spiegel. Die zelfpromotie en eigenwaan filtert en professionele achterdocht en waarheidsvinding uitvergroot.

De uitzending van deze week liet zien dat Mart Smeets die spiegel in zijn 100-jarige carrière niet heeft weten te vinden.

Mart Smeets moet met pensioen.

Het is aan een nieuwe generatie.

 

Onno Aerden
oaerden@gmail.com  
@onno_aerden

 

Onno Aerden was hoofdredacteur en uitgever. Sinds augustus 2011 zelfstandig mediaondernemer en auteur.

Aerden bedacht ook de politieke communicatiesite www.lefmoetlonen.nl

Aerden is elke zaterdag Man van de Wereld in FD Persoonlijk.

 

www.succesvolsamenwonen.nl

www.inhoudelijkezaken.nl

www.altijdbuiteneten.nl

www.eennogbetermens.nl

www.vraagteken.info

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie. Job postings gratis