Tele2 Cross Media Adverteerder van het jaar 2018
28-03-2018 14:41:00 Door: | Hits: 11309 | Tags:

Tele2 is Cross Media Adverteerder van het Jaar 2018, voorgedragen door MediaCom

De jury: "Tele2 heeft al veel prijzen in de wacht gesleept en Cross Media Adverteerder van het Jaar mag niet ontbreken. Het is knap hoe Tele2 merkimago structureel en consistent inzet over alle kanalen. Tele2 zet niet alleen massamedia in, maar maakt ook goed gebruik van niche-media. Het bedrijf zet het medium centraal en past de creatie aan, zodat deze maximaal gebruikmaakt van de kracht van het medium en de doelgroep dat het bereikt. Dit heeft als resultaat dat het merkbeeld van Tele2 blijft hangen. Binnen hun categorie zijn zij onderscheidend en innovatief in hun aanpak. Mooie winnaar!"

Dit is het winnende case-interview met Denise Noordermeer, mediamanager bij Tele2.

Kun jij Tele2 introduceren?

Onze missie was om de mobiele markt open te breken. Met een grote glimlach. Want wij geloven dat iedereen zonder handrem mobiel moet kunnen internetten. Daarom bouwden we ons eigen state of the art 4G-netwerk eind 2015. En introduceerden we de grootste databundel van Nederland, tegen een genadeloos lage prijs. Binnen een jaar kent iedereen het nieuwe Tele2 en zien we nog steeds significante vooruitgang in onze brand statements.

Onze campagnes zijn stuk voor stuk spraakmakend. Maar vooral heel effectief. Ons mantra is onderdeel geworden van het Nederlandse idioom. Onze nieuwe positionering staat als een huis. Want bij Tele2 zijn we allemaal fun rebels. En dat vormt de rode draad in alles wat we doen. Van de winkelvloer tot de tv-commercials. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Hoe kijken jullie vanuit Tele2 naar de ontwikkeling van crossmedia?

Door fragmentatie van media worden data, inzichten en consumer journeys alleen maar belangrijker. Het cumulatieve effect van op elkaar afgestemde mediumtypen is groot. Door consistentie in de creatie door te voeren, weten we nog effectiever onze media in te zetten. Bij ieder medium wordt de creatie aangevlogen vanuit de kracht van dat medium. Tele2 is de afgelopen jaren de meest consistente telecomoperator geweest in creatie. Of je nu geconfronteerd werd met een OOH-object, een influencer of een televisiecommercial zag, online een banner tegenkwam of de website van Tele2 bezocht, het was altijd direct herkenbaar als Tele2: kleurrijk en uitbundig.

De mix aan media-touchpoints is zo op elkaar afgestemd dat het gezamenlijke effect op een belangrijke KPI: consideration, zo groot mogelijk is. Dat klinkt simpel en logisch toch? De realiteit is anders. Door een duidelijkere herkenning van onze campagnes en merk, gecombineerd met een creatieve invulling die duidelijk onderscheidend is, hebben we een veel hogere groei in overweging van ons merk weten te realiseren ten opzichte van de grote telecomaanbieders. Met name onder de jongere 18-34 doelgroep, die juist nog moeilijker te bereiken zijn.

Op welke manier bouwen jullie kennis over crossmedia op?

Doordat Tele2 voor een gedifferentieerde aanpak van audiences en KPI’s kiest, hebben we inmiddels veel ervaring opgebouwd met een gecombineerde inzet van allerlei touchpoints. We doen veel onderzoek; van neuromarketing tot brandtracking, maar onderzoeken ook de kanalen of inzet zelf op effect. De effectiviteit en efficiency van onze campagnes worden op zowel creatie als media gemeten. Deze learnings en inzichten worden uiteraard ook met onze partners, reclame- en mediabureaus gedeeld. Hiermee kunnen zij de creatie- en media-optimalisaties integreren en op deze manier een compleet beeld opbouwen van de optimale mix en tactics omtrent touchpoints gerelateerd aan onze businessdoelstellingen.

Als vast element binnen onze budget en mediamix testen we steeds nieuwe inzichten, kanalen of gebruik van influencers om onszelf te challengen en onze partners om het steeds beter te doen. We gaan het risico aan en blijven on top met de nieuwste mogelijkheden. En we zien zeker de successen. Een partnership met het GVB Amsterdam om de haat die over het internet gaat ook naar het echte leven in het OV aan te kaarten. En onze liefde te verspreiden met een knuffel voor gratis reizen. En Snapchat als nieuw kanaal ingezet wat de meest succesvolle lens van Snapchat is gebleken met onze Super-super-super-selfiecampagne met Roxeanne Hazes. Ook hier passen we ons mantra toe; Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Op welke crossmedia case van Tele2 ben je trots?

Op de Super-super-super-selfie in samenwerking met Snapchat en Roxeanne Hazes.

Selfies zijn erg populair en Snapchat is hét kanaal hiervoor. Maar het maken van de perfecte selfie kost veel tijd, gemiddeld 15 minuten. Dat komt neer op 5 uur (!) per week in totaal. Als het maken van de perfecte selfie zo belangrijk is voor deze doelgroep, laten we ze dan helpen. Daarom komen Tele2 en selfiekoningin Roxeanne Hazes met dé selfie-lens voor Snapchat: de Super-super-super-selfielens. Met deze Tele2-lens weet je zeker dat jouw selfie mooi genoeg is om te delen, want je staat er altijd in één keer perfect op. Met de speciaal ontwikkelde Snapchat-lens wil Tele2 dit gedrag uitvergroten en uitbundig vieren om heel Nederland te laten zien dat je met Unlimited-data van Tele2 écht unlimited-selfies kunt snappen. Niet-omdat-het-moet, maar-omdat-het-kan.

De doelstelling van de campagne was: Tele2 als kwalitatieve en onderscheidende provider neerzetten en de merkoverweging verhogen door de Snapchatlens in het hart van de campagne te plaatsen en ook buiten het platform zichtbaar te maken en te zowel on- als offline te activeren in heel Nederland.

In de Super-super-super-selfievideoclip zien we Roxeanne Hazes zingen over haar super-super-super-leven dankzij haar nieuwe gezicht. Roxeanne Hazes heeft in SBS-Shownieuws haar videoclip gepresenteerd en samen met haar influencers op social de Snapchatlens geteased, aangejaagd en de doelgroep geactiveerd. In de keuze voor influencers is rekening gehouden met de doelgroep en volgers op social media, maar ook met ‘vriendschap’ met Roxeanne Hazes. Dit een-tweetje realiseerde veel exposure en (organische) engagement. Talkshows, sociale, viral en nieuwsplatforms raakten niet uitgepraat over Roxeanne en haar nieuwe gezicht.

Van Snapchatcontent, koffiebekers, bierviltjes, toiletreclame, OOH-zuilen en abri’s tot trams, social media en zelfs radio. Als dit geen crossmediale inzet is… We hebben heel Nederland weten te bereiken met de unlock-code en boodschap. Unlimited-selfies snappen met Unlimited-data van Tele2. We hebben de Snapchatgeneratie in het hart geraakt.

Van de meest succesvolle Snapchatlens en best bekeken content op YouTube in het derde en vierde kwartaal van 2017, tot boven verwachting hoog bereik en engagement van de influencers, waarvan 40 procent organisch. Met een uplift in merkoverweging van maar liefst 20 procent in zo’n korte periode onder de groep exposed.

De totale kijktijd leverde twee jaar en 102 dagen aan merkengagement op.

Hoe meten jullie de effecten van crossmediale campagnes? En wat zijn die effecten?

Merk-KPI’s, traffic analyses en e-commerce-effecten meten we door met onder meer onze partner MeMo². Zodoende hebben we de gehele customer journey in zicht. Tele2 werkt met de crossmediale methodieken van MeMo², dat onder andere bestaat uit crossmediatracking, attribution en marketmodelling. Daarnaast meten we via wekelijkse tracking op de brand funnel Tele2 en concurrenten. Deze tracking faciliteert een unieke koppeling met de crossmedia ad exposure en waardering per doelgroep. Hiermee brengen zij voor ons in kaart wat de effecten zijn van contact met de crossmediale campagne. De learnings van MeMo² geven verdere invulling aan de crossmediastrategie.

We behalen door onze consistente strategie en continue optimalisatie een hoge mate van synergie binnen onze crossmediastrategie. Uit de Media Learnings (2015-2017, N=20.880 NL, 16+) blijkt dat bijna alle kanalen van de door ons ingezette campagne onderdelen structureel bijdragen aan de verhoging van zowel Awareness en Consideration. Het resultaat is direct zichtbaar in de BrandTracker: als we kijken naar overweging van het merk Tele2,dan zijn we in de afgelopen 2,5 jaar bijna drie keer harder gestegen dan de grote telecomspelers en dat met een budget dat minder dan de helft is van hen!

Hoe werken jullie op crossmediaal gebied samen met MediaCom?

Onze samenwerking met onze bureaus zijn gebaseerd op echte partnerships. Samen met ons challenger DNA werken we nauw samen op creatie en media om dat zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat doen we om optimaal van elkaars data en inzichten te laten profiteren. We zijn sinds kort een samenwerking gestart met MediaCom en zien nu al dat zij in staat zijn samen met iProspect een verder lerend model op te bouwen. Dit geldt als input bij de strategische en tactische adviezen die we van hen ontvangen op media. Op deze manier worden verbanden tussen mediumtypen en hun gezamenlijke impact op het realiseren van KPI’s helder en kunnen we daar iedere keer per specifieke campagne optimaal naar sturen.

Wat is het laatste nieuws?

Binnenkort starten we met onze campagne ook op Spotify. We hebben daar natuurlijk onze #1 muziekhit met Lil’ Kleine op gehad, maar adverteren was voor ons tot voor kort niet mogelijk door de afkoop van KPN. Dat is sinds kort wel mogelijk en een belangrijk kanaal voor ons om onze doelgroep te bereiken. Laten we zien welke resultaten we hiermee kunnen behalen.

www.tele2.nl
www.mediacom.nl

Lees
hier alles over de Cross Media Awards 2018.  

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie