[Cross Media Merk 2019] Sanne Groot Koerkamp over Quest
28-03-2019 12:54:22 Door: Saskia van Weert | Hits: 5881 | Tags:

Op 24 april worden de Cross Media Awards uitgereikt. Quest dingt mee naar de award voor Cross Media Merk van het Jaar. Aan het woord is Sanne Groot Koerkamp, hoofdredacteur van Quest.

Kun jij Quest introduceren?

Quest is allang niet meer alleen een printmerk. Wij maken mensen op een leuke manier wijzer, nooit belerend en altijd met een knipoog. En dat doen we via zo’n twintig verschillende kanalen. Bijvoorbeeld via onze digitale lesbrieven voor docenten, met een korte Klokhuisachtige video voor het Rijksmuseum over hoe je een echte Rembrandt onderscheidt van een nepper, met een Generation Discover-magazine en lesmateriaal voor 30.000 basisschoolleerlingen die dit technologie-event van Shell bezoeken, of via interactieve, fysieke speeltoestellen van Yalp (die een speciaal Quest Vraag & Antwoord-spel bevatten en die dit jaar bijvoorbeeld door de Rabobank en de gemeente Rotterdam zijn aangeschaft). We sturen wekelijks een nieuwsbrief naar 44.000 lezers (met een openingsrate tussen de 17 en 22 procent). Maar we zijn ook partner van events, zoals het NS-wetenschapsevent in het Spoorwegmuseum waar we onder anderen 3000 kinderen vanaf het podium hebben vermaakt met onze speciale Quest Junior-quiz en -proefjes.

Print is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron, maar commerciële 360-gradenpartnerships namen in 2018 een vlucht. We zagen een verdubbeling in commerciële inkomsten en een winstgroei van het gehele merk ten opzichte van 2017. We sloten 2018 boven (een toch al behoorlijk ambitieuze) begroting af.

Hoe onderscheidt Quest zich van andere mediamerken?

 • We bereiken wekelijks de media met spannende journalistiek, zoals het lanceren van een eigen cryptomunt.
 • We gaan vernieuwende partnerships aan met Shell en het Rijksmuseum waarin we magazines, video’s, lesmateriaal en events voor en met ze organiseren.
 • We groeien digitaal.
 • We openen fysieke Quest-speeltoestellen in het land.
 • We ontwikkelden in 2018 vijf nieuwe printuitgaven.
 • En we haalden ruimschoots de begroting.

 

We zijn trots dat het multimediale merk Quest (dat dit jaar 15 jaar bestaat) na LINDA. Magazine nog steeds het betaalde maandblad is met het grootste bereik van Nederland (bron: NOM). Eén editie van Quest bereikt bijna een miljoen lezers met een betaalde oplage van 125.000! Quest is dan ook het meest gejatte magazine uit de wachtkamer… We zijn het vlaggenschip van Hearst Magazine Netherlands B.V. en maken veruit de grootste winst van alle titels die de uitgeverij voert. Dat komt bovenal door de flexibele redactie, die nooit terugdeinst voor nieuwe ontwikkelingen. Sterker nog: vrijwel alle noviteiten binnen Quest worden bedacht door de redacteuren zelf. We hebben dan ook een organisatie waarin de redactie veel eigen verantwoordelijkheid draagt en inhoud altijd voorop staat. Door trouw te blijven aan onze journalistieke waarden en oprechte nieuwsgierigheid, lukt het Quest wat veel andere (print)media niet lukt: winstgevend blijven én met veel lol elke dag weer het leukste blad van Nederland maken.

Wat waren de successen en hoogtepunten van Quest in 2018?

Behalve een verdubbeling in commerciële omzet en meer dan 7 ton méér totaalomzet in vergelijking met 2017, groeide ook ons bereik. In print, op onze website en via sociale media.

Zo liet editie 7 van 2018 van Quest een index zien van 106 ten opzichte van 2017 (met ruim 70.000 verkochte exemplaren in de losse verkoop!), editie 4 een index van 107 en Quest 8 zelfs een index van 112 ten opzichte van 2017. Ondanks een dalende markt dus positieve cijfers. Daarnaast zijn er in totaal 50.000 vakantieboeken verkocht, behaalden edities van Quest Psychologie goede resultaten ten opzichte van vorige jaren en liet Quest Junior een flinke piek zien rond de feestdagen door de uitgerolde Sint- en Kerstcampagne.

Ook digitaal laat Quest mooie cijfers zien. Met in een jaar tijd bijna 600.000 afgeronde tests weet de lezer ons ook online goed te vinden. Zonder het aanjagen via onze sociale media bereikt het Groot piemelonderzoek-artikel bijna 100.000 pageviews. Ook Wat vieren we met Pinksteren? en Hoe is het conflict tussen Israël en de Palestijnen ontstaan? behaalden uit zichzelf bijna 70.000 pageviews. De lezer zoekt en vindt Quest. Met in totaal ruim 2,6 miljoen unieke gebruikers en meer dan 20,7 miljoen pageviews is quest.nl een mooie digitale aanvulling.

 

Welke stappen heeft Quest in 2018 gezet op gebied van crossmedia?

 • Deels uit de koker van de redactie kwamen dit jaar ideeën voor maar liefst vijf nieuwe edities binnen het magazinemerk. Namelijk een Quest Historie Scheurkalender, een wintereditie van Quest Puzzelmix, een Quest Junior Vakantieboek, een Quest Junior Megawinterdoeboek en een Quest Extra over familie. Ook maakt Quest dit jaar een boek, in samenwerking met Maven Publishing, met de titel Best of Quest, met de 75 meest spraakmakende verhalen uit 15 jaar Quest. Deze verhalen zijn, hoe kan het ook anders, gekozen door de redactie zelf. Ze belichten hun lievelingsverhalen in een persoonlijke column bij een verhaal in dit dikke cadeauboek. Vijf jaar geleden verscheen er ook een Best of Quest-boek. Dat verkocht toen boven verwachting goed met circa 40.000 exemplaren.
 • Met veel plezier maakt de Quest-redactie dit jaar in totaal 44 printuitgaven. Te weten: 12 keer Quest, 12 keer Quest Junior, 2 commerciële specials, 2 x Quest Puzzelmix, 3 vakantieboeken, 2 scheurkalenders, een fotospecial, Quest101 met de 101 beste lezersvragen, 4 keer Quest Historie, 4 keer Quest Psychologie en het Best of Quest-boek. Alle uitgaven die we maken zijn winstgevend. Print is hiermee springlevend als nooit tevoren bij Quest.
 • Ook op digitaal gebied groeit Quest. Quest Test Nederland is het succesvolle digitale zusje van Quest. Op deze site maken zo’n 80.000 bezoekers elke maand een test. Twee keer per week maakt de redactie van Quest een nieuwe test. Die test wordt aangejaagd op Facebook waar we zo’n 100.000 volgers hebben. In 2018 startte een socialmediaspecialist bij Quest. Zij maakte onze kanalen volwassener en startte met Instagram. Na een paar maanden heeft dat kanaal nu circa 10.000 volgers. Twitter hebben we minder afstandelijk gemaakt door het kanaal over te laten nemen door onze Twitterkoning Mark Traa, het heet nu Mark van Quest (bijna 22.000 volgers). Op het YouTubekanaal van Quest Junior is wekelijks een video te zien van onze eigen YouTuber Boy (bijna 10.000 volgers). Overigens kennen al onze kanalen op sociale media enkel een organische groei.
 • Met onze journalistiek haalden we wekelijks de media, waaronder radio Veronica, RTL Boulevard of nu.nl. Dat gebeurde met het verhaal over de horrormijt die in je wenkbrauwen woont en tevoorschijn komt als het donker wordt om ‘van je gezicht te eten’. Maar ook de nieuwe diersoort (een kever) die redacteur Paul ontdekte in de jungle op Borneo en die wetenschappelijk vernoemd werd naar Quest, haalde het nieuws.

 

Het meeste succes hadden we met de serie verhalen over de cryptomunt die we startten met een aantal cryptospecialisten: de Qryptonite. Een half jaar lang konden onze lezers de opstartperikelen volgen. Met als voorlopig hoogtepunt de unieke code in elk exemplaar van het septembernummer van Quest. Die code konden lezers verzilveren voor 100 Qryptonite. Duizenden lezers leverden daadwerkelijk de unieke code in om de digitale munt te incasseren via hun elektronische wallet. Voor vragen hierover konden ze terecht op een speciale Facebookgroep. Het persbericht met het nieuws dat Quest ’s werelds eerste tijdschrift was dat cryptovaluta uitdeelde, haalde de wereldpers. Het bericht (vertaald in het Engels, Duits en Frans) werd verstuurd via het ANP en bereikte maar liefst 84 miljoen mensen! We stonden zelfs even op de voorpagina van de NBC.

Wat is jouw visie op crossmedia en de ontwikkeling van crossmedia met betrekking tot mediamerken?

Wat wil jouw consument? En hoe kun je helpen dat te bereiken met jouw merk? En welke kanalen wil je daarvoor inzetten? Crossmedia is voor mij bedenken hoe je jouw eindgebruiker het beste kunt servicen. De consument niet uit het oog verliezen, en goed blijven kijken waar deze zich bevindt, en wat hij van jouw merk op welk moment van de dag zou willen krijgen. Bij Quest is dat: op een leuke manier wijzer worden. Dat doen we door magazines te maken, scheurkalenders, puzzelboekjes – bij elkaar ruim 40 printproducten per jaar. Dit jaar organiseren we ons eerste grote publieksevent (de grootste wetenschappelijke pubquiz ter wereld) en starten we een contentwebsite – naast Quest Test Nederland (een testplatform waar zo’n 80.000 tests per maand worden afgerond). Ook starten we een pilot op de buitenlandse markt met print – en hopelijk gaat onze digitale ontwikkeling en eventpilots bijdragen aan het vinden van internationale licentiehouders. Kortom; crossmedia is het blijven uitproberen en testen van nieuwe verdienmodellen via verschillende kanalen. Met Quest durven we risico te nemen en dingen uit te proberen. Dat maakt ons tot op de dag van vandaag een gezond crossmediamerk.

 

Op welke crossmedia-case uit 2018 waarbij Quest was betrokken, ben je trots?

De wereld van de cryptocurrency is voor velen intrigerend, maar een ver-van-mijn-bed-show. Quest maakt complexe materie toegankelijk. De redactie schreef al vaker over bitcoins, en hoe die zoveel waard konden worden. Maar hoe kun je de lezer beter betrekken in deze nieuwe vorm van betalen, dan door ze daadwerkelijk deel te laten nemen aan deze wereld? Daarom besloot Quest, samen met een aantal cryptospecialisten, een eigen cryptomunt te starten: de Qryptonite. Via een maandelijkse reportage in het magazine kon de lezer de opstartperikelen volgen. Na een half jaar was de Qryptonite een feit. Via een unieke code in elk magazine konden de lezers 100 munten in hun eigen ‘wallet’ downloaden, en kon het experimenteren beginnen. Circa 2000 lezers hebben gebruik gemaakt van het magazine om de 100 Qryptonites te downloaden. Dit lijkt niet veel als je je bedenkt dat er 125.000 exemplaren van Quest en dus ook unieke codes zijn gedrukt. Maar om de munten te downloaden moest de gebruiker veel doen. Bijvoorbeeld zijn computer-instellingen zo wijzigen dat het mogelijk was een wallet te installeren. Die is nodig om cryptovaluta te kunnen incasseren. Het persbericht is internationaal verstuurd in opdracht van Quest via het ANP. Dit bericht heeft een internationaal bereik gegenereerd van 84 miljoen! De facebookgroep heeft 321 leden, maar er zijn velen die geen lid zijn en toch vragen hebben gesteld.

Kun je de case omschrijven? Welke media en mediumtypes zijn bij deze campagne ingezet?

Via een maandelijkse reportage van twee pagina’s in Quest, gedurende zes maanden. Via de website qryptonite.io waar geïnteresseerden en gebruikers meer informatie over de cryptomunt kunnen vinden. En via een Facebookgroep. Daarnaast is er bij de verschijning van de editie met de unieke codes een persbericht verstuurd, zowel in het Nederlands als in het Frans, Duits en Engels.

Een goede reportage raakt, verbaast, intrigeert of geeft nieuwe inzichten. Deze Quest-reportage reeks heeft de lezers stap voor stap inzicht gegeven in hoe een cryptomunt tot stand komt, inclusief alle problemen en mogelijke risico’s. Daarnaast heeft deze reeks onze lezers ook bijgebracht dat sommige werelden heel ver weg lijken, maar met een beetje hulp ineens heel dichtbij kunnen komen. Cryptomunten intrigeren onze lezers. Wij hebben het mogelijk gemaakt om de lezer vrij onschuldig kennis te laten maken door ze de mogelijkheid te geven munten te downloaden en ermee te spelen. Het was een ontzettend lang en ingewikkeld proces, maar met veel doorzettingsvermogen van de gehele redactie, en vooral van redacteur Pepijn en de cryptospecialisten, is het toch gelukt om een echte munt, die voldoet aan alle eisen binnen de cryptowereld te lanceren. Uiteraard is het delen van de munten niet het einde van Qryptonite. We zijn bezig met nog een aantal acties, zoals dat de lezers in december daadwerkelijk iets kunnen kopen met de munt, namelijk Quest-merchandise. Maar voor nu geldt dat we trots en blij zijn dat het is gelukt om als eerste tijdschrift ter wereld onze lezers cryptomunten te geven via ons magazine.

Hoe ondersteunt Quest adverteerders?

Welk mediamerk lukt het om in deze veranderlijke tijden te blijven groeien in omzet en bereik? Natuurlijk heeft ook de reguliere Quest last van de dalende tendens in de markt, maar het totale bereik van het merk groeit. Dit komt natuurlijk door ons mooie digitale bereik, de vele verschillende social-mediakanalen die we inzetten, maar ook door de vele printspecials die we naast Quest uitgeven. Daar hoort ook de nieuwe afdeling Quest Junior bij, waarmee we de markt voor educatie en media voor kinderen betreden. Wij maken mensen van 8 tot 98 jaar op een leuke manier wijzer. En alles wat we doen (of het nu een van onze wekelijkse animatiefilmpjes is, of een commerciële bijlage voor het Trimbos-instituut), moet langs die meetlat gelegd kunnen worden. Daarmee dragen wij iets moois bij aan de Nederlandse maatschappij, vinden wij. Wij maken met onze content Nederland steeds slimmer. En daar zijn we heel trots op.

www.quest.nl

 

www.crossmediaawards.nl

Bestel hier kaarten voor de Cross Media Awards op 24 april

Cross Media Congres & Awards worden gesponsord door:

Sponsors.
 • `
 • `
 • `
 • `
 • `

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie